Els republicans controlaran també el Congrés, els estats i el Suprem

La dreta nord-americana acumularà tots els engranatges del poder institucional, l'executiu, el legislatiu i el judicial

El Capitoli de Washington
El Capitoli de Washington | Wikicommons
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 9:14h
L’onada que ha impulsat l’elecció de Donald Trump ha suposat el control de les principals institucions polítiques dels Estats Units per part del Partit Republicà. La Cambra de Representants i el Senat continuaran en mans conservadores. No és una sorpresa en el cas de la cambra, de 435 membres, que ja tenia una sòlida majoria republicana. Però les enquestes mostraven com a probable un canvi de majoria al Senat, que ha renovat un terç dels seus cent membres. A l’espera dels darrers còmputs, els republicans tenen garantits els cinquanta senadors. En cas d’empat, el vicepresident dels EUA –que presideix el Senat- té vot de qualitat. Així, el partit al govern en té prou amb la meitat per disposar de la majoria.

L’únic senador republicà que ha perdut la seva reelecció és Mark Kirk, d’Illinois, curiosament un dels qui més s’havia desmarcat de Trump. Han estat reelegits dirigents rellevants del partit, com Marco Rubio, de Florida, i John McCain, d’Arizona. A Wisconsin, el conservador Ron Johnson ha barrat el pas al demòcrata Russ Feingold, esperança dels progressistes. També s’ha renovat una dotzena de governadors estatals. Després de les eleccions d’ahir, del total de cinquanta, trenta-dos estaran en mans republicanes.

A això cal afegir que el Tribunal Suprem, molt dividit, mantindrà la majoria conservadora. El formen nou magistrats de manera vitalícia i a cada vacant que es produeix, el president proposa un nou jutge i el Senat l’ha de ratificar. Ara tot quedarà entre conservadors.