El dia que Pere Navarro va fer reaparèixer Duran i Lleida al costat d'Iceta

La plataforma Portes Obertes del Catalanisme es presenta en societat per reivindicar la recuperació del "catalanisme cohesionador" | L'espai aplega dirigents de l'òrbita del PSC i d'Unió

Miquel Iceta, flanquejat per Duran i Lleida i Ramon Espadaler
Miquel Iceta, flanquejat per Duran i Lleida i Ramon Espadaler | ACN
14 de novembre del 2016
Actualitzat el 15 de novembre a les 8:07h
La tercera via ho intenta una i altra vegada. Com l'energia, ni es crea ni es destrueix, sinó que es transforma. I aquesta vegada ho fa sota el nom de Portes Obertes del Catalanisme, la nova plataforma que s'ha presentat aquest dilluns onejant la bandera del "catalanisme cohesionador" que es considera orfe en un context de polarització política a Catalunya. La posada en escena ha acabat sent, inevitablement, la "sociounió", perquè els focus s'han acabat concentrant en una fila zero amb pesos pesants d'Unió i del PSC. La gent de l'òrbita d'ICV que en un principi havia de ser-hi, s'han esborrat d'un plomall.

En el nucli impulsor de la plataforma hi són, a títol individual, dirigents com Pere Navarro (PSC); el portaveu de Construïm, plataforma vinculada a Unió, Ignasi Rafel; el president de l'associació Tercera Via, Mario Romeo; i l'advocat Leopoldo Gay. Tot plegat, un conjunt d'àtoms que, per separat, no han aconseguit prou força per bastir un espai fort i que ara busquen confluir -una estratègia que han vist que funciona a l'esquerra alternativa- per mirar de ser influents. "Sí que es pot", ha sentenciat convençut des del faristol Marc Miró, membre de les joventuts d'Unió.

Diàleg, suma i convivència han estat tres de les paraules més repetides com a antagòniques a la unilateralitat del procés sobiranista. Tres paraules que han estat com un conjur per fer reaparèixer en l'escena pública l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida, que no havia fet cap aparició en un gran acte des de que el passat 16 de gener va deixar la presidència del comitè federal d'Unió.

Una bona entesa que ve de lluny

"Llàstima que sigui de dretes", deia fa tres anys un dirigent de la cúpula del PSC quan Pere Navarro portava el timó del carrer Nicaragua i defensava la consulta "legal i acordada". Ho deia en referència a Duran i Lleida, que en aquella època es va reunir en diverses ocasions amb Navarro per compartir les seves respectives visions sobre com havia de ser el nou encaix de Catalunya a Espanya. Els dos reconeixien que s'hi entenien força. Ara que ambdós dirigents estan jubilats de la primera línia de la política, han coincidit en la presentació de Portes Obertes del Catalanisme.

Però mentre Navarro ho feia a l'escenari, acompanyat, d'entre d'altres, d'un sempre enèrgic Jordi Hereu, la fotografia principal estava a la fila zero, on el líder del PSC, Miquel Iceta, ha estat flanquejat per Duran i Lleida i l'exconseller Ramon Espadaler. L'estampa queda per la posteritat. "Junts som millor", ha proclamat Navarro. "La unilateralitat trenca la convivència", ha etzibat Gay. "Units tenim capacitat d'inicidir en la nova governança", ha afegit Hereu. Proclames clàssiques de la tercera via que Romeo, que exerceix de portaveu, ha promès predicar pertot arreu. Ni immobilisme ni independentisme.  La sociounió experimenta en el còmode terreny de les platafomres.