Junqueras treu pit de la seva gestió econòmica i presenta ERC com els «true liberals» de Catalunya

El vicepresident de la Generalitat, en la XXI Trobada d'Economia de S'Agaró, destaca la pràcticament nul·la desviació pressupostària i la millora del balanç d'operacions no financeres | Assegura no saber si hi haurà pressupostos: "Si ho sabés, tampoc ho podria dir"

El vicepresident Oriol Junqueras, durant la XXI Trobada d'Economia a S'Agaró
El vicepresident Oriol Junqueras, durant la XXI Trobada d'Economia a S'Agaró | @vicepresicat
19 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:04h
Amb micròfon a la mà i passejant per la sala de l'Hotel S'Agaró on se celebra la XXI Trobada d'Economia que organitza la Fundació Olof Palme, Oriol Junqueras ha volgut treure pit de la seva feina al capdavant de la conselleria d'Economia davant dels representants de l'empresariat que han acudit a la cita. En què s'ha basat el vicepresident per sustentar el seu optimisme? En la pràcticament nul·la desviació del pressupost -0,1% amb dades del 31 de juliol- i en el balanç d'operacions no financeres, que el 30 de setembre d'enguany estava situat en 350 milions d'euros positius.

Fa un any, ha rememorat Junqueras, aquesta dada dibuixava pèrdues de 2.700 milions d'euros. En un principi, segons el programa original, el vicepresident havia de debatre amb el ministre Álvaro Nadal, però finalment tot ha quedat en una sèrie de preguntes de Juan Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d'Espanya, president de Freixenet i proper al PP, al final de la seva intervenció. Bonet li ha preguntat si hi hauria pressupostos i el titular d'Economia s'ha limitat a dir que no ho sabia. "Si ho sabés, tampoc ho podria dir", ha afegit posteriorment. Com és de costum, ha volgut subratllar que l'acord a què s'arribi amb la CUP serà el "millor possible".

El president d'ERC, que s'estrenava en aquest fòrum empresarial, ha presentat els republicans com els "true liberals" [els liberals de debò] de la política catalana. "Defensem la competència, com més millor", ha ressaltat Junqueras, que també ha apostat per una certa "regulació" del mercat per optimitzar-ne el funcionament. 

Bonet li ha qüestionat que Catalunya intensifiqui el debat polític i, al mateix temps, estigui renunciant a liderar l'economia. "Les dues coses són compatibles", ha determinat Junqueras, que s'ha referit als països menys estalviadors del món amb dades de l'OCDE. Es tracta de Grècia, el Regne Unit i els Estats Units. Recordant els estudis "d'alguns economistes" -no ha citat els noms-, ha vinculat el tipus de llengua que es parla amb les previsions d'estalvi que fa cada societat.

La victòria de Trump

Junqueras ha assegurat que la victòria de Donald Trump a les eleccions presidencials dels Estats Units pot portar a una "espècie de pulsió" a l'economia nord-americana arran de l'aposta per l'obra pública o bé arran d'una hipotètica devaluació del dòlar. "En altres ocasions històriques ja hem vist l'anomenat tancament de la trampa del deute", ha rememorat el vicepresident, en referència a un hipotètic increment dels tipus d'interès.