Puigdemont exigeix una negociació bilateral amb l'Estat: «Ens ho hem guanyat a les urnes»

El president de la Generalitat, en l'obertura de la XXI Trobada d'Economia a S'Agaró, reclama que cal "resoldre de forma estable" el procés independentista | Manté que estarà "amatent" a la reforma del finançament, però mirant-s'ho des de fora | Obre el tràmit parlamentari dels pressupostos més enllà de la CUP i demana responsabilitat a l'oposició

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l'obertura de la XXI Trobada d'Economia
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en l'obertura de la XXI Trobada d'Economia | ACN
18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 23:00h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest vespre en la XXI Trobada d'Economia de S'Agaró que Catalunya "s'ha guanyat el dret" a ser escoltada, i ha indicat que aquesta intenció s'ha d'abordar a través d'una "negociació de fons" amb l'Estat que passi per la celebració d'un referèndum. Puigdemont ha defensat la seva absència a la conferència de presidents sobre el finançament autonòmic: "Ens hem guanyat a les urnes ser tractats de manera bilateral". En aquest sentit, ha demanat el "reconeixement" d'aquesta situació per part del govern espanyol.

Els pressupostos de la Generalitat per al 2017 també han sobrevolat la intervenció del president, especialment a preguntes del moderador Màrius Carol, director de La Vanguardia. "Apel·lo a la bona voluntat dels grups per impulsar uns comptes que ajudin la gent que ho passa pitjor", ha ressaltat el dirigent nacionalista, que no veu marge per tocar l'IRPF, l'impost de successions i l'impost de patrimoni. "La pressió fiscal no puja. M'agradaria que em diguessin quin marge hi ha", ha apuntat. De fet, ha assegurat que la llei d'acompanyament dels pressupostos, que s'aprovarà la setmana vinent, només retoca aspectes com les nuclears i les begudes ensucrades. El dirigent nacionalista ha ressaltat que cal obrir el tràmit parlamentari a altres partits més enllà de la CUP.

Adaptació als canvis

El president ha defensat que se citarà amb el president de l'executiu estatal, Mariano Rajoy, quan aquest li doni data, i ha ressaltat que la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría vindrà a Barcelona per reunir-se amb el seu homòleg català, Oriol Junqueras. Puigdemont ha indicat que estaran "amatents" a la proposta de finançament de l'Estat, però ha alertat que quan el país ha liderat les negociacions han passat dues coses: "Se'ns ha acusat d'insolidaris, i un bon acord sempre s'ha de generalitzar, la qual cosa el fa insostenible".

La intervenció de Puigdemont ha estat eminentment referida als "canvis" que han d'afrontar les societats modernes. "Benvinguts a l'era de les inestabilitats: si alguna cosa és certa és que vindran inestabilitats. Sé que alguns voldrien que la temperatura fos constant, que res obligués a adaptar-se als canvis. O lideres el canvi, o et canvien", ha determinat el president de la Generalitat.

"Ens cal saber-nos posar al lloc de l'altre. És una època d'empatia en què només podem remar junts si ho fem des de la diversitat, si oblidem velles concepcions de la unitat a través de l'aniquilació de la diversitat", ha recalcat Puigdemont, que ha defensat l'agregació "democràtica" que defensa el "catalanisme majoritari". "Hi ha qui confon el pacte amb la resignació, que porta a la frustració", ha destacat.

Els dubtes sobre el procés

Anna Balletbò, presidenta de la Fundació Olof Palme i impulsora de la Trobada d'Economia, ha trufat el seu discurs de retrets contra la dinàmica sobiranista del Govern. "M'agradaria que expliqués el seu pla B", ha apuntat en referència a l'absència de Puigdemont a la conferència de presidents autonòmics on s'abordarà la reforma del dèficit autonòmic. "Vostè governa pels que són independentistes i pels que no ho som", ha apuntat Balletbò, diputada del PSC durant sis legislatures a Madrid.