Sara González: «Bustos creu que el cas Mercuri és una conxorxa contra ell»

La periodista de NacióDigital presenta el llibre "Cas Mercuri: la galàxia Bustos" al Pati Llimona de Barcelona | El jurista Joan Ridao destaca el "cesarisme modern" de l'exalcalde de Sabadell i en denuncia el "populisme mal entès"

Ferran Casas, Roger Mateos, l'autora Sara González, Joan Ridao i Francesc Gil, durant la presentació del llibre
Ferran Casas, Roger Mateos, l'autora Sara González, Joan Ridao i Francesc Gil, durant la presentació del llibre | Adrià Costa
02 de novembre del 2016
Actualitzat el 09 de novembre a les 9:40h
Manuel Bustos va governar Sabadell amb mà de ferro durant dècades. Era una persona respectada, sovint temuda, i el seu món es va enfonsar en el moment en què va esclatar el cas Mercuri. Es tracta d'una cadena d'esdeveniments que ha retratat Sara González (Sant Celoni, 1985), periodista de NacióDigital, encarregada de reconstruir des de tots els prismes els fets a Cas Mercuri: la galàxia Bustos (Edicions Saldonar). El llibre, presentat aquest dimecres al Pati Llimona de Barcelona, relata amb protagonistes de primera mà una època que possiblement ja no tornarà.

La periodista ha destacat que el sumari deixa clara "la manera de governar" a Sabadell, i ha apuntat que algunes de les conductes que s'hi veuen retratades també poden ser extrapolables a altres municipis. González ha volgut agrair a Bustos que donés la seva versió dels fets en el llibre: "Discrepant en la manera de veure els fets, n'hem pogut parlar amb respecte mutu i de manera cordial. Ell creu que el cas Mercuri és una conxorxa sobre la seva persona". "A mi em sembla que confonia proximitat amb populisme", ha argumentat la periodista de NacióDigital. "Plora i mostra desesperació", fet que es demostra amb la frase: "He comès errors, però no delictes, cony".

González ha arrencat assenyalant que "tant important" és el testimoni de Bustos com el dels funcionaris de l'ajuntament, així com també els seus regidors. "Sempre havia dit que si algun dia feia un llibre mai el faria de política ni de corrupció", ha ironitzat la peridista de Sant Celoni, que ha recordat que si ha escrit aquesta obra és gràcies a Xavier Vinader. "A ell li apassionava periodísticament, la seva figura", ha apuntat sobre el periodista sabadellenc, amb qui departia sovint sobre Bustos.

"De tot això n'hauríem de fer un llibre", li va dir Vinader a González. Un mes i mig més tard, però, el periodista va morir. "Aquella frase em va quedar clavada a la memòria i vaig començar a donar-hi voltes", ha revelat la periodista de NacióDigital. Va ser en aquell moment quan va voler centrat l'obra en com afecta la corrupció a la vida de les persones, tenint en compte que Sabadell, després de l'esclat del cas Mercuri, havia quedat en estat de xoc. 

Al final de la presentació hi ha aparegut de forma virtual David Fernàndez, diputat de la CUP i president de la comissió parlamentària sobre el cas Pujol per on van desfilar tots els membres de la família. "A Bustos se'l va votar", ha constatat Fernàndez, que ha destacat les "lògiques de por i vassallatge" de les trames de corrupció. 

El "cesarisme modern" de Bustos

Joan Ridao, jurista, politòleg, membre del Consell de Garanties Estatutàries (CGE), autor d'estudis contra la corrupció i exsecretari general d'ERC, ha raonat l'encert de fer un llibre com aquest, i n'ha destacat l'estil "fresc, fluid i molt periodístic". "No és gens groller, ni sectari. Té una mirada neta", ha apuntat Ridao, que ha emmarcat aquest fet en la "polarització" que viu la política en aquests moments.
 

L'autora Sara González i Joan Ridao, durant la presentació del llibre Foto: Adrià Costa


"Tothom que coneix Sabadell i la família Bustos sap que en tot aquest afer hi ha una barreja molt heterogènia d'alguns fets que, si la justícia els verifica, meritaran una sentència, i d'altres coses que serien lletges, o bé una corrupció de baixa intensitat", ha reflexionat el jurista. Ridao ha assegurat que va conèixer Bustos com a vallesà i com a diputat, i ha apuntat que tots els fets que se li atribueixen no es poden entendre sense "l'entorn del personatge".

De fet, l'exdirigent republicà ha definit l'estil de l'exalcalde de Sabadell com a "cesarisme modern". "Ell jugava un rol destacat com a aconseguidor, com a polític solucionador des de la proximitat", ha raonat Ridao, que ha destacat el "nepotisme, clientelisme i populisme mal entès" que hi ha darrere de tota aquesta història. El jurista ha reflexionat que els casos de corrupció contribueixen a embrutir la imatge de la política i a augmentar la distància entre els representats públics i la ciutadania.

"La persona adequada" per fer el llibre

Roger Mateos, cap de Política de l'agència Efe i exsotscap de la mateixa secció al diari Ara, on va coincidir amb González. "Em vaig llegir el llibre abans que sortís publicat, i des del primer moment vaig pensar que era la persona adequada per fer-lo", ha destacat Mateos, que ha posat de manifest la "traça" de la periodista per fer entenedors passatges "feixucs". El periodista de l'agència Efe veu "innovador" i "atractiu" el format, al qual ha qualificat també de "molt ben documentat".

"Explica des de diferents prismes com han anat patint o protagonitzant el cas. Coneixem el punt de vista del polític corrupte -o que ha transigit amb el que passava al seu voltant-, el de l'empresari que s'ha penedit i el de la regidora de bona voluntat", ha apuntat Mateos, que ha destacat el "punt gris" que arriben a tenir "els que semblen els dolents". En aquest sentit, el periodista ha ressaltat el retrat de Bustos. 

Periodisme "a foc lent"

L'encarregat d'obrir l'acte ha estat Francesc Gil, editor del llibre, al qual l'ha seguit Ferran Casas, subdirector de NacióDigital i president del Grup de Periodistes Ramon Barnils. "El que intentem és compensar una certa descapitalització periodística que hi ha hagut als mitjans", ha apuntat Casas, que ha posat de manifest la voluntat de fer periodisme "a foc lent". El subdirector de NacióDigital ha apuntat el mestratge de Xavier Vinader, que havia d'escriure el llibre amb González, i ha destacat el "nas" i la "insistència" de la periodista.

"El llibre no treu conclusions. Exposa els fets de forma entenedora, de forma clara i amb intenció", ha assenyalat Casas, que ha destacat el retrat que fa del "moment del país" basat en "superalcaldes" en ciutats mitjanes i metropolitanes de Catalunya. "Van crear estructures clientelars", ha destacat el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.
 

Roger Mateos, l'autora Sara González i Joan Ridao, durant la presentació del llibre Foto: Adrià Costa

Arxivat a