Empat tècnic entre favorables i contraris a la independència, segons el CEO

Un 44,9% dels enquestats diu "sí" a l'estat independent i un 45,1% opta pel "no" | El 45% veu molt o bastant probable que Catalunya quedés fora de la UE i el 43,2% ho veu poc o gens probable | Només un 17,9% dels catalans creu que l'Estat farà una oferta d'acord acceptable pel Parlament

Una mobilització independentista recent
Una mobilització independentista recent | A. Costa
18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:03h
La majoria social a favor de la independència no està gens consolidada. Després que el segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del 2016, del juliol, dibuixés un escenari en què els favorables a l'estat independent tornaven a ser majoria, amb un 47,7% de "sí" i un 42,4% de "no", la tercera onada, feta pública aquest divendres, assenyala un escenari molt més ajustat.

Així, segons el darrer sondeig, un 44,9% vol que Catalunya sigui un estat independent, mentre que un 45,1% no, dades que evidencien un empat tècnic, mentre que el 7% no ho sap i el 2,9% no contesta. Els votants de Junts pel Sí i la CUP estan clarament decantats cap a l'independentisme, mentre que els de C's, el PSC i el PP el rebutgen. Al seu torn, un 59,8% de l'electorat de Catalunya Sí que es Pot diu "no" a la independència i un 27,9% "sí".

Malgrat tot, en una resposta amb més opcions, la prioritat per l'estat independent és abraçada pel 38,9% dels enquestats (41,6% el juliol), mentre que la forma de comunitat autònoma és la preferia pel 24,1%, la d'un estat dins una Espanya federal ho és pel 23,2% i una mera regió d'Espanya és l'opció triada pel 5,7%.

El PSC prefereix l'autonomisme al federalisme

En aquest cas, els votants de Junts pel Sí (85,9%) i els de la CUP (82,1%) es decanten igualment per l'estat independent, mentre que els de C's (54,2%) i els del PP (58,3%) se senten satisfets amb el marc autonòmic, tot i que també presenten tots dos percentatges propers al 20% que optarien per ser una regió o un estat federat. En el cas del PSC, el seu electorat dubta entre la comunitat autònoma (40,3%) o el federalisme (36,4%), un marc de relacions preferit pels votants de Catalunya Sí que es Pot (45,4%), els quals també opten en quantitats significatives per l'autonomisme (22,7%) o la independència (19,2%).

En relació a que finalment el full de ruta es complís i la independència s'arribés a aconseguir, un 39,1% dels enquestats creu que es viuria millor que ara, mentre que el 27,1% creu que es viuria pitjor i un 19,9% igual. Així mateix, el 48,1% pensa que la convivència seria igual que ara, i els que creuen que aquesta empitjoraria (23,7%) supera lleugerament els que diuen que milloraria (20,5%). Per altra banda, un 45% dels enquestats veu molt o bastant probable que una Catalunya independent quedés fora de la Unió Europea i un 43,1% ho veu poc o gens probable.

Ara bé, si la independència no arribés, això no seria perquè l'Estat acabés oferint un acord acceptable per la majoria del Parlament. O almenys això creuen els enquestats pel CEO, que en un 38,8% dels casos ho veuen gens probable, un 33,4% poc probable i només un 33,4% bastant probable i un ínfim 3,3% molt probable. Ni tan sols els votants del PP ho creuen molt o bastant probable (30% entre les dues opcions), com tampoc els de C's (26,5%), el PSC (20,8%) o Catalunya Sí que es Pot.

Percentatge relativament baix que reclama més autonomia

En tot cas, hi ha força consens en que Catalunya ha assolit un nivell insuficient d'autonomia. Ho creu un 62,9%, per bé que aquest percentatge és força inferior al 67,2% que ho creia el juliol i, de fet, des de principis del 2011 no es trobava una quantitat tan baixa que ho defensés. Per contra, un 23,8% creu que el nivell d'autonomia és suficient i un 5,3% que és excessiu.

Sigui com sigui, les relacions entre Catalunya i Espanya ja són el segon problema que els enquestats consideren més important. Així ho assenyalen el 15,7% de les respostes, per darrere, de l'atur i la precarietat laboral (30,6%) i només lleugerament per sobre de la insatisfacció amb la política (15,2%).