Domènech erigirà el nou partit dels «comuns» com a alternativa a l’«hegemonia convergent»

El líder d'En Comú Podem denunciarà a la conferència d'aquest dijous el "bloqueig" al qual CDC ha abocat Catalunya | Reivindicarà el nou partit d'esquerres com l'actor principal d'un "canvi d'època" en què la sobirania vagi més enllà de les institucions

Xavier Domènech, en una imatge d'arxiu
Xavier Domènech, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
02 de novembre del 2016
Actualitzat el 03 de novembre a les 14:01h
Com a arquitecte del nou subjecte polític dels "comuns", Xavier Domènech esbossarà aquest dijous quins seran els fonaments sobre els quals s'ha de construir el nou partit que pretenen presentar la pròxima primavera. Amb el títol Reflexions per a una Catalunya en comú, el líder d’En Comú Podem reivindicarà els "comuns" com l'alternativa a "l'hegemonia convergent", segons ha pogut saber NacióDigital. I és que les confluències d’esquerres ja fa temps que anuncien que el seu objectiu és entrar en el cos a cos en la lluita per aquesta hegemonia, en la qual també hi està embrancada ERC. Domènech donarà, doncs, el tret de sortida d'aquesta pugna amb una clara declaració d'intencions.
 
Aquesta hegemonia que durant molts anys ha sostingut CDC (ara PDECat) a les seves mans és, segons el dirigent, la base del "bloqueig" que cal deixar enrere. Domènech atribuirà als convergents la responsabilitat del "processisme". Si bé en la conferència que va pronunciar en plena campanya electoral del 26-J, el cap de files d'En Comú Podem es va centrar en la reivindicació del catalanisme social i del referèndum, aquesta vegada posarà l'accent en les polítiques econòmiques, socials i culturals. Subratllarà que, de fet, la sobirania de Catalunya no pot quedar reduïda a una sola de les seves expressions, la institucional, esperant "un dia D que no arriba", sinó que també cal defensar la sobirania econòmica, ecològica, energètica o democràtica-participativa.

En un moment en el qual les seves bases estan ja en plena ebullició, Domènech presentarà el nou partit esperonat per Ada Colau com la resposta a unes institucions que han "envellit" i que necessiten passar pàgina a unes maneres d'actuar que han desconnectat les institucions de la societat. Davant del que consideren un final de règim provinent de la Transició, Domènech insistirà que els "comuns" són l'actor principal del "canvi d’època" i en destacarà el que ell considera que són les seves principals virtuts: són nous, "ètics i regeneradors", progressistes, sobiranistes i garants d'una Catalunya que sigui "un sol poble".

El fet que sigui Xavier Domènech qui pronuncia aquesta segona conferència aporta una idea del paper clau que tindrà aquest dirigent com a persona de consens per cosir els diferents actors cridats a bastir el nou partit, tal i com va avançarNacióDigital aquest setembre. L'objectiu final és estar preparats per afrontar unes eleccions catalanes projectades al març del 2018, sis mesos després del referèndum, i sacsejar tot el mapa polític català.
Arxivat a