Puigdemont situa l'estat català com a «element indispensable» de la construcció europea

El president de la Generalitat assegura que Europa no se'n sortirà sense tenir en compte les "Catalunyes" que hi ha repartides pel continent | Denuncia que Espanya "està desconnectant" de les institucions comunitàries

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb Ramon Tremosa i Aleix Sarri
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb Ramon Tremosa i Aleix Sarri | @pdemocratacat
16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:42h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat aquest dimecres que l'estat cataà serà un "element indispensable" en el debat de la construcció europea. En aquests termes s'ha expressat durant la presentació del llibreL'Europa que han fet fracassar. El centralisme d'Estat contra la Unió Europea (Pòrtic), escrit per Ramon Tremosa, eurodiputat del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), i pel seu assistent Aleix Sarri. Puigdemont ha destacat que Europa no se'n sortirà "sense tenir en comptes les Catalunyes" que hi ha repartides pel continent.

"Hi ha moltes mans culpabculpable del fracàs d'Europa. Sense canvis no és sostenible ni presentable. Hi ha canvis imprescindibles, i perquè aixo passi no hi sobra ningú, els catalans encara menys. Ens necessitem mútuament. Podem fer aportacions rellevants a la idea catalana d'europa. Hi ha certes visions que tendeixen a la comoditat, a no venir amb maldecaps, que no hi hagi canvis de temperatua", ha resumit el president.

El dirigent nacionalista ha indicat que Espanya "està desconnectant de Catalunya, però també d'Europa". "És el més incomplidor a l'hora d'aplicar sentències de la UE. Déu n'hi do per un país que fa bandera del compliment de les lleis", ha apuntat Puigdemont, que citant un testimoni del llibre ha dubtat que sigui un "estat de dret europeu".

El president ha situat tres exemples per definir per què Espanya és "deslleial" amb els socis europeus: pobresa energètica, energies renovables i infraestructures. Pel que fa al primer cas, en ple focus mediàtic després de la dona morta a Reus, Puigdemont ha recordat que el govern espanyol es va esforçar a recórrer la llei de pobresa energètica aprovada pel Parlament. 

El dirigent nacionalista ha indicat que "per la porta del darrere" hi ha partits catalans que "es dediquen a boicotejar el Corredor Mediterrani", i ha apuntat que ningú creu que l'Estat estigui apostant per aquesta infraestructura clau. "Hi ha inversions paralitzades de desenes de milions d'euros a Tarragona a l'espera que es desbloquegin les inversions de l'Estat", ha denunciat Puigdemont.

L'Europa de les persones

"No ens resignem a que no sigui l'Europa de les persones. A vegades acaba creant una sensació d'elit que porta maldecaps", ha apuntat Puigdemont. "Creiem que podem ajudar a fer una Europa del poble i de les persones", ha assenyalat el president de la Generalitat, que ha demanat una UE "cohesionada i de valors" davant del risc de l'augment dels populismes.
 

Ramon Tremosa, eurodiputat del PDECat, durant la presentació del llibre Foto: @pdemocratacat



A la presentació del llibre de Tremosa i Sarri hi ha assistit una nodrida representació institucional. Raül Romeva, conseller d'Exteriors i excompany de l'eurodiputat del PDECat a Brussel·les, ha fet acte de presència al Cercle Catòlic de Gràcia juntament amb la consellera de Governació, Meritxell Borràs. Francesc Homs, cap de files dels nacionalistes a Madrid, ha rebut un aplaudiment del públic arran de la seva imputació per la jornada del 9-N.

El proper referèndum escocès

Tremosa, en la seva intervenció, ha assegurat que el Brexit serà un "business" per als britànics. L'eurodiputat del PDECat ha rememorat una gira que va fer la primera ministra d'Escòcia a Brussel·les després que el Regne Unit decidís sortir de la UE, i ha apuntat que té "indicis suficients" per saber que la gran majoria dels estats membres obririen les portes als escocesos si en un altre referèndum decideixen independitzar-se.

"Els conservadors i els laboristes permetran una altra votació", ha apuntat Tremosa, que també s'ha referit a Alemanya. "La senyora Merkel no és la culpable dels nostres mals. Que Espanya faci avions buits i aeroports sense avions no és culpa seva", ha assegurat l'eurodiputat del PDECat, també contrari a la "inseguretat jurídica" que es desprèn de les actuacions del govern espanyol.

Le Pen i el futur de la UE

Aleix Sarri, coautor del llibre al costat de Tremosa i assistent seu al Parlament Europeu, ha assegurat que l'europeisme dels grans partits espanyols és "retòric". "Volem que Brussel·les s'adapti als ciutadans. Els estats petits i eficients són els millors aliats per la integració europea", ha determinat Sarri, que ha alertat d'una hipotètica victòria de Marine Le Pen, representant de l'extrema dreta, a les eleccions franceses de l'any vinent. "Això podria trencar l'euro i la UE", ha apuntat.
 

Aleix Sarri, durant la presentació del llibre al Cercle Catòlic de Gràcia Foto: @pdemocratacat


"Si en les properes eleccions europees els ciutadans no poden escollir el president de la Comissió, la gent marxarà d'Europa", ha apuntat l'assessor de Tremosa, que ha presentat el llibre com una aproximació "realista" i no "utòpica" a la realitat existent a Brussel·les. Sarri ha indicat que cal un "lideratge moral" a nivell europeu.