​L'Hospitalet va penalitzar FCC a l'octubre per serveis no prestats o mal executats

ERC de Barcelona planteja municipalitzar la neteja pel presumpte frau de l'empresa a la ciutat | La capital catalana i Badalona han denunciat la companyia a la fiscalia per irregularitats

L'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, en una imatge d'arxiu
L'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
22 de novembre del 2016
L'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat va penalitzar a l'octubre amb 11.000 euros a Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per serveis no prestats o mal executats en la recollida de residus, neteja viària i neteja del clavegueram de la ciutat, segons ha transcendit després de les presumptes irregularitats detectades per l'Ajuntament de Barcelona, al qual FCC hauria defraudat uns 800.000 euros com a mínim, i de Badalona, on el presumpte frau ascendiria a 12,8 milions d'euros. Aquests dos consistoris les han dut a la Fiscalia.

A preguntes dels mitjans, l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, ha explicat que l'empresa que realitza la neteja "va guanyar un concurs amb unes condicions i són aquestes condicions les que l'Ajuntament controla cada dia que siguin respectades". El consistori ha informat que, en el seu cas, el plec de concessió de la recollida de residus i neteja viària estipula les condicions de prestació del servei, el control municipal i les penalitzacions per incompliment.

"Cada mes, quan l'empresa presenta les certificacions, els tècnics municipals avaluen, certifiquen i detreuen de la facturació aquelles quantitats que consideren que l'empresa no ha realitzat correctament o bé que no ha executat", ha afegit l'alcaldessa, segons ha informat Europa Press.

Incidències a L'Hospitalet i control telemàtic

La factura de FCC d'octubre per la recollida de residus i neteja viària ha estat del voltant d'1 milió d'euros però l'Ajuntament, després de comprovar les incidències registrades, va certificar 11.000 euros menys de la quantitat presentada en concepte de sancions i penalitzacions, el que equival a l'1,1% del total. El plec de condicions de la contracta de neteja de l'Hospitalet, que FCC es va adjudicar per al període 2011-2020, estipula sancions si un servei s'hagi prestat malament i penalitzacions si un servei previst no es presta, ha informat el consistori.

L'Ajuntament controla l'execució de la neteja viària i la recollida de residus mitjançant inspeccions al carrer i mitjançant sistemes telemàtics, com els dispositius GPS que porten tots els vehicles del parc mòbil de neteja i que indiquen si aquests es mouen a l'horari estipulat i si recorren el territori assignat. Entre les incidències que detecta el consistori i que comporten sanció o penalització estan l'existència de papereres que no hagin estat buidades o espais públics que queden mal netejats.

Municipalitzar la neteja, al ple de Barcelona

A Barcelona, ERC ha anunciat que demanarà en el ple municipal de divendres estudiar la possibilitat de municipalitzar el servei de neteja i recollida de residus, després del presumpte frau de FCC, que suposadament va falsejar dades sobre aquest servei que presta en tres districtes. El portaveu republicà, Jordi Coronas, ha explicat que també demanaran una auditoria sobre el servei de neteja, després que Badalona hagi detectat un presumpte frau de 12,8 milions: "A Barcelona es parla de 800.000 euros, però cal fer una auditoria en profunditat per saber si la quantitat és superior".

A més, ERC demana impulsar mecanismes per limitar l'accés de FCC a l'adjudicació de serveis municipals si es demostra que va defraudar, i també depurar responsabilitats i canviar el sistema d'inspecció i els límits que s'apliquen als trams dels residus. "Cal aprofitar aquest cas per demostrar que amb els diners públics no es juga. L'Ajuntament no està disposat a acceptar que contractes públics siguin aprofitats per defraudar i guanyar diners extra", ha advertit Coronas, que ha advocat per estudiar la viabilitat tant d'una municipalització total com una parcial d'aquest servei.

El ple també debatrà sobre la remunicipalització de l'aigua

Al mateix ple del divendres també es debatrà una proposició de la CUP per impulsar les actuacions necessàries per a remunicipalitzar la gestió de l'aigua. La líder "cupaire" al consistori, María José Lecha, va avisar aquest dilluns que els "preocupa que el PSC pugui ser un obstacle important al camí de recuperar l'autonomia dels municipis en tot aquest procés". La CUP defensarà crear una comissió d'estudi sobre la municipalització del servei de subministrament domiciliari de l'aigua en el termini d'un mes, i organitzar una audiència pública per sotmetre a debat ciutadà el model de gestió de l'aigua a la ciutat.
Arxivat a