​Tanquem els CIE veu indicis d'agressions policials a interns després del motí

La plataforma parla amb dos immigrants i demana una investigació a les autoritats | El jutge, la Fiscalia i el cònsol d'Algèria es personen al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca

L'advocat de Tanquem els CIE Andrés García Berrio
L'advocat de Tanquem els CIE Andrés García Berrio | ACN
Redacció
02 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:22h
La plataforma Tanquem els CIE ha pogut parlar aquest dimecres al matí amb dos dels immigrants irregulars internats al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona que aquest dimarts van protagonitzar una protesta al pati i que, segons la policia, haurien intentat fugar-se. Segons l'advocat de la plataforma, Andrés García Berrio, hi ha "indicis" que alguns policies haurien agredit els interns per reduir-los i fer-los tornar a les seves cel·les. L'entitat demana que es revisin les imatges de les càmeres de seguretat i que s'obri una investigació. Poc després d'aquesta visita, han arribat al centre el jutge que supervisa el CIE i una fiscal d'estrangeria, ha informat l'ACN.

Després de l'intent de fuga, motí o protesta, segons les fonts, i que es va acabar cap a les 2 de la matinada, aquest dimecres al matí membres de Tanquem els CIE han volgut reunir-se amb el director i amb alguns dels interns. Pel que els han explicat, la protesta es va iniciar al pati, va ser fomentada inicialment per algerians, però s'hi van afegir interns d'altres nacionalitats, fins a arribar a 70 o 80 persones.

La intervenció dels antiavalots de la policia espanyola va permetre calmar la situació, però García Berrio ha descartat que fos cap tipus de "negociació". Així, segons els interns, cada amotinat va ser conduït a la seva cel·la per quatre policies. Durant el trajecte, algun intern hauria estat agredit sense motiu aparent, segons els testimonis que han parlat amb la plataforma. García Berrio no descarta que hi hagi ferits, però vol esperar a poder parlar amb més interns i visionar les imatges de seguretat per poder-ho afirmar amb rotunditat.
 

L'advocat de Tanquem els CIE Andrés García Berrio entra al de la Zona Franca. Foto: ACN


A més, García Berrio ha demanat als fiscals d'estrangeria, al jutge de Barcelona que supervisa el CIE, als Mossos d'Esquadra i al Síndic de Greuges que obrin investigacions sobre el cas. Segons la plataforma, la situació al CIE, després d'algun altre intent de fuga i la vaga de fam de la setmana passada, és "tensa", però la visita aquest dimecres de l'entitat, dels mitjans de comunicació i de representants del Consolat d'Algèria ha calmat una mica els ànims.

Poc abans de l'arribada de la plataforma ha visitat el centre la cònsol d'Algèria, i poc després que marxés l'advocat de l'entitat han arribat el jutge i la fiscal que supervisen la institució. Tots dos tenen dret a entrar al CIE quan ho vulguin, i es podran reunir en privat amb els interns.

La policia nega que hi haguessin agressions

Fonts policials han explicat que no hi va haver cap agressió dels policies als interns ni viceversa, i que els únics danys causats van ser una porta mig trencada de la cuina. A banda, la policia espanyola denunciarà al jutjat les persones que de matinada es van concentrar davant del CIE i van tirar petards i pedres al seu interior, per damunt de la tanca, i van intentar danyar el perímetre de seguretat i saltar-lo, a més de danyar alguns vehicles policials.

Després dels incidents d'aquest dimarts, el Sindicat Unificat de Policia (SUP) ha considerat que el CIE de la Zona Franca de Barcelona "més que centre d'internament hauria de dir-se 'hotelet de descans', on els seus llogaters habiten al seu gust fent i desfent, esperant el moment oportú". El sindicat també s'ha queixat que els policies es veuen superats en situacions com la del dimarts.

L'Ajuntament de Barcelona vol tancar-lo

L'Ajuntament de Barcelona segueix insistint en el fet que cal tancar el centre. El tinent d'alcalde de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, ha assegurat que l'única solució per al CIE de la Zona Franca és tancar-lo. Amb una piulada, ha lamentat el "tercer incident consecutiu" al centre. Ha sostingut que "la injustícia del CIE es converteix en rebel·lió dels seus interns", i ha afegit que l'Ajuntament continuarà explorant totes les vies possibles per clausurar-lo.
 
Arxivat a