El líder del PP confecciona un govern continuista i reforça el poder de Sáenz de Santamaría

María Dolors de Cospedal s'incorpora a l'executiu i Dolors Montserrat serà la quota catalana | Jorge Fernández Díaz i José Manuel García Margallo, dos dels ministres més actius contra el procés català, queden fora del nou govern espanyol

03 de novembre del 2016
Actualitzat el 04 de novembre a les 9:11h

Mariano Rajoy, el dia que va jurar el càrrec com a president espanyol. Foto: La Moncloa


Mariano Rajoy, després de reunir-se amb Felip VI, ha anunciat el seu nou govern. El nou executiu espanyol, que aposta per la continuïtat, està format per un total de 13 ministres, dels quals cinc són dones. Soraya Sáenz de Santamaría guanya pes ja que incorpora les competències d'Administracions Territorials –i, per tant, assumirà el front català- i es queda com a única vicepresidenta.

Entre les incorporacions destaca María Dolores de Cospedal, nova responsable de Defensa en substitució de Pedro Morenés, mentre que Dolors Montserrat, nova titular de Sanitat, serà la quota catalana de l'executiu. José Manuel García Margallo i Jorge Fernández Díaz, dos dels ministres més actius contra el procés sobiranista, n'han quedat fora.

Les altres altes són Alfonso Dastis a Exteriors, Juan Ignacio Zoido a Interior, Íñigo de la Serna a Foment i Álvaro Nadal a Energia i Turisme. Continuen Rafael Catalá a Interior, Cristóbal Montoro a Hisenda –malgrat que perd Administracions Territorials-, Fátima Báñez a Treball i Seguretat Social; Íñigo Méndez de Vigo a Cultura, Isabel García Tejerina a Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i Luis de Guindos a Economia i Competitivitat.
 
La composició del nou executiu de Mariano Rajoy
President del govern espanyol: Mariano Rajoy

Vicepresidenta, ministra de Presidència i per a les Administracions Territorials: Soraya Sáenz de Santamaría. Perfil: l'aspirant a succeir Rajoy.

Ministre d'Assumptes Exteriors i Cooperació: Alfonso Dastis. Perfil: un escuder de Margallo per guanyar pes a la Unió Europea.

Ministre de Justícia: Rafael Catalá. Perfil: el braç judicial de l'Estat per frenar el procés.

Ministre de Defensa: María Dolores de Cospedal. Perfil: la rival de Santamaría en la cursa pel lideratge.

Ministre d'Hisenda i Funció Pública: Cristóbal Montoro. Perfil: un outsider d'origen humil per fer de policia dolent.

Ministre d'Interior: Juan Ignacio Zoido. Perfil: un aprenent de pastisser transmutat en jutge i polític.

Ministre de Foment: Íñigo de la Serna. Perfil: un alcalde com a interlocutor per Rodalies i el corredor mediterrani.

Ministre d'Educació, Cultura i Esports i portaveu del govern: Íñigo Méndez de Vigo

Ministre de Treball i Seguretat Social: Fátima Bánez. Perfil: el rostre discret de la reforma laboral.

Ministre d'Energia, Turisme i Agenda Digital: Álvaro Nadal. Perfil: el cervell econòmic a l'ombra de Rajoy.

Ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient: Isabel García Tejerina. Perfil: una tecnòcrata al marge de la vicepresidenta.

Ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat: Luis de Guindos. Perfil: l'expert en portes giratòries queda encallat a l'executiu.

Ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat: Dolors Montserrat. Perfil: la sorpresa catalana del president espanyol.