Salut «desprivatitza» l'atenció primària domiciliària a Barcelona

L'Institut Català de la Salut en recupera la gestió després de 23 anys | El servei té un cost de 2,4 milions d'euros com fins ara i constarà de 148 professionals i 12 vehicles

Redacció
07 de novembre del 2016
Actualitzat a les 21:00h

Un CAP de Barcelona, en una imatge d'arxiu. Foto: Jordi Bes


L'atenció continuada domiciliària a la ciutat de Barcelona, al barri de la Mina de Sant Adrià del Besòs i a Montcada i Reixac es duu a terme, des de dimecres passat, a través de l'Institut Català de la Salut (ICS). D'aquesta manera, l'ICS en recupera la gestió després de 23 anys, en què el SEM feia un concurs públic per adjudicar aquest servei. El conseller de Salut, Toni Comín, ha explicat que aquest procés de "desprivatització és un canvi històric'' que apodera l'atenció primària a la demarcació, que fins ara era una excepció, i que permet fer un salt en qualitat assistencial prioritzant proveïdors públics. 

D'aquesta manera, s'estructura un nou equip que aplega a 148 professionals, 40 dels quals seran interins de l'ICS i 108 seran professionals de guàrdia. A més, també s'incorporen 12 vehicles per poder realitzar el desplaçament de persones amb problemes de mobilitat, sobretot gent gran, pacients amb problemes crònics o de mobilitat reduïda. En total, el servei es valora en 2,4 milions d'euros, el mateix que fins ara se'n destinava. Durant els primers dies, ja s'han realitzat 380 serveis a domicili.

La informació dels pacients es fusiona amb la del metge de família

Així ho han explicat el conseller de Salut Toni Comín, el director del Cat Salut, David Elvira, i la comissionada de Salut de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, que han destacat els avantatges de coordinació que suposa aquesta integració. Amb el nou servei, per exemple, la informació dels pacients atesos a casa s'incorporarà a la informació que ja disposa el metge de família, com ara les receptes, fet que facilitarà el seguiment d'aquest malalt. A més, també es coordinarà aquest servei amb els serveis socials de l'Ajuntament. 

Comín també ha explicat que, aprofitant aquest canvi de contracte, s'han actualitzat els protocols de derivació dels serveis socials d'urgència de l'Ajuntament en coordinació amb els serveis de salut. En aquest sentit, Tarafa ha valorat l'operació molt positivament perquè "la integració és un benefici per als ciutadans", alhora que es reforça l'atenció primària pública.

Projecte sobre la taula per a l'Hospital General de Catalunya

També avui el conseller Toni Comín ha posat sobre la taula un projecte per a l'Hospital General de Catalunya, el centre hospitalari privat ubicat a Sant Cugat del Vallès que Salut vol desprivatitzar. El diari El Punt Avui ha avançat aquest dilluns que Salut treballa en un pla que inclou 413 llits, 182 d'aguts i 231 per a l'atenció sociosanitària. Comín explica que l'HGC també inclouria urgències pediàtriques, per a nadons i infants, de manera que l'equipament cobrirà les necessitats "de totes les edats". En aquest sentit, el conseller ha assegurat aquest matí que, malgrat els comunicats de QuirónSalud, les negociacions continuen ''amb discreció'' i no ha volgut valorar el que considera "estratègies de negociació".
 
Arxivat a