La llista «Forbes»: cada cop més rics

Isak Andic, Sol Daurella i Víctor Grífols, les tres persones que acumulen més riquesa a Catalunya | Les 100 fortunes de l'Estat han guanyat 9.000 milions només en l'últim any | Amancio Ortega i el seu imperi d'Inditex encapçalen la llista a Espanya i el món, on només el supera Bill Gates

Els catalans més rics, segons Forbes
Els catalans més rics, segons Forbes | Maria Rubio
Maria Rubio / Isaac Meler
02 de novembre del 2016
Actualitzat el 03 de novembre a les 19:01h
La revista Forbes ha actualitzat aquest dimecres la llista de les persones més riques de l'estat espanyol. Cent homes i dones acumulen un total de 198.425 milions d'euros, una xifra propera a tot el que Catalunya produeix anualment en termes de PIB (214.927 milions el 2015, segons l'Idescat). Precisament, Catalunya és el territori de l'Estat amb un major nombre de fortunes presents a la famosa llista.

Els diners que acumulen les 100 persones de la llista espanyola de Forbes suposen 9.000 milions més que l'any passat. L'editor de la revista a Espanya, Andrés Rodríguez, també apunta que tenint en compte que el nombre de rics a l'estat espanyol -segons Hisenda, tota persona amb més d'un milió d'euros disponible- ha crescut un 15%, "els rics són més rics". "Això és bo perquè genera més diners i ocupació, cap ric té interès en deixar el diner mort", afegeix. Paral·lelament, "la gent que no té diners però té deutes", s'ha empobrit, recorda Rodríguez, circumstància que després de la crisi ha convertit l'estat espanyol en un dels més desiguals.

Isak Andic, el català més ric

El propietari de Mango, Isak Andic, encapçala el rànquing català amb 4.200 milions. Des del 2013, any en que se li atribuïen 3.800 milions de fortuna personal, aquest empresari nascut a Istanbul està considerat el català més ric. Enguany, Sol Daurella, presidenta de Coca-Cola European Partners, màxima accionista de Coca-Cola Iberian Partners i Cobega, se situa en segona posició. Rodríguez destaca d'ella que "ha unificat" les empreses de la marca a l'estat espanyol i Portugal, i ha "reestructurat els seus distribuïdors rebaixant costos". "Amb tot s'ha convertit en una de les empresàries més importants d'Europa i una de les principals accionistes de Coca-Cola a nivell mundial", afegeix.

Completen el "Top 10" de Catalunya el president de la farmacèutica Grífols, Víctor Grífols, amb 2.500 milions; la família Carulla, propietària d'Agroalimen, amb Artur Carulla al capdavant de la matriu d'empreses com Gallina Blanca o Affinity, que acumula 2.150 milions; Demetrio Carceller, president de la Damm, se situa en quarta posició amb 2.000 milions; la família Serra Farré, propietària de l'asseguradora Catalana Occident, amb 1.950 milions; els germans Antonio i Jorge Gallardo, accionistes majoritaris de la farmacèutica Almirall; el president de Cirsa, Manuel Lao, amb 1.800 milions; el propietari de Desigual, Thomas Andreas Meyer, amb 1.300 milions; i Mariano Puig i la seva família, propietaris de l'empresa de perfumeria Puig.

Com subratlla l'editor de Forbes, bona part dels 27 catalans que apareixen a la llista, són membres tradicionals de la "burgesia catalana". Entre ells també hi ha l'inversor Ricard Portabella, amb un patrimoni de 1.100 milions, que darrerament ha venut les seves accions a Danone; o la família Lara Bosch, propietària del Grupo Planeta i Atresmedia, entre d'altres, a qui se li atribueix un patrimoni de 1.000 milions.

27 CATALANS A LA LLISTA FORBES

D'on surt la llista de Forbes?

Com explica Rodríguez, la llista Forbes és el resultat de "treballar durant tot un any" amb les dades del Registre Mercantil i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a la vegada que la informació s'intenta contrastar per carta. "Escrivim una carta a totes les persones que cada any inclourem a la llista perquè verifiquin la nostra valoració", detalla l'editor de la revista. Les dades, però, només reflecteixen la seva riquesa en el món dels negocis. "Aquesta gent té més diners dels que nosaltres posem, no gaires més, però no demanem el patrimoni privat", assenyala Rodríguez. Per tant, immobles, rellotges, cotxes o iots poden ser béns i propietats que no valora la llista. 

Amancio Ortega i el seu imperi, al capdamunt d'Espanya i el món

A escala estatal, Amancio Ortega, propietari d'Inditex (matriu de Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull and Bear, entre d'altres franquícies) lidera la llista amb el seu patrimoni empresarial valorat en 71.000 milions d'euros, fet que el converteix en l'home més ric d'Espanya i el segon del món, per darrere de Bill Gates, fundador i propietari de Microsoft.

Juntament amb l'empresari gallec, conformen el podi espanyol Joan Roig i la seva dona, Hortensia Herrero, amb 8.000 milions gràcies al negoci dels supermercats Mercadona; i el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que acumula 7.650 milions. Altres fortunes destacades són Sandra Ortega, filla de Amancio Ortega, que amb 7.600 milions és la dona més rica d'Espanya. També formen part del rànquing Ana Patricia Botín, presidenta del Banc Santander, i els seus germans, que se situen en el lloc 23, amb 1.575; mentre que Florentino Pérez, president d'ACS, està en la posició número 34, amb 1.175 milions de patrimoni. Qui ha perdut més posicions ha estat Ester Koplowitz, amb 800 milions, després de vendre's part de FCC, controlada ara pel multimilionari mexicà Carlos Slim.

Per comunitats, les que major riquesa generen són Galícia (on Inditex té la seu), amb 83.600 milions, i Madrid, amb 38.500 milions. Per contra, Navarra i Castella-la Manxa són les úniques comunitats que no estan representades en la llista de les 100 primeres fortunes. Per sectors, el tèxtil lidera la llista, generant una riquesa de 81.500 milions d'euros. En aquest cas, Inditex fa tàndem amb Mango.

El segon sector és l'alimentari, amb una riquesa generada de 18.150 milions d'euros, dels quals Mercadona en suma 8.000 milions. La construcció queda relegada a un tercer lloc, amb 16.450 milions, seguida del sector de la distribució, amb 13.850 milions. Els àmbits més fluixos són l'industrial, amb 450 milions generats; la indústria càrnia, amb 450 milions; la joieria, amb 425; i la siderúrgia, amb 400.

Riquesa i influència

Els que apareixen a la llista Forbes "poden seure amb els polítics si els truquen", declara Rodríguez, tot i que remarca que no tenen perquè fer servir la seva força. "La gent associa diners a poder, una altra cosa és que l'exerceixin", diu. De fet, no serà fins al desembre que Forbes publicarà la llista dels més influents, que no tenen perquè ser els més adinerats.
Arxivat a