Ramon Tremosa i Aleix Sarri: «Els grans estats de la UE només volen un paraigües per mantenir el seu poder»

L'eurodiputat del PDECat i el seu assistent assenyalen en un llibre els grans problemes de la Unió Europea i acusen els països més grans de "nacionalitzar els èxits i europeitzar els fracassos" | Destaquen que la Comissió Europea està "devaluada" i lamenten que només faci de "secretaria dels estats" | Deixen en mans dels associats la decisió de seguir dins del grup liberal al Parlament Europeu, un debat que Tremosa veu ara "menys urgent"

16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:43h
Ramon Tremosa i Aleix Sarri, en la roda de premsa de presentació del llibre
Ramon Tremosa i Aleix Sarri, en la roda de premsa de presentació del llibre | ND
Qui és el culpable del fracàs de la Unió Europea (UE)? Quins són els perills que amenacen el futur comunitari? Són dues de les preguntes que miren de respondre Ramon Tremosa, eurodiputat del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), i el seu assistent des de fa cinc anys, Aleix Sarri, al llibre L'Europa que han fet fracassar. El centralisme d'Estat contra la Unió Europea (Pòrtic). Els dos autors detecten que els grans culpables són els governants que "fan servir un europeisme retòric".

"Retòricament es demana més Europa, però el que es vol és un paraigües que permeti que els grans estats puguin mantenir el poder. Existeix una falta de voluntat a l'hora de permetre un lideratge polític que doni solucions europees als problemes europeus. Sovint el que es fa és nacionalitzar els èxits i europeitzar els fracassos", han apuntat. "La Comissió Europea està devaluada i fa de secretaria dels estats", ha destacat Tremosa, que ha lamentat les "males pràctiques" dels estats membres.

Sarri, articulista de NacióDigital, ha assenyalat que els estats membres estan "boicotejant" el futur de la UE. "Al final, es tracta d'una crisi de l'estat de dret europeu", ha determinat Sarri, que ha assenyalat que el "problema de fons" és que no hi ha un president de la Comissió Europea "triat pels ciutadans" i que, per tant, no es pot imposar davant dels interessos de cada país. 
 

Ramon Tremosa, en una votació a l'Eurocambra. Foto: Parlament Europeu


Tremosa ha apuntat que la UE, en principi, no serà mai una "unió de transferències", sinó que es basa en una "unió de transferències. "Al llibre expliquem moltes coses contra els tòpics que són destructius per al projecte europeu", ha assenyalat l'eurodiputat del PDECat, que ha determinat que Espanya és la "campiona de la desobediència" a l'aplicar les normatives europees.

El Brexit, Escòcia i Catalunya

El dirigent nacionalista ha assegurat que el Brexit serà un "win-win" per al Regne Unit, que podrà "recuperar el control de fronteres" i signar acords comercials individuals amb la resta de països de la UE. Tremosa ha destacat que la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va tenir molta presència a Brussel·les un cop votada la sortida del club comunitari. "En el consell europeu després del Brexit, 27 països van manifestar que una Escòcia independent podria seguir dins la UE", ha apuntat.

"Sturgeon diu que estan determinats a complir el mandat democràtic d'Escòcia de seguir dins la Unió", ha assenyalat Tremosa, que ha recordat el suport dels escocesos a mantenir-se dins de les institucions europees. L'eurodiputat, de fet, ha aventurat que en un futur referèndum d'independència es podria imposar el "sí". Els conservadors escocesos, segons Tremosa, no s'oposen a la repetició de la votació.

Sarri ha indicat que en els últims temps ha quedat clar que el procés independentista és favorable a la Unió Europea, especialment després del Brexit. "Això s'anirà veient a mida que a estats com França o Itàlia creixin els partits que vulguin sortir de l'euro", ha apuntat l'assessor de Tremosa, que ha alertat de la victòria de l'extrema dreta a Àustria. L'eurodiputat ha indicat que incloure el referèndum fa "més fàcil d'entendre" el cas català, i ha indicat que les peticions d'información s'han multiplicat l'últim any.

El futur dins del grup liberal

Sarri ha indicat que la decisió de formar part del grup liberal al Parlament Europeu, en el qual hi ha Ciutadans, estarà en mans dels associats. "Al febrer em van vetar en una visita a les Terres de l'Ebre", ha recordat Tremosa, que ha volgut mostrar-se conciliador perquè al llarg dels últims mesos ha pogut tenir "visibilitat" i posicions pròpies sobre Catalunya, fet que no fa el canvi "urgent". L'eurodiputat ha assegurat que al gener se celebrarà una conferència sobre autodeterminació amb el segell de l'ALDE, nom que reben els liberals a Brussel·les.