El ministre de Foment es reunirà amb Rull per negociar un nou pla de Rodalies

Íñigo de la Serna afirma que el 40% de les inversions en Rodalies de l'Estat es fa a Catalunya i que, "per cada tren amb una incidència, n'hi ha 1.129 que circulen i no en tenen" | Fèlix Alonso (En Comú Podem) acusa l'Estat de prioritzar "la minoria que usa el TGV" i d'estar "matant el ferrocarril"

El diputat d'En Comú Podem Fèlix Alonso, mostrant la imatge d'una usuària de Renfe junt a les vies.
El diputat d'En Comú Podem Fèlix Alonso, mostrant la imatge d'una usuària de Renfe junt a les vies. | ND
23 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:15h
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, té previst reunir-se properament amb el conseller de Territori, Josep Rull, per negociar "nou acord entorn un nou pla de Rodalies". Així ho ha anunciat aquest dimecres en la sessió de control del Congrés, en resposta al diputat d'En Comú Podem Fèlix Alonso, que demanava mesures per resoldre el "caos ferroviari" de Renfe a Catalunya. Així, el ministre ha defensat les inversions fetes fins ara i ha revelat que ja hi ha hagut un primer contacte amb el Govern que "en els propers dies" s'ha de traduir en una trobada.

Tot i això, Alonso ha culpat dels retards dels trens a la manca de manteniment i inversió i a la priorització de la despesa en favor de "la minoria que usa el TGV". Ha recordat, en aquest sentit, que en el darrer any s'han registrat 302 incidències superiors a 100 minuts, el 29% de les quals imputables a les infraestructures, així com que només s'ha gastat efectivament el 10% de la inversió compromesa el 2009. Per això, el diputat i alcalde d'Altafulla (Tarragonès) ha acusat l'executiu central d'estar "matant el ferrocarril" i ha reivindicat el "dret a decidir de la gent, en allò que ens afecta el dia a dia".

Malgrat tot, De la Serna ha assegurat que "els serveis i els transports i les infraestructures són una prioritat per al govern espanyol" i que s'han invertit a Catalunya 11.200 milions d'euros des del 2012, 3.700 milions dels quals en els ferrocarrils. "Es mouen 1.130 trens a Renfe per Catalunya cada dia i, per cada tren amb una incidència, n'hi ha 1.129 que circulen i no en tenen", ha afegit, i encara ha tret pit dels 6.350 milions invertits en el corredor mediterrani o de que el 40% de la inversió en Rodalies a l'Estat es fa a Catalunya.