Iceta i Parlon, encallats en la confecció de la direcció

L'equip de l'alcaldessa es planta i s'aixeca de la negociació en considerar que no hi ha prou renovació i que tenir 13 de 47 membres és insuficient | La tria del secretari d'Organització és un altre dels principals esculls | Les negociacions es reprendran diumenge al matí

Miquel Iceta, al congrés del PSC
Miquel Iceta, al congrés del PSC | Adrià Costa
05 de novembre del 2016
Actualitzat el 06 de novembre a les 7:50h
Un cop Miquel Iceta ha estat ratificat com a primer secretari, hi ha altres peces clau en la direcció del partit que marcaran de forma determinant quin rumb emprendrà a partir d'ara el PSC. És per això que la confecció de la direcció del partit és difícil, delicada i exigeix negociació. Especialment tenint en compte que la seva rival a les primàries, Núria Parlon, va perdre però amb un suport del 46% del partit. Aquest dissabte a la nit les negociacions entre els dos dirigents s'han trencat. Iceta oferia a l'alcaldessa de Santa Coloma 13 càrrecs de 47 perquè fossin ocupats per dirigents afí a la seva candidatura, però Parlon considera insuficient tant la xifra -ella demana 18 membres de 49- com la confecció d'una cúpula que, al seu judici, no dóna símtpomes de renovació. Les converses no es reprendran fins aquest diumenge al matí.

"En l'esquema que fa Iceta no es visualitza el canvi que pregona", assegura un dels dirigents que ni aprova el disseny de l'executiva que Iceta ha posat sobre la taula. Segons les fonts consultades, el primer secretari no vol renunciar a gent de la seva confiança que l'ha ajudat a guanyar les primàries i tant Àngel Ros com Assumpta Escarp guanyen posicions per mantenir-se al capdavant del partit. Però l'equip de Parlon li demana "més proporcionalitat" i més cares noves. Algunes d'elles, asseguren, han estat "vetades" mentre d'altres històrics es mantenen. El desacord ha arribat fins a tal punt, que Parlon ha assegurat que no volia estar en l'executiva plantejada i s'ha aixecat de la taula de negociació. A continuació també ho ha fet el seu equip. Els alcaldes de Terrassa i Sant Boi, Jordi Ballart i Lluïsa Moret, noms cridats a entrar a l'executiva, també s'han negat a formar-hi part si Iceta no cedeix. Mònica Lafuente, de Lleida o la diputada Alícia Romero eren noms que de la mà de Parlon pretenien entrar a l'executiva.

Per la seva banda, Iceta no vol renunciar a tenir a la seva executiva dirigents com l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; l'exsecretari general de la Presidència durant el Govern de José Montilla, Isaias Pancho Táboas; o l'alcalde de Cornellà, Antoni Balmón.

El gran escull d'Organització

La carpeta d'Organització és una de les més cotitzades dins d'una formació perquè és la que marca bona part de l'estratègia i la dinàmica interna. És per això que els socialistes catalans estan encallats especialment en la tria d'aquest puntal del partit. Lligar renovació i continuïtat és el gran repte que té Iceta a les mans a l'hora de traduir la nova etapa del partit en cares a l'executiva, però qui ostenta els càrrecs de la cúpula que iniciarà etapa a la nova seu del carrer Pallars serà determinant per deixar clar què pesa més. 

Fins ara se sap que Iceta ha posat sobre la taula el nom del primer secretari del Vallès Oriental, Salvador Illa, per assumir el càrrec que fins ara ha ostentat Assumpta Escarp. Fonts socialistes apunten, però, que el mateix Illa ha declinat tenir aquesta responsabilitat perquè Jaume Collboni no volia de cap manera perdre una peça clau del seu grup municipal. Tot, però, segueix obert. Fins i tot l'opció que Escarp segueixi està sobre la taula i no es troba una proposta alternativa que generi prou consens. "Si volem donar una imatge de renovació hem d'arriscar", insisteix un dirigent contrari a la continuïtat d'Escarp.

La idea d'Iceta també és situar el primer secretari del PSC del Vallès Occidental Sud, José Luis Jimeno, com a adjunt a Organització, un dirigent que va ser pròxim a Manuel Bustos i que Parlon no accepta.

Parlon i la secretaria de Política Municipal

Parlon ha deixat ben clar a Iceta que si no cedeix no formarà part de la seva executiva. I això que es tenia coll avall que ella assumiria la secretaria de Política Municipal, tal i com va demanar després de perdre les primàries contra Iceta amb un 46% de suport. El partit necessita fer grans canvis per recuperar el pes territorial que ha perdut en els últims anys tal i com es va fer evident a les darreres eleccions municipals. De fet, Parlon és a hores d'ara una de les poques alcaldesses del PSC que governa amb majoria absoluta.

L'equip de Parlon, però, també denuncia que, si bé Iceta havia accedit fàcilment a què assumís Política Municipal, en la confecció de la direcció havia situat "sis o set vocals" depenent de la secretaria arreu del territori. "Li posen gent que la vigili", lamenten.

Una nova àrea sobre la reforma federal

Avançar cap a una reforma federal de la Constitució és un dels pilars del projecte del PSC en els pròxims anys. Per reforçar aquest aspecte, Iceta ha dissenyat un esquema d'executiva que incorpori una àrea destinada exclusivament aquest assumpte. L'assumiria Meritxell Batet, que ha estat la cara més visible a l'hora de defensar el "no" a la investidura de Mariano Rajoy al Congrés. Aquest sí és, almenys, un dels càrrecs que es tenen clars.

El dilema de la presidència del partit

Pel que fa a la presidència del partit, l'aposta que està sobre la taula és que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, segueixi sent president del partit i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, vicepresidenta. Tot i això, fonts coneixedores de la situació expliquen que Marín no hi està d'acord i que, per tant, aquest esquema encara pot canviar. 

Noves incorporacions i baixes d'històrics

Iceta té clar que ha de donar pas a noves cares, que la direcció s'ha de rejovenir i que s'han d'incorporar més dones. A més de la de Batet, l'eurodiputat Javi López serà el responsable dels temes europeus, que guanyarà pes a la direcció. La diputada Eva Granados també és un nom ben posicionat per assumir càrrecs de pes. Es dóna també per fet que no repetirà l'històric dirigent Josep Maria Sala.