La CUP podria perdre fins a 4 escons i perilla la majoria amb JxSí, segons el CEO

Catalunya Sí que es Pot creix dels 11 escons a 19-20 i disputa el segon lloc a C's | En cas de noves eleccions espanyoles, En Comú Podem i ERC empatarien a 12-13 escons | Junqueras (5,29) i Puigdemont (5,25) són els dos únics líders polítics que aproven

Enquesta CEO novembre 2016
Enquesta CEO novembre 2016
18 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:26h
La majoria independentista no està garantida al carrer, segons el tercer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres, que assenyala un empat entre favorables i detractors, però en el Parlament la majoria de diputats independentistes també perilla. Així, el sondeig apunta que, si se celebressin noves eleccions catalanes, Junts pel Sí podria retenir els seus 62 diputats o perdre'n dos, mentre que la CUP en perdria de dos a quatre, fins a una forquilla de 6 a 8. Entre les dues forces sobiranistes, per tant, sumarien entre 66 i 70 escons, mentre que la majoria se situa en 68.

Per darrera, es mantindria C's, que cauria dels 25 diputats a 20 o 21, però ja notaria l'alè de Catalunya Sí que es Pot, que quasi doblaria els 11 escons per arribar a 19-20. Al seu torn, el PSC passaria dels 16 actuals a 14 o 15, i finalment el PP creixeria dels 11 que té ara a 13 o 14.

Aquests resultats s'expliquen perquè, mentre Junts pel Sí retindria el 86,7% dels vots (la candidatura amb més fidelitat de vot), la CUP només mantindria el 57,3% (la llista amb menys fidelitat), mentre que el 21,3% dels suports anticapitalistes del 27-S anirien ara cap a Junts pel Sí i un 7,9% cap a Catalunya Sí que es Pot. Altres fuites de vot mínimament rellevants són del PSC cap a Catalunya Sí que es Pot (6,6%) i de Catalunya Sí que es Pot cap a Junts pel Sí (6,4%). Així mateix, un 15,5% dels votants de C's el 27-S ara no sap què faria, igual que el 14,9% dels electors del PSC, el 9% de la CUP o el 7,5% de Junts pel Sí.

 
Així mateix, en cas que la legislatura espanyola fos curta i s'haguessin de repetir eleccions a l'Estat, ERC aconseguiria empatar en escons amb En Comú Podem a Catalunya, ja que les dues forces n'obtindrien 12 o 13, per bé que els "comuns" obtindrien el 24,9% dels vots i els republicans el 20,9%. En tot cas, també és rellevant que ERC (20,1%) superaria per primer cop En Comú Podem (19,9%) en intenció directa de vot, sense passar per la cuina de dades. Per darrer, CDC retindria els seus 8 o en perdria un o dos, mentre que el PSC també mantindria els seus 7 o en cauria un. El PP reeditaria els 6 diputats, mentre que C's es quedaria igualment amb els seus 5 del 26-J o en perdria un.

En aquest cas, no hi ha massa fuites de vot rellevants entre candidatures, ja que les últimes eleccions espanyoles són molt recents, tot just de finals de juny. En tot cas, el principal moviment destacable és que el 13,9% dels votants de CDC optarien ara per ERC, ¡gual que el 5,8% dels electors d'En Comú Podem, els quals esdevindrien republicans. El 6,1% dels vots del PSC anirien ara cap als "comuns".

Cada cop hi ha menys vot dual

Així mateix, el clàssic vot dual català entre les eleccions catalanes i les espanyoles cada cop es produeix menys, ja que la intenció de vot en els dos comicis és força rellevant, per bé que un 9,6% dels electors de C's al Parlament agafarien la papereta del PP al Congrés. Pel que fa a Junts pel Sí, el 60,8% dels seus votants optaria per ERC i només el 20% per CDC, i fins i tot un 7,3% optaria per En Comú Podem. Així mateix, l'opció preferida al Congrés pels votants de la CUP -formació que no es presenta a les eleccions espanyoles- és En Comú Podem (28,4%), seguit d'ERC (16,4%).

Pel que fa a la valoració dels líders, només aproven Oriol Junqueras (5,29) i Carles Puidemont (5,25), mentre que Xavier Domènech es queda a prop de fer-ho (4,99), tot i que el seu grau de coneixement és limitat, del 47,1% (el president i el vicepresident del Govern el tenen rondant el 90%). Tot seguit es trobarien Miquel Iceta (4,67), Anna Gabriel (4,26) i Lluís Rabell (4,22). Les pitjors puntuacions són per a Jorge Fernández Díaz (1,58) i Xavier García Albiol (1,96).

A continuació, podeu consultar l'enquesta completa feta pública pel CEO aquest divendres.
 

Baròmetre CEO by naciodigital on Scribd