L'educació clama pel 6% del PIB

Unes 2.000 persones es manifesten pel centre de Barcelona per demanar al govern un increment dels pressupostos destinat a l'ensenyament | També demanen a la consellera que redueixi les ràtios, que inverteixi en el professorat i que construeixi més instituts

La manifestació ha recorregut els carrers del centre de Barcelona.
La manifestació ha recorregut els carrers del centre de Barcelona. | Assemblea Groga
12 de novembre del 2016
Actualitzat el 13 de novembre a les 19:02h

La capçalera de la manifestació convocada per l'Assemblea Groga. Foto: Cristina Garde


Les samarretes grogues que reivindiquen una escola pública i de qualitat han tornat a omplir els carrers de Barcelona. Al crit de “Volem el 6%!” i “No a la privatització!”, unes 2.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana, s’han manifestat per reclamar al govern que compleixi amb la LEC, la llei catalana de l’educació, i destini el 6% del PIB. De plaça Universitat fins a plaça de Sant Jaume, pares, infants i mestres han protestat contra les retallades i han recordat que Catalunya és el territori d’Europa que menys destina a l’ensenyament.
 
Més d’un centenar d’entitats han demanat, a crits i enmig d’una tamborinada, que es cobreixin totes les substitucions dels mestres des del primer dia de la baixa, que es redueixin els horaris lectius i que es construeixin més instituts de secundària. En concret, han reclamat la construcció immediata de l’institut Angeleta Ferrer, a la dreta de l’Eixample de Barcelona, que fa sis anys que té uns terrenys assignats. També han exigit a la conselleria que redueixi les ràtios de les aules, que no tanqui més línies de l’escola pública i que deixi de construir barracons.  “Els nostres fills no són sardines!”, cridaven envoltats de les banderes d'alguns dels sindicats convocants, com ara USTEC-STEs, CGT o CC OO.
 
Justament per la reducció de les línies és probable que l’Escola Mar Nova de Premià de Mar hagi de tancar al gener, tal com explicava Aran Prades, que duu les seves filles al centre i que l’arrossegaven de la mà davant de la pancarta. Un bon nombre de pares i alumnes hi protestaven contra el seu tancament. “És una escola excepcional. Fem servir un mètode pedagògic innovador, sense llibres ni deures, amb la participació dels pares a l’aula, però hem protestat molt, perquè l’escola està en barracons, i sembla que no hem caigut massa bé. Però seguim lluitant i la setmana que ve presentarem una denuncia judicial”, ha explicat Prades a NacióDigital.
 
“Els mestres protestant també estan educant!”, exclamaven els manifestants sota la mirada estorada dels turistes i dels barcelonins que ja feien compres de Nadal. Entre la multitud s’hi ha deixat veure el portaveu de En Comú Podem, Xavier Domènech. Moltes de les proclames eren per defensar l’educació pública per sobre de la privada, perquè, com han alertat els portaveus de l’Assemblea Groga davant de la Generalitat, mentre que l’escola pública ha patit retallades del 19%, la concertada només ho ha fet un 4%.
 
És el cas de l’escola pública Ramon Llull, a l’Eixample dret de Barcelona. El president de l’AMPA, Josep Xurigué, detallava a NacióDigital, mentre aguantava una pancarta a favor de la construcció de l’institut Angeleta Ferrer, que la seva escola assumeix un bon nombre d’alumnes de famílies vulnerables o d’origen estranger. “Estem isolats enmig d’escoles privades o concertades. Al districte patim molta segregació escolar, que només s’evitaria amb més recursos per a la pública”, resumia entre el xivarri. Justament el Síndic de Greuges va alertar aquesta setmana de les desigualtats que pot ocasionar les diferències entre centres.
 
En arribar a plaça de Sant Jaume, els portaveus han llegit el manifest i han demanat la dimissió de la consellera, Meritxell Ruiz. Alguns infants, que han tocat panderetes i sonalls durant tot el vespre, estaven cansats i impacients. “Avui el temps passa molt lentament”, li deia una nena al seu pare mentre es mirava el canell. “Ets tu, que estàs massa pendent del rellotge”, li ha contestat el pare. Al cap de poca estona, han marxat cap a casa.