El nombre de catalans que pateixen diabetis s’ha duplicat en vint anys

Un total de 600.000 persones pateixen la malaltia, que pot derivar en problemes greus de visió | L’Associació de Diabètics de Catalunya demana que Salut usi el sensor continu de glucosa com a mètode principal per comprovar els nivells de sucre

Una pacient de diabetis, a Girona
Una pacient de diabetis, a Girona | ACN
Redacció
14 de novembre del 2016
Actualitzat el 15 de novembre a les 9:54h
La diabetis afecta a Catalunya 600.000 persones, el doble de les que hi havia el 1994. Així ho revelen les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya 2015, que mostren com els catalans que tenen la malaltia representen el 8,4% del total de la població de més de 15 anys, mentre que fa 21 anys només afectava el 4,7% dels ciutadans. La prevalença de la malaltia, doncs, és cada vegada més gran, no només a Catalunya. Per això, l’OMS considera la diabetis una de les epidèmies més grans d’aquest segle.
 
Més enllà de l’augment en l’esperança de vida, dur una vida sedentària i patir obesitat són dels factors que més lligats estan a la patologia. Un dels símptomes que hi estan associats són els problemes de visió, com ara la retinopatia diabètica, una inflamació de la retina que afecta el 9% dels pacients amb diabetis de tipus 2 i fins al 95% dels pacients diagnosticats amb el tipus 1. Coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis que avui se celebra, la Federació Internacional de la Diabetis justament ha volgut situar els problemes de visió en el centre de les seves reivindicacions.
 
Amb el lema “Ull amb la diabetis”, recorden que la retinopatia diabètica pot conduir a la pèrdua de visió i a la ceguesa, ja que danya progressivament les cèl·lules i els vasos sanguinis de la retina. A més, és la primera causa de ceguesa irreversible en edat laboral i no dóna símptomes fins que es troba en estat molt avançat i, en ocasions, irreparable. Per això, els experts recomanen fer-se revisions oftalmològiques regulars. Segons l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO), un diagnòstic precoç pot evitar la ceguesa en un 90% dels casos.
 
La reclamació principal, un sensor continu de glucosa
 
A més, l'Associació de Diabètics de Catalunya (ADC) reivindica que el sistema públic de salut incorpori el sensor continu de glucosa per substituir, sempre que sigui necessari, les tires reactives i estalviar, així, les punxades al dit per comprovar el nivell de sucre. Així ho ha explicat el president de l’entitat, Xavier Bosch, que ha detallat que s'està treballant amb Salut per impulsar un pla pilot que avaluï els efectes en els infants diabètics.
 
Bosch considera que el sensor és una “eina terapèutica molt bona” i assegura que Salut destinaria aproximadament el mateix pressupost que ara gasta amb tires reactives, ja que, tot i que l’aparell és més car, suposaria 120 euros al mes per pacient, acaba sent la mateixa despesa que cada pacient que s'ha de punxar diverses vegades al dia. Des de la conselleria de Salut també es vol fomentar un impost a les begudes ensucrades que en minimitzi el seu consum.
 
Quatre consells per dur una vida saludable
1. Menjar una dieta equilibrada i mediterrània. Els experts també aconsellen distribuir el menjar en cinc àpats: esmorzar, un mos de mig matí, dinar, berenar i sopar.
2. Realitzar exercici físic regular. Ja sigui en instal·lacions esportives o a l'aire lliure. Si no es pot realitzar cap esport, els experts demanen realitzar almenys una activitat constant a la feina i, durant el temps lliure, passejar o fer excursions.
3. Beure molta aigua. El 65% del cos és aigua. Per això, és important una hidratació constant.
4. Dormir bé vuit hores. Regular els horaris i la rutina diària ajuda a mantenir en equilibri el nostre organisme.
Arxivat a