Dan Gillmor: «El periodisme nord-americà ha fracassat en aquesta campanya electoral»

El veterà periodista nord-americà ha mostrat, al VI Congrés de Periodistes de Catalunya, la seva decepció per com han informat els mitjans del seu país| "Amb Trump com a president, el periodisme patirà molt durant els pròxims anys perquè veurà retallades les seves llibertats"

11 de novembre del 2016
Actualitzat el 12 de novembre a les 15:59h
El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha reunit aquest divendres a centenars de professionals interessats a debatre i reflexionar sobre l'estat del periodisme i el moment actual que viu la informació. A les diferents sessions del VI Congrés de Periodistes de Catalunya s'han enfocat qüestions sobre la precarietat laboral, la recuperació de la credibilitat, el respecte per la professió, el codi deontològic o els canvis que Internet i les diferents tecnologies estan provocant. 

Un dels ponents principals de la jornada ha estat el periodista nord-americà Dan Gillmor, qui durant la darrere dècada ha estat un dels impulsors del periodisme digital. El 2005, va escriure el llibre: We the media i va encunyar l'etiqueta de Periodisme ciutadà, per significar que els ciutadans també podien formar part del procés informatiu, a través de les xarxes socials i altres plataformes digitals que tenim al nostre abast. 

"Avui no he vingut a parlar de periodisme digital, això és el que tenia preparat", ha començat Gillmor en la seva conferència. "Però després de la victòria de Trump, em permeto canviar totalment el meu discurs".

En primer lloc, ha volgut deixar clar que "els mitjans i els periodistes del seu país han fracassat totalment en la campanya electoral". I els ha acusat d'haver donat a Trump una "quantitat ingent de publicitat gratuïta. El temps dedicat en els mitjans tindria un cost en publicitat de 2 mil milions de dòlars. Tothom l'ha ajudat a convertir-se en una de les persones més importants dels Estats Units".  

"Els canals de notícies no han corregit les informacions falses que ha difós durant mesos l'actual president del meu país. I és una llàstima perquè ha fet comentaris molt greus i ofensius contra les dones i la gent d'altres llocs". 

L'etapa Trump serà, segons ha explicat, "tan terrible que veurem retallades totalment les nostres llibertats, en primer lloc, la d'expressió. Arribarem a veure amb nostàlgia el govern d'Obama, i inclús el de Bush". 
 

El periodista nord-americà Dan Gillmor Foto: Jordi Salinas


Periodistes activistes

Dan Gillmor- que durant dècades va treballar al rotatiu San José Mercury News- i va promore el periodisme "més participatiu i interactiu" ha explicat a NacióDigital que encara el reivindica. "Prefereixo donar la veu a molts que no només a uns quants. Existeixen projectes molt interessants".  

"M'agradaria demanar als periodistes d'aquest congrés que esdevinguin activistes de la llibertat d'expressió. Perquè si no ho fem, ajudarem a la gent autoritària a restringir els nostres drets". I ha demanat als assistents que no s'oblidin de les altres realitats, de contrastar la informació i de reivindicar la paraula. "En aquesta campanya, els periodistes només s'han ocupat de les elits, han oblidat altres col·lectius de la societat, no han anat a preguntar què pensava la gent que podia votar a Trump ni per què ho farien".

En paraules de Gillmor, el periodisme "morirà si seguim en la mateixa tònica que aquesta campanya". Per a ell, Trump ha entès molt bé els punts febles i escletxes del periodisme, "i se n'ha aprofitat". 

El poder de Facebook i dels altres

El periodista nord-americà també ha 'disparat' contra Facebook i el poder que concentren altres marques com Google o Apple. "Controla totes les nostres converses, cada cop és més arbitrària, decideix quin contingut destaca i quin no. No hi ha cap precedent en una companyia de comunicació que hagi tingut mai tant de poder". 

Al respecte, ha animat a tothom que comenci a alfabetitzar-se digitalment, per entendre com encriptar i assegurar la informació pròpia. "Trump ja ha dit que vol acabar amb la neutralitat d'Internet i donar al sector de les telecomunicacions més poder. Arribarà a controlar tota Internet".  

Segons Gillmor la Internet descentralitzada havia de vetllar perquè cap empresa ni govern tingués el poder total del control. "La tecnologia està creant una era daurada per espiar, fabulosa pels serveis d'intel·ligència, pels governs i les grans empreses que volen controlar als ciutadans".  

El programa del VI Congrés de Periodistes de Catalunya ha plantejat altres debats entorn de la professió, com els models de negoci tant pels mitjans tradicionals com pels digitals, el rol de Google i les visites als continguts virtuals o la formació periodística. 
Arxivat a