Iceta i Parlon tanquen, in extremis, la direcció del PSC

El secretari d'Organització del partit serà Salvador Illa, mà dreta de Jaume Collboni al grup socialista de l'Ajuntament de Barcelona | L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, farà d'adjunta a la primera secretaria i Àngel Ros es manté de president | Parlon assumeix Política Municipal i Formació

Miquel Iceta, al congrés del PSC
Miquel Iceta, al congrés del PSC | Adrià Costa
06 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:16h
Fins quasi les cinc del matí no hi ha hagut fumata blanca. Un cop Miquel Iceta havia estat ratificat com a primer secretari, hi ha altres peces clau en la direcció del partit que marcaran de forma determinant quin rumb emprendrà a partir d'ara el PSC. És per això que la confecció de la direcció del partit ha estat difícil, delicada i exigia negociació. Especialment tenint en compte que la seva rival a les primàries, Núria Parlon, va perdre però amb un suport del 46% del partit.

L'alcaldessa demanava presència del sector del partit a qui representa i aquest ha estat un dels principals motius de disputa. Iceta només li volia oferir 13 de 47 llocs i ella en volia 18 de 49. Aquest dissabte a la nit les negociacions entre els dos dirigents han viscut totes les fases: des del trencament fins a, finalment, un acord anunciat pel líder del PSC que s'ha pogut desllorigar amb el canvi de secretari d'Organització. El càrrec l'assumirà Salvador Illa, primer secretari del PSC del Vallès Oriental i coordinador del grup municipal de Barcelona.

La carpeta d'Organització és una de les més cotitzades dins d'una formació perquè és la que marca bona part de l'estratègia i la dinàmica interna. Lligar renovació i continuïtat és el gran repte que tenia Iceta a les mans a l'hora de traduir la nova etapa del partit en cares a l'executiva. Iceta havia posat sobre la taula el nom d'Illa per assumir el càrrec que fins ara ha ostentat Assumpta Escarp. Però Jaume Collboni no volia de cap manera perdre una peça clau del seu grup municipal. "Si volem donar una imatge de renovació hem d'arriscar", insistia un dirigent contrari a la continuïtat d'Escarp. Finalment, Collboni ha cedit. La idea d'Iceta també era situar el primer secretari del PSC del Vallès Occidental Sud, José Luis Jimeno, com a adjunt a Organització, un dirigent que va ser pròxim a Manuel Bustos. Finalment, però, l'adjunt a Organització serà el gironí Juli Fernández i Jimeno es farà càrrec de coordinació i implantació territorial.

24 dones i 25 homes

Així doncs, l'executiva tindrà 49 components, 24 dones i 25 homes. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, seguirà com a president i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, assumirà finalment el paper d'adjunta a la primera secretaria tot i que se li havia ofert el càrrec de vicepresidenta, un paper que ella declinava. Com estava previst, Parlon serà la secretària de Política Municipal i també assumeix Formació, que inicialment era una carpeta que volia que agafés la diputada Romero.

En el moment de trencar negociacions, l'equip de l'alcaldessa de Santa Coloma denunciava que se li havien posat "sis o set vocals" depenent de la secretaria de política municipal arreu del territori. "Li posen gent que la vigili", lamentaven.

Una de les dirigents més afins a Parlon, l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, assumeix polítiques d'igualtat. La portaveu al Parlament, Eva Granados, serà la responsable de l'àrea de política institucional, econòmica i social. Finalment, com ja se sabia aquest dissabte a la tarda, Javi López serà el secretari d'impuls europeu i Meritxell Batet serà la cara visible de la nova secretaria d'impuls federal.

Segueixen alguns històrics com l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, que es farà càrrec d'Acció Política; o Assumpta Escarp, que comandarà l'àrea d'Acció Electoral. L'exsenador Carles Martí assumeix Estudis i Programes; el diputat Ferran Pedret Sindicalisme, Moviments Socials i Memòria; Enric Casas segueix a Comunicació i Ana del Frago, Educació. L'alcalde de Mataró, David Bote, també entra a la direcció del PSC fent-se càrrec de Ciència. El lleidatà Òscar Ordeig, per la seva banda, capitanejarà l'àrea de Món Rural Sector Agroalimentari. Caterina Mieras, per la seva banda, es farà càrrec de Salut i el diputat Jordi Terrades de Territori, Infraestructures, Energia i Medi Ambient. La regidora de Barcelona Carmen Andrés, per la seva banda, també posa un peu a la direcció i es farà càrrec d'Infància i Família.

Una confecció difícil

L'equip de Parlon demanava "més proporcionalitat" i més cares noves i va arribar a situacions límits per fer-se valdre. El desacord havia arribat fins a tal punt, que Parlon es va aixecar de la taula de negociació cap a quarts de dues de la matinada tot assegurant que no volia estar en l'executiva plantejada si es mantenia intacte el pla d'Iceta. A continuació també ho va fer el seu equip, que es negava a formar part de la direcció si Iceta no cedia. Mònica Lafuente, de Lleida o la diputada Alícia Romero eren noms que de la mà de Parlon pretenien entrar a l'executiva.

Però Iceta no es podia permetre un trencament així i ha hagut de fer mans i mànigues per, finalment, teixir un acord que ha vist la llum quasi a les cinc del matí donant compliment a la tradició històrica al partit de les executives pactades de matinada.
 
La nova Direcció del PSC al complet

President: Àngel Ros
Primer Secretari: Miquel Iceta
Adjunta a la Primera Secretària: Nuria Marín
Responsable de l'àrea de política municipal i formació: Núria Parlon
Responsable de l'àrea de política institucional, econòmica i social: Eva Granados
Responsable de l'àrea d'organització: Salvador Illa
Responsable de l'àrea de polítiques d'igualtat: Lluïsa Moret
Secretari d'impuls europeu: Javi López
Secretària d'impuls federal: Meritxell Batet

Assumpta Escarp (Acció electoral)
José Luis Jimeno (Coordinació i implementació territorial)
Carles Martí (Estudis i Programes)
Antonio Balmón (Acció Política)
Jordi Terrades (Territori, Infraestructura, Energia i Medi-Ambient)
Ferran Pedret (Sindicalisme, Moviments Socials i Memòria)
Pilar Díaz (Universitat)
Caterina Mieras (Salut)
Juan Francesc Marco (Cultura i Societat)
Ana del Fargo (Educació)
Rosa Maria Ibarra (Justícia i Funció Pública)
Òscar Ordeig (Món Rural i Sector Agroalimentària)
Carles Ruiz (Economia, Emprenedoria, Treball i Economia cooperativa)
David Bote (Ciència i R+D+i)
Juli Fernández (Adjunt d'Organització)
Enric Casas (Comunicació)
Bego Floria (Adjunt de Comunicació)
David Bonaire (Xarxes)
Susanna Mérida (Transparència i Innovació)
Sònia Guerra (Coordinació del món local)
Alícia Romero (Formació)
Sergi Vilamala, Abigail Garrido, Kenneth Martínez, María Beltran, Josep Masdeu, Aroa Arauzó i Francisco Romero (Secretaris nacionals)
Raquel Sánchez (Secretària de la Dona)
Javier Rojano (Persones amb Discapacitat)
Carmen Andrés (Infància i Famílies)
Arnau Ramírez (Persones LGTBI)
Maribel García (Ciutadania i Solidaritat)
Isabel López (Gent Gran i Pensions)
Jordi Ballart (Habitatge)
Pere Casellas, Mercè Cardona, Sílvia Faja, Mònica Lafuente, Enric Roig i María Ángeles Sariñena (Secretaris del plenari)