Els sindicats critiquen la via judicial de l'Estat contra el procés i demanen diàleg «sense apriorismes»

Puigdemont es reuneix amb els representants estatals i catalans de la UGT i CCOO i els explica el nou full de ruta aprovat pel Parlament | Ignacio Fernández Toxo i Josep Maria Álvarez, "preocupats" per la manca de contacte entre governs, reclamen una "solució política"

04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 15:11h

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb els màxims dirigents sindicals catalans i de l'Estat Foto: ACN


El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'ha reunit aquest divendres amb els màxims representants de CCOO i la UGT a l'Estat i a Catalunya. Ignacio Fernández Toxo, secretari general de CCOO, i Josep Maria Álvarez, el seu homòleg a la UGT, han criticat la via judicial que l'Estat està duent a terme per frenar el procés sobiranista.

"Les solucions judicials no hi caben, en aquest problema", ha destacat Toxo, que s'ha mostrat preocupat -també ho ha fet Álvarez- pel fet que "ni tan sols hi hagi contactes informals" entre el Palau de la Generalitat i la Moncloa. La visita dels representants sindicals arriba el mateix dia que el jutge ha manat la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per no haver acudit dues vegades a declarar arran d'una estelada penjada al consistori en jornada electoral.

Reforma constitucional

L'encarregat d'arrencar la roda de premsa ha estat Toxo, que ha demanat la creació d'una ponència constitucional en la qual es pugui debatre "sense apriorismes" el conflicte polític existent entre Catalunya i Espanya. "La solució ha de ser política", ha determinat Toxo, que tanmateix ha volgut deixar clar que prefereix que el país s'independitzi.

Álvarez ha coincidit amb Toxo a l'hora de reclamar una solució "política". "Si algú es pensa que cal anar per la via judicial, s'està equivocant", ha determinat Álvarez, que ha ressaltat que "qualsevol fórmula" d'encaix haurà de passar per una votació com ha passat amb l'Estatut o bé la Constitució. "La prioritat és obrir vies de diàleg per a una entesa", ha destacat.

Solució pactada

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha assegurat que Puigdemont ha explicat als sindicats les resolucions del Parlament que insten a celebrar un referèndum el setembre de l'any vinent, i ha constatat que el pols obert entre la Generalitat i la Moncloa s'ha de solucionar de manera "política".

Munté ha destacat que els sindicats catalans estan a favor del dret a decidir, i ha volgut deixar clar que en cap moment han demanat a les organitzacions sindicals espanyoles que es posessin a favor del referèndum en el transcurs de la reunió.