Junts pel Sí vol investigar la desaparició de nens robats durant la dictadura

La URV va crear l'octubre passat un Observatori sobre desaparicions forçades | La doctora Neus Roig va presentar recentment la primera tesi sobre el tema

22 de novembre del 2016
Actualitzat a les 23:25h

La portaveu parlamentari adjunt de Junts pel Sí, Roger Torrent, i la diputada Magda Casamitjana, aquest dimarts. Foto: ACN


La recuperació de la memòria arriba també per les víctimes més febles de la dictadura. Junts pel Sí impulsarà la creació d'un grup de treball per investigar els casos de desaparició de nadons i infants durant els anys de la dictadura franquista i fins ben entrada la transició. Ho ha anunciat avui la diputada de Junts pel Sí Magda Casamitjana. El grup ha entrat a registre una proposta de resolució que demana estudiar aquests casos i doni suport a les famílies que fa dècades que demanen l'esclariment dels fets, un dels capítols més escabrosos produïts durant el franquisme.

"Volem perseguir totes les preguntes sense resposta que es fan desenes de mares que sospiten que els van robar els fills per donar-los en adopció irregular", ha assegurat Magda Casamitjana. La diputada creu que "el grup de treball és la millor eina per afrontar aquest tema, ja que cal un treball transversal i de coordinació entre cinc conselleries: Memòria Històrica, Justícia, Interior, Salut i Afers Socials i Famílies". Des de Junts pel Sí es preveu que la proposta de resolució s'aprovi abans d'acabar l'any a la Comissió d'Acció Exterior i Cooperació.

Un tema que es reobre

El cas dels nens robats està sortint de la foscor. L'octubre passat, es va presentar a la universitat Rovira i Virgili l'Observatori de les Desaparicions Forçades de Menors, que té com a director científic el doctor Santiago Castellà. Aquest organisme suposa una inflexió important en el coneixement d'un tema que fins ara restava oblidat. Des de l'Observatori s'adopta el concepte de "desaparicions forçades" per aplegar els diferents casos que es van produir, des de canvis d'identitat o adopcions il·legals a nens robats.

Recentment, la doctora Neus Roig ha presentat la primera tesi doctoral sobre la desaparició d'infants, sota el títol "La recerca de la filiació biològica. La detenció il·legal de recent nascuts i la usurpació de la seva identitat a Espanya (1938-1996)". Es tracta d'una investigació ambiciosa, que aporta informació sistematitzada sobre una situació que després de la mort del dictador es va continuar produint.