Sanders surt al rescat de Clinton

El senador de Vermont va participar en un míting a Carolina de Nord, un dels estats més disputats | L’últim acte de Clinton, el dilluns a Filadèlfia, el farà acompanyada dels Obama

Hillary Clinton i Bernie Sanders, en una imatge d'arxiu
Hillary Clinton i Bernie Sanders, en una imatge d'arxiu | EFE
04 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:50h
Que el tram final de les eleccions nord-americanes està sent més ajustat del que es preveia és una realitat. Ho assenyalen quasi totes les enquestes i, a més, alguns fets. Hi ha nerviosisme en el quarter general demòcrata, que analitza en aquestes darreres hores com està la situació en els anomenats swing states. Un dels grans indecisos és Carolina del Nord, on els sondejos dibuixen un panorama d’infart. Segons Real Clear Politics, Hillary Clinton i Donald Trump estarien empatats amb un mínim avantatge per a Trump (46% a 46,8%).

Un senyal preocupant. Carolina del Nord és un estat més aviat conservador, però on l’equip de Clinton hi té dipositades moltes esperances. Hi ha un percentatge important d’afroamericans, votants joves i amb formació que fan que els demòcrates veuen accessible. Però cal motivar la gent, que està mostrant signes d’apatia preocupant. Per això l’equip de Hillary ha hagut de recórrer a Sanders per donar una darrera empenta a la candidata. Ahir, el senador de Vermont va participar en la campanya a Carolina del Nord al costat de Clinton.

A la ciutat de Raleigh, Sanders va tornar a repetir els punts centrals del seu missatge en contra de les desigualtats. Aquest senador septuagenari li pot ensenyar a Hillary com arrossegar entusiasmes. Amb habilitat, Sanders va fer una defensa intel·ligent de Clinton. Conscient de les antipaties que l’exsecretària d’Estat genera en una franja de votants, va assegurar que l’elecció no és sobre la personalitat o la simpatia personal de cada candidat: “No estem elegint el president d’un institut, sinó el líder més poderós del món”. L’antic adversari ha afirmat que si Clinton és presidenta, es reduiran les matrícules universitàries i s’incrementarà el salari mínim, concessions programàtiques de Hillary al sector que lidera Sanders.

Emoció fins al final. I un anunci que no estava previst. El darrer míting de Clinton, el dilluns al vespre, el protagonitzarà acompanyada per Barack i Michelle Obama. Es tracta d’un fet inaudit. No sol ser habitual que el president sortint s’aboqui tant a fons en una campanya. Són senyals que mostren que els estrategues demòcrates calculen i no estan del tot segurs.