Tots els homes de Trump

El president electe haurà de formar el seu equip de govern en les properes setmanes | Noms com l’excandidat Ben Carson o l’exdirectiu financer Steve Mnuchin han circulat amb força

Donald Trump, en una imatge d'arxiu
Donald Trump, en una imatge d'arxiu | EFE
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 8:05h
Les darreres setmanes, els cercles polítics i mediàtics de Washington han especulat com seria la nova administració Clinton. Ja hi havia molts noms que anaven de boca en boca. Però al final serà Donald Trump qui formarà el seu govern. Entorn el dirigent republicà hi ha més interrogants sobre quines seran les figures més destacades del nou executiu. El que sí que és segur és Mike Pence, governador d’Indiana i ara vicepresident electe, que ha fet costat a Trump en tota la campanya. Pence pot ser una peça clau tenint en compte que té l’experiència que li manca al nou president en els passadissos de la política.

Pence és un republicà molt ortodox i conservador, amb bons vincles amb la dreta religiosa. De tarannà més discret que el seu cap, en el passat va pensar en llançar la seva pròpia campanya presidencial. Ha estat el pont entre el candidat i el partit, que no han anat gaire a l’hora en tota la campanya.  

Premi als republicans lleials

El Partit Republicà s’ha dividit en aquesta elecció i Trump no ha estalviat atacs a companys seus que en algun moment l’han criticat. Els que s’han alineat amb ell podrien ser premiats. Un dels més destacats ha estat Newt Gingrich, antic president de la Cambra de Representants. Septuagenari, va liderar els anys noranta l’ala més agressiva del seu partit i és un personatge bastant pintoresc. El seu nom ha estat esmentat com a possible secretari d’Estat. Potser té més opcions el senador Bob Corker, un dels més emfàtics a favor seu davant les crítiques que el candidat anava rebent d’alguns republicans.

Com a secretari del Tresor, s’ha especulat amb Steve Mnuchin. És un antic directiu financer de Goldman Sachs, que forma part de l’equip econòmic de Trump. No deixa de ser curiós que el magnat hagi recorregut a algú tan representatiu de l’establishment com aquest directiu d’ideologia conservadora que ja va donar suport als republicans en anteriors eleccions.

Un altre que pot trobar cadira al nou govern és el metge neurocirurgià Ben Carson, que va ser candidat a les primàries republicanes. Molt dretà, ultrareligiós, després de ser bandejat per Trump, es va passar al seu bàndol, convertint-se en un aliat mentre plovien les censures d’altres líders republicans a cada estirabot trumpià.