Les llibreries, els punts cardinals d'un model de ciutat

L'associació Contexto de Editores presenta el primer "Mapa de llibreries de Barcelona", amb la catalogació de 122 establiments

Representants de Contexto de Editores, en la roda de premsa de presentació del «Mapa de llibreries de Barcelona»
Representants de Contexto de Editores, en la roda de premsa de presentació del «Mapa de llibreries de Barcelona» | Esteve Plantada
08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:09h
La tasca dels llibreters acostuma a ser la menys valorada de tot l'engranatge del món editorial –"són l'esglaó més dèbil de la cadena", tal i com afirma Luís Solano, editor de Libros del Asteroide–. La invisibilitat a la qual són sotmesos, però, no amaga una aportació que acostuma a ser decisiva: trien, fan un catàleg, aconsellen, escolten i prenen part activa del fet íntim que és comprar un llibre. "Per això reivindiquem el paper de les llibreries, que han patit durament la crisi del sector" i, malgrat tot, estableixen un teixit social que "fa de pal de paller d'un barri".
 
Així ho ha explicat Contexto de Editores (associació d'editors independents formada per Libros del Asteroide, Impedimenta, Nórdica Libros, Periférica i Sexto Piso) en la roda de premsa de presentació del Mapa de llibreries de Barcelona, una iniciativa que cataloga 122 llibreries de la capital catalana, repartides arreu de la ciutat –del centre a barris perifèrics–, i que vol esdevenir una "guia útil per a lectors i professionals del llibre" i vol, també, "fer visible la tasca dels llibreters".
 
El Mapa es pot adquirir gratuïtament a llibreries i biblioteques, però també es pot consultar en línia a través d'aquest enllaç. Clicar-hi ens permet comprovar de primera mà "el riquíssim teixit llibreter de Barcelona", una ciutat que és, sense cap mena de dubte, "la gran capital del llibre", tal i com subratlla Enrique Redel, d'Impedimenta. "Volíem fer una foto fixa de l'esperit llibreter que té Barcelona", ha reblat. "També volíem proposar un recorregut per una ciutat a través de les seves llibreries", ha afegit Santiago Tobón, de Sexto Piso.
 
Un mapa que "diu molt de Barcelona"

El projecte neix com a una activitat de l'associació Contexto que escapa de la seva tasca habitual, la publicació. "Estem compromesos amb la nostra realitat i amb aquells qui ens acompanyen dia a dia", afirmen. La iniciativa barcelonina arriba dos anys després de la publicació i difusió del Mapa de Librerías de Madrid, rebut amb entusiasme i que comparteix amb l'edició barcelonina el número d'establiments, 122. "És totalment casual".

Coincidències numèriques al marge, el Mapa permet arribar a conclusions. "Diu molt de la ciutat –afirma Solano–, i se'n pot fer una lectura pràcticament sociològica". En el cas de Barcelona, a diferència de Madrid, es pot observar que la capital catalana té una ratio entre llibreries i habitants superior i, també, que hi ha una gran dispersió d'activitat als barris. Les llibreries, com a punts cardinals d'un model de ciutat i de viure el fet literari.
 

La Llibreria Calders, ubicada al barri de Sant Antoni de Barcelona Foto: Esteve Plantada