Iceta crida el PSC a «créixer» per recuperar la transversalitat i frenar els «comuns»

El líder dels socialistes catalans dóna el tret de sortida a un "nou reagrupament socialista" | Reivindica els anys d'experiència acumulada i el segell de la socialdemocràcia davant del nou partit que estan construint els "comuns"

Miquel Iceta, al congrés del PSC
Miquel Iceta, al congrés del PSC | Adrià Costa
05 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:39h
Té el PSC la capacitat de recuperar el terreny perdut? Miquel Iceta creu que sí o almenys això necessita transmetre a la seva militància. No preveu una executiva amb canvis dràstics, tampoc una sacsejada organitzativa ni canviarà el discurs sobre el dret a decidir, però està convençut que el partit té prou base per iniciar una remuntada. Això sí, ha de ser capaç de sortir dels despatxos per reconnectar amb la gent, un paper que a hores d'ara està en bona part en mans dels "comuns" i les confluències d'esquerres. "El partit necessita créixer, ens fa falta molta gent i l'hem d'anar a buscar, no ens esperen", ha proclamat el primer secretari oficialment ratificat pel congrés. Ser capaços d'assumir "complexitat i visions diferents", justament el que el PSC no va saber gestionar fa dos anys quan va patir una escissió, és el combinat que ha reivindicat Iceta per fer una crida cap a una nova etapa: la de treballar per a un "nou reagrupament socialista". 

El primer secretari ha volgut deixar clar que la seva proposta no és ni de "suma de sigles" ni "d'operacions fictícies d'aparells" -un dard contra els partits que, esperonats per Ada Colau, busquen la creació d'un nou moviment- sinó d'anar a dialogar amb els espais connectats amb la ciutadania i de tenir amplitud de mires per ser capaç d'atraure als socialistes que no els voten. Sap que els "comuns" estan menjant terreny als socialistes i que a les pròximes eleccions catalanes la situació pot complicar-se encara més. Per això Iceta ha instat a les seves tropes a passar "a l'ofensiva" i fer-ho exhibint l'orgull de ser socialista i sense "acceptar lliçons" de què és ser un "socialdemòcrata de veritat", un terme que el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va posar sobre la taula a la seva conferència de dijous.

Experiència de gestió davant dels novells

Iceta ha desglossat quines són les virtuts del PSC enfront dels nous partits emergents. D'entrada, ha onejat la bandera de l'experiència en la gestió. Fins a tal punt que, sense obviar la debilitat actual del partit, n'ha tret pit posant com a exemple tant Barcelona com Girona, on els socialistes apuntalen els respectius governs: "Quan necessiten estabilitat van a buscar-la al PSC".

El discurs d'Iceta ha estat ambivalent. Per una banda ha marcat terreny reivindicant que aquells que acaben d'arribar són uns altres i que els socialistes porten molt de temps al capdavant d'institucions i, per l'altra, ha demanat "generositat" i abandonar tot tipus de "superioritat" per pactar sempre que faci falta. A esquerra i dreta. I és que, en l'actual situació que es troba el partit només amb la geometria variable pot garantir-se més participació als ajuntaments i a la vida política del país. 

"Els únics catalanistes no independentistes"

El primer secretari també ha reivindicat que els socialistes catalans són, a hores d'ara, "els únics catalanistes no independentistes" que estan tant al Parlament com al Congrés. "Altres s'ho estan pensant perquè estan en construcció", ha etzibat assenyalant la condició de novells dels comuns. Justament per això, el PSC és, a ulls d'Iceta, el partit que pot donar cabuda als catalanistes que se senten "orfes" i que no volen "ni aventures ni sopars de duros", que volen més autogovern i a la vegada estabilitat. Tot un missatge subliminal adreçat als sectors moderats de l'antiga CDC i d'Unió que no volen ni sentir a parlar de gestos unilaterals ni de referèndums no pactats. Recuperar aquella transversalitat que el situava al bell mig del catalanisme és l'horitzó fixat per Iceta en un moment en què els eixos s'han desplaçat cap al sobiranisme. La consigna: esperar que el procés sobiranista punxi. 

Iceta ha deixat molt clar que hi ha línies vermelles i que en cap cas el partit tornarà a la defensa del dret a decidir ni combregarà amb els independentistes. "No podem comprar un projecte que ha fracassat estrepitosament i que volen allargar per falta de valentia per reconèixer el seu fracàs", ha argumentat. Per l'encaix de Catalunya a Espanya, ha dit, el PSC hi treballarà. Però ha advertit que hi dedicarà "molts més esforços" a treballar per la justícia social i la desigualtat i perquè els ciutadans no hagin de "triar entre pagar la factura de la llum o omplir la nevera". Tot plegat, després de reivindicar les essències del "catalanisme polític" que, ha subratllat, és "oposat al populisme i la demagògia".