Hisenda s'obre a explorar «singularitats» per negociar el nou model de finançament

El secretari d'Estat del ram revela que Montoro està treballant aquest dissabte en els pressupostos espanyols amb Mariano Rajoy | El dirigent governamental treu pit per haver aportat 62.556 milions d'euros a la Generalitat a través dels mecanismes de liquiditat | Manté que Catalunya s'estalvia 1.136 milions d'euros gràcies al FLA

José Enrique Fernández de Moya, secretari d'Estat d'Hisenda, durant la XXI Trobada d'Economia de S'Agaró
José Enrique Fernández de Moya, secretari d'Estat d'Hisenda, durant la XXI Trobada d'Economia de S'Agaró | ACN
19 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:19h
És habitual que el PP faci servir el fons de liquiditat autonòmica (FLA) per treure pit. La visita del secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, a la XXI Trobada d'Economia de S'Agaró, no ha estat una excepció. "L'estalvi que es deriva enguany  [dels mecanismes de liquiditat] és de 1.136 milions d'euros", ha assenyalat després de destacar que Catalunya ha rebut més de 62.000 milions d'euros a través de les mesures que ha posat en marxa l'Estat. Més de 8.800 d'aquests són pel 2016.

El dirigent governamental, a banda de parlar del FLA, també s'ha referit a la negociació que s'obrirà sobre el model de finançament. Fernández de Moya ha apuntat que es poden explorar "singularitats", i ha promès "diàleg fins a l'extenuació". "Segur que el PP i el PSOE estarem a l'alçada", ha resumit. El Govern, tal com va refermar ahir el president Carles Puigdemont, no participarà de les negociacions perquè sosté que s'ha guanyat un "tracte bilateral".

Negociació dels pressupostos

Fernández de Moya s'ha referit a l'elaboració dels pressupostos, i molt especialment a la necessitat de fixar amb urgència el sostre de despesa. En aquest sentit, ha indicat que es reunirà de forma immediata el Consell de Política Fiscal i Financera. Més endavant, ha dit, s'abordarà la reforma del finançament autonòmic. "Necessitem uns comptes consensuats", ha assenyalat. Ha revelat, de passada, que el ministre Cristóbal Montoro està treballant avui mateix en els pressupostos al costat de Rajoy, i que per això el seu cap no ha pigut assistir a la XXI Trobada d'Economia.

El dirigent governamental s'ha queixat que durant l'últim any, arran del bloqueig polític generat per la repetició de les eleccions i la interinitat de Rajoy, que no s'han pogut "consolidar" les mesures del PP. El camí, ha dit, ha de ser el de la "consolidació fiscal" i la "generació de confiança". Segons l'exalcalde de Jaén, qualsevol nova reforma no ha d'afectar les petites i mitjanes empreses.

Les reformes estructurals

Fernández de Moya, que va ser alcalde de Jaén, ha volgut començar el seu discurs assegurant que haver fet un viatge de vuit hores en cotxe per venir a la Trobada d'Economia no ha estat cap "pallissa". "Per mi no és cap pallissa servir els catalans i els espanyols", ha apuntat el número dos de Montoro.

El dirigent governamental ha fet una intervenció optimista en clau econòmica, centrant-se especialment en la recuperació dels últims temps. "Les reformes estructurals de l'any 2012", ha resumit, "han permès que avui Espanya sigui una de les economies mundials que més creix". Un discurs que ja és habitual en l'argumentari del PP i que Mariano Rajoy va brandar en les dues últimes campanyes electorals i en el debat d'investidura celebrat a finals d'octubre

"La reforma fiscal ha estat clau per tornar als espanyols els esforços fets durant l'etapa dels ajustos", ha apuntat Fernández de Moya, que també ha tret pit pels mecanismes de finançament que el govern espanyol ha posat en marxa de cara a les autonomies i els ens locals. "S'han injectat 180.000 milions d'euros per reduir l'impacte de l'endeutament extern", ha apuntat l'alt càrrec governamental.