Erdogan deté l'«Obama kurd»

El president turc es reforça empresonant Selahattin Demirtas i altres dirigents de l’esquerra kurda en plena ofensiva sobre Mosul

04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:36h
La detenció dels principals dirigents del Partit Democràtic dels Pobles (HDP), formació de l’esquerra kurda, per la policia turca s’ha produït de manera molt planificada i en un moment clau. Selahattin Demirtas, el seu líder carismàtic a qui s’anomena l’"Obama kurd”, ha estat arrestat a la seva casa de la capital turca, Ankara, i la seva companya de direcció, Figen Yuksekdag, a Diyarbakir, la capital del Kurdistan turc. També han estat detinguts una desena més de diputats del partit. La fiscalia els acusa de connivència amb el terrorisme, que vol dir el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), enemic número u del règim de Recep Tayyip Erdogan. A la vegada, les autoritats turques han bloquejat l'accés a les xarxes socials. Poques hores després de les detencions, una forta explosió al costat d’un edifici policial al Diyarbakir ha provocat un mort i una trentena de ferits.

Víctor Pallejà, islamòleg i arabista i investigador de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), analitza per a NacióDigital el que signifiquen aquestes detencions: “Dir que Erdogan reforça l’autoritarisme és cert, però em sembla insuficient. Les detencions es produeixen quan encara està vigent l’estat d’emergència posterior a l’intent de cop d’Estat del 15 de juliol. Els diputats del HDP van perdre la immunitat parlamentària quan fa mesos el Parlament turc la va aixecar. Però aquestes detencions no es poden desvincular de la guerra a l’Iraq i a Síria”. Pallejà recorda que “Turquia disposa de l’exèrcit més poderós a la zona i està instal·lat al nord de l’Iraq, en un moment crucial de la guerra, amb l’ofensiva contra l’Estat Islàmic a Mosul, que marca un abans i un després en el conflicte. Erdogan se sent fort. Té tropes en la zona kurda iraquiana i es permet també fer incursions en territori sirià”. L’objectiu d’Ankara és clar: neutralitzar com sigui els kurds, si cal al preu de no permetre que surtin guanyadors de la lluita contra l’ISIS.

Per Pallejà, “el moment triat per arrestar els líders polítics kurds no ha estat a l'atzar. Erdogan aprofita el període d’interinatge als Estats Units, amb un Barack Obama abocat a la campanya electoral, i sabent que l’Administració nord-americana ha mostrat sempre senyals de dubte sobre la política a seguir a la zona, potser per temor a equivocar-se”.
 
Demirtas, l'enemic a abatre

L’objectiu d’Ankara sempre ha estat equiparar les forces democràtiques kurdes amb el terrorisme. Els líders del HDP –un 10% a les eleccions de l’any passat, amb 59 diputats- han intentat fer de pont entre el govern i el PKK, però els pot sortir car. En aquests moments, Erdogan no està per ponts. Després del frustrat cop d’Estat, vol solidificar la seva posició i ocupar tot l’espai que pugui en una zona geoestratègica crucial. Per això necessita tenir sotmès el lideratge kurd. A més, té la voluntat de fer irreversible la seva hegemonia i instaurar un règim presidencialista que substitueixi l’actual sistema parlamentari.

Selahattin Demirtas és el líder nacionalista kurd més emblemàtic, però és molt més que això. És també un polític que ha conquerit les simpaties d’amplis sectors de l’esquerra turca, en convertir el seu HDP en una formació que propugna l’avanç en drets civils per les dones i les minories. Advocat i diputat, Demirtas és també un bon orador que recorre a l’humor en els seus mítings. Actualment, és considerat el dirigent més carismàtic del país després d’Erdogan. El cap del HDP ja s’ha manifestat contrari al projecte de reforma constitucional presidencialista d’Erdogan. Al detenir-lo, el president turc vol matar varis ocells d’un tret.