El sobiranisme avisa que el tràmit del suplicatori d'Homs deslegitima les ofertes de diàleg de l'Estat

ERC, En Comú Podem, En Marea, PNB i EH Bildu fan costat al cap de files del PDECat a Madrid abans que el Congrés aprovi que se'l jutgi per la seva implicació en el 9-N | Puigdemont reclama, al costat de Mas i Junqueras, que la cambra baixa rebutgi dur Homs davant del Suprem

Suport a Francesc Homs a Madrid
Suport a Francesc Homs a Madrid | ACN
22 de novembre del 2016
Actualitzat el 29 de novembre a les 7:13h
Acte de pedagogia i denúncia aquesta tarda a Madrid poques hores abans que el Congrés dels Diputats permeti tirar endavant el suplicatori de Francesc Homs per tal que el cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat) sigui jutjat al Tribunal Suprem per la seva implicació en la jornada de participació del 9-N. Un dels encarregats de prendre la paraula en aquest acte que ha aplegat representants del Govern, d'ERC, d'En Comú Podem, d'EH Bildu, del PNB i de Compromís ha estat Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, que ha carregat contra la "qualitat democràtica sota mínims" que hi ha a l'Estat.

"La llei no és sinònim de justícia", ha destacat Llach, que ha vist les institucionsl judicials com simples "utensilis" de la "repressió política". "El que vostès coneixen com a problema català deixa de de ser un problema polític per convertir-se en un problema democràtic. També és un problema espanyol", ha apuntat el diputat gironí de Junts pel Sí, que ha recordat els temps del franquisme.

Crida al PSOE

L'expresident Artur Mas, que ha encapçalat la delegació del PDECat, s'ha preguntat si tenir "idees polítiques" és un "delicte" a Espanya, i ha indicat que el suplicatori contra Homs "no té cap sentit". "És una vergonya que molts demòcrates no es mereixen", ha apuntat Mas, que s'ha preguntat si va contra les normes "seguir un mandat parlamentari". L'expresident de la Generalitat ha fet una crida explícita al PSOE per tal que no s'arrengleri amb el PP i Ciutadans, tot recordant que ja va fer president Mariano Rajoy enmig d'una gran divisió.
 

Carles Puigdemont, Artur Mas i Oriol Junqueras fan costat a Francesc Homs durant l'acte de suport previ a la votació del suplicatori Foto: @pdemocratacat


El seu successor, Carles Puigdemont, s'ha desplaçat aquest migdia a Madrid acompanyat del vicepresident Oriol Junqueras per fer costat a Homs. "Avui el Congrés escriurà una pàgina vergonyosa del parlamentarisme espanyol", ha determinat Puigdemont, que ha alertat que la democràcia està "en perill" quan el Tribunal Constitucional (TC) "suspèn de forma unilateral" i al Congrés "s'hi pot anul·lar la decisió dels votants". "Això omple encara més de pedres la maleta del diàleg", ha recalcat.

"El Congrés no hauria de permetre que un tribunal jutgi un dels seus membres per complir amb un compromís electoral", ha destacat Puigdemont, mentre que Santi Vidal, cap de files d'ERC al Senat, ha volgut lamentar que l'Estat "criminalitza" actituds que en altres països són considerades normals. Vidal va veure ahir com se li confirmava la suspensió de tres anys que se li ha imposat per escriure un esborrany de Constitució catalana amb altres jutges.

Junqueras ha insistit que hi ha un suplicatori en marxa contra Homs al mateix temps que Daniel de Alfonso, exdirector d'Antifrau i implicat en una conxorxa amb Jorge Fernández Díaz per trobar draps bruts de càrrecs sobiranistes, rep una "catifa vermella" per seguir fent de jutge. El vicepresident, de fet, també ha posat de manifest que Fernández Díaz segueix sent president d'una comissió parlamentària tot i les polèmiques que va tenir quan era ministre de l'Interior.

Òmnium denuncia una campanya de "propaganda"

"Diàleg és sinònim de referèndum i referèndum, de democràcia, perquè aquest és el mandat democràtic del poble de Catalunya expressat a les urnes i reflectit al Parlament de Catalunya", ha apuntat Òmnium Cultural a través d'un comunicat. "Una vegada més constatem que a l'Estat espanyol no és possible ni una cosa ni l’altra i que no existeix una voluntat real de pactar ni dialogar, sinó que estem davant d'una operació de propaganda", destaca l'entitat.