Javi López: «L'efecte Trump fa que Merkel sigui una moderada a ulls de tothom»

L'eurodiputat del PSC considera que el triomf del republicà ha de servir per entendre que cal un "sacseig" de les polítiques aplicades els darrers anys a Europa

15 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:03h

L'eurodiputat Javi López, en una trobada amb periodistes al Parlament Europeu. Foto: Sara González


La Unió Europea parla, i molt, de la victòria de Donald Trump i de les possibles conseqüències que les seves polítiques tindran a escala mundial. El seu triomf ha sacsejat el sistema polític, especialment en l'eix ideològic de la dreta. Fins a tal punt que, segons afirma l'eurodiputat del PSC Javi López, "l'efecte Trump fa que Angela Merkel sigui una moderada a ulls de tothom" per pura comparació. La canciller alemanya, que ha estat assenyalada com el rostre que ha imposat les polítiques d'austeritat a Europa és ara, ha afirmat López, "el baluard de l'ordre liberal i el consens transatlàntic que es va imposar després de la caiguda del mur de Berlín.

En una trobada amb periodistes al Parlament Europeu, l'eurodioutat socialista ha considerat que es pot fer una lectura possibilista de la victòria de Trump per entendre que cal "un sacseig" d'una Europa que està en "deconstrucció" i que ha quedat en evidència a l'hora de gestionar crisis com la dels refugiats o del Brexit. "És l'última oportunitat", ha sentenciat. El seu diagnòstic és que els electors han donat ja "sobrades mostres d'enuig" sobre el camí que ha pres la globalització i un "lideratge de les elits" que ha obviat per complet "l'impacte en termes de desigualtat" que han tingut les polítiques impulsades per la Unió Europea en els darrers anys. "El consens neoliberal i de privatitzacions ha arribat a la seva fi", ha pronosticat tot fent una crida a recuperar "el paper central" de la Unió Europea.

López ha recordat que a Europa també s'han de combatre problemàtiques com els nacionalismes, el racisme o el replegament identitari. Davant d'això, ha sentenciat que la socialdemocràcia "és l'única manera de reestructurar la zona euro". Això sí, aportant "mecanismes de redistribució innovadors" per acabar amb les desigualtats.