El PSOE torna a castigar el PSC i aparta Batet de la direcció del grup al Congrés

La gestora deixa vacant el seu càrrec a l'espera que es resolguin les discrepàncies amb els socialistes catalans | També es queda fora de la direcció del grup la balear Sofia Herranz mentre que dirigents com Margarita Robles mantenen la presidència de comissió

Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu
Meritxell Batet, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
17 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:00h
La gestora del PSOE va advertir des del primer moment que trencar la disciplina de vot tindria conseqüències pels diputats díscols. Aquest dijous ha passat de les paraules als fets. L'òrgan provisional que presideix l'asturià Javier Fernández ha considerat que no n'hi havia prou amb imposar una multa de 600 euros als parlamentaris indisciplinats i ha decidit apartar-los en bona part dels càrrecs de responsabilitat a les comissions del Congrés i de la direcció del grup parlamentari. El criteri no ha estat uniforme per a tots els afins a Pedro Sánchez, però les decisions afecten especialment el PSC, ja que la gestora ha decidit que Meritxell Batet, que va ser la número dos de Pedro Sánchez a les eleccions del 20-D i candidata del PSC el 26-J, quedi fora de l'equip de comandament del grup parlamentari, on no hi haurà, de moment, cap representant català. El seu lloc queda vacant a l'espera de com es resolgui la relació entre els dos partits, però els socialistes catalans es queden per primera vegada sense veu al Congrés. També s'ha fet saltar de la direcció del grup la diputada balear Sofia Herranz.

Un cop ha estat informada de la decisió, Batet ha assegurat que "respecta i accepta" la decisió de la gestora però hagués preferit que no s'hagués produït. "Seguirem treballant com fins ara per aconseguir que les relacions siguin fluides", ha sentenciat. La dirigent catalana ha mostrat "confiança absoluta" que en els propers mesos s'aconseguirà "enfortir" la relació del PSC i el PSOE per seguir treballant plegats. "Aquesta és la voluntat ferma dels socialistes catalans. Pensem que res pot passar fora d'aquest aprofundiment i esforç per la unitat", ha assegurat.

Un criteri desigual

Es veia a venir que Fernández no es conformaria amb la sanció més lleu. Ja va quedar clar quan aquest dimarts va decidir no mantenir la proposta que José Zaragoza presidís la comissió mixta per a la Unió Europea. Al seu lloc ha presentat la diputada Soraya Rodríguez. El mateix Zaragoza va ser expulsat de la direcció del grup l'any 2013, quan el PSC va trencar en dues ocasions la disciplina de vot al Congrés per defensar el dret a decidir. També el diputat balear Pere Joan Pons s'ha quedat sense ser portaveu de la mateixa comissió que havia de presidir Zaragoza. El portaveu de la gestora, Mario Jimémez, ha defensat que la tria dels equips s'ha fet en funció de l'experiència dels diputats però també en la "confiança". Així ha argumentat la purga dels partidaris de Sánchez.

"No em sembla una decisió justa", ha assegurat aquest matí l'alcaldessa de l'Hospitalet i adjunta a la primera secretaria del PSC, Núria Marín, en declaracions a TVE aquest dijous al matí. De poc ha servit que instés la gestora a "reflexionar" i reconsiderar, almenys, la decisió de deixar el PSC sense cap representant a la direcció del grup. L'única concessió que ha fet la gestora és haver deixat vacant la plaça i permetre que els tres portaveus del PSC en comissió -Manuel Cruz a educació, Mercè Perea a Pacte de Toledo i Joan Ruiz a polítiques integrals per a la discapacitat- es mantinguin. La gestora del PSOE no ha seguit el mateox criteri amb l'aragonesa Susana Sumelzo, a la qual sí se li ha retirat el paper de portaveu de la comissió de cooperació internaciona. Se salva també Margarita Robles, que com a independent va ser la número dos de Pedro Sánchez, i que seguirà presidint la comissió de justícia. Antonio Hernando seguirà sent president i portaveu del grup socialista.

Els noms de la comissió negociadora 

Així doncs, la situació queda en mans de la negociació de la comissió mixta negociadora dels dos partits per resoldre la crisi. Per part del PSC, en formaran part el secretari d'Organització, Salvador Illa; el secretari d'Acció Política, Antoni Balmón; i la pròpia Batet. Per part del PSOE seuran a la taula de negociació l'eurodiputada Elena Valenciano, l'extremeny Francisco Fuentes i el portaveu de la gestora, Mario Jiménez. 

Jiménez ha insistit que cal que s'obri un "procés de reflexió" sobre el futur de les relacions entre els dos partits i considera "raonable" que mentrestant es prengui "en especial consideració" la representativitat del PSC a la direcció del grup.