Un miler de persones omple la plaça Sant Pere de Berga en solidaritat amb Montse Venturós

Carme Forcadell, Joan Tardà, Anna Gabriel, Jordi Cuixart i Marta Rovira, entre d'altres, acompanyen Montse Venturós a Berga | L'alcaldessa de Berga afirma que si per obeir la veu del poble cal desobeir la de l'estat espanyol, ho farà

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant la concentració de suport
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, durant la concentració de suport | Aida Morales
04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:56h
Montse Venturós, alcaldessa de Berga, ha viscut un dia intens i considerablement dur, que ha aconseguit despertar la indignació i el suport de milers de persones. A Berga, uns 1.500 ciutadans, alguns vinguts de diversos punts de Catalunya, s'han concentrat a partir de les 19.00 hores a la plaça de Sant Pere contra la seva detenció. No obstant això, l'acte polític i de suport no ha pogut començar fins 15 minuts després, ja que hi havia diversos cotxes parats a l'entrada de la ciutat, i un autocar procedent del Bages, que no podia acabar d'arribar. 

La plaça de Sant Pere, doncs, s'ha anat omplint de cop, en un acte que ha acabat just abans de començar a ploure. Gairebé fet a mida, amb representant polítics com la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; diputats com Anna Gabriel o Marta Rovira, i congressistes com el republicà Joan Tardà. A nivell local, però, els regidors i alcaldes tampoc han faltat, donant la cara de manera ferma a la capital, amb noms com el batlle de Gironella i president del Consell Comarcal, David Font; el de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, o el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba.

"Mil gràcies a tothom", ha començat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, que aquest divendres ha estat detinguda per dos delictes electorals, i negar-se a declarar davant del jutge durant les dues darreres citacions. Sensiblement emocionada, i després d'un dia llarg que ha començat abans que sortís el sol, ha explicat com, de manera totalment inesperada, els Mossos d'Esquadra l'han anat a buscar a casa per portar-la a dependències judicials. "Havíem de perdre el divendres als jutjats, amb la feina que tenim a l'Ajuntament", ha bromejat.
 

La plaça de Sant Pere plena de gent en la concentració de suport a Montse Venturós Foto: Aida Morales


De seguida, però, ha adoptat un to més seriós. "Avui, tot el que fem, val la pena", ha declarat, i la realitat és que "tot va de coherència", ha continuat. Segons ha dit, situacions com la seva se succeiran, segurament, durant els propers mesos i, davant d'aquestes, ha dit, polítics i ciutadans han de donar "passos ferms i valents". "Si per obeir la veu del poble, hem de desobeir veu de l'estat espanyol, que tinguin clar que ho continuarem fent", ha sentenciat. 

I és que, segons Venturós, la seva situació respon, sense cap mena de dubte, a la "coherència" que la CUP ha predicat des del primer moment. Una manera de fer, per altra banda, que ha exigit, també, al Govern català: "Demanem al Govern que estigui a l'altura de les circumstàncies". L'alcaldessa de Berga, però, no ha volgut acabar sense tenir un record molt especial per a un dels berguedans il·lustres i referent de l'independentisme a la ciutat. Citant la frase d'Antoní Massaguer, ha finalitzat: "Cal anar-hi, anar-hi i anar-hi". 

Un exèrcit judicial per dividir

Segons el portaveu de l'ANC de Berga, Manel Escobet, aquest divendres l'estat espanyol ha desplegat el seu "exèrcit judicial", i ha posat en marxa una estratègia que, com a últim objectiu, té la voluntat de dividir la societat. Sobre això, Escobet ha assegurat que no serà així, ja que cada vegada hi ha més coses que uneixen els catalans per un canvi social i nacional. 
 

El membre de l'ANC de Berga, Manel Escobet Foto: Aida Morales


Una unitat, per altra banda, que també crea vincles entre els alcaldes. Així ho ha assegurat l'alcalde de l'Ametlla de Mar i vicepresident de l'AMI, Jordi Gaseni, que ha indicat que tots els alcaldes estan al costat de Venturós, així com també del regidor de Vic Joan Coma. "El 2015 tots sabíem que seria un mandat municipal molt important", ha explicat, i per això, ha continuat, s'ha de seguir la veu del poble i defensar les institucions. 

El Casal Panxo de Berga, embrió del creixement independentista de Venturós, ha demanat que la desobediència es faci "extensiva" a totes les institucions de Catalunya, que sigui "l'eix vertebrador del poder popular", així com el mecanisme per combatre la "putrefacció de l'estat espanyol". 

Dos missatges clars

Dos missatges clars a l'estat espanyol i a Europa són els que ha volgut donar el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. El primer, ha dit, és que "no podran". "No tenen prou persones per aturar la voluntat del poble de Catalunya; això no ho atura ni Déu", ha assegurat. I el segon, ha prosseguit, és que "no es renunciarà". 

Com és habitual, el Cant dels Segadors ha tancat un acte ple d'emotivitat, que de manera paral·lela s'ha vist reproduït en altres ciutats i pobles dels Països Catalans. Un dia llarg, de suports i cap renúncia, en què l'independentisme, segons han dit, ha sumat i no restat, i s'ha vist més fort i combatiu. 
 

La diputada Anna Gabriel a l'acte de suport a Montse Venturós Foto: Aida Morales