Un nou corrent crític al PSC reclama un gir a l'esquerra de les polítiques socialistes

"Roj@s. L'ala esquerra del PSC" es presenta aquest dimecres amb l'objectiu de recuperar el terreny institucional perdut i frenar les fuites de militants | "Estem a l'esquerra de l'esquerra; som els guardians de l'essència", reivindica Xavier Marín, del grup promotor

El consell nacional del PSC, en una imatge d'arxiu
El consell nacional del PSC, en una imatge d'arxiu | PSC
31 d'octubre del 2016
Actualitzat el 01 de novembre a les 19:48h
La militància i les bases socialistes estan en plena ebullició. Després del gir copernicà del PSOE, el PSC afronta un congrés el pròxim cap de setmana per donar el tret de sortida a un mandat que pretén que sigui el de la remuntada per recuperar el terreny perdut. Amb aquest objectiu entre cella i cella, dins del partit hi ha diverses iniciatives posades en marxa i una d'elles es donarà a conèixer dimecres a la tarda. Es tracta de "Roj@s. L'ala esquerra del PSC" i es presenta com un corrent d'opinió intern i té per objectiu recuperar el terreny institucional perdut i frenar les fuites d'afiliats. Un dels seus promotors és Xavier Marín, que va dirigir l'escola de formació socialista Xavier Soto i que actualment és conseller nacional del PSC i secretari de formació de la federació de l'Hospitalet. "Estem a l'esquerra de l'esquerra; som els guardians de l'essència", reivindica.

El fet que el PSOE hagi decidit abstenir-se per permetre la investidura de Mariano Rajoy ha estat el detonant que ha motivat el grup a fer un pas endavant i constituir-se formalment. Marín explica que són un grup de 16 persones de totes les federacions del partit que des de l'any 2007 i arran de l'esclat de la crisi van començar a escriure documents "crítics" amb la política econòmica que s'estava impulsant des del govern espanyol presidit per José Luis Rodríguez Zapatero. "Mentrestant, per l'esquerra han sortit moviments que han ocupat espais de l'esquerra que hem deixat buits. Amb aquests nous espais hem de teixir aliances", reivindica Marín.

El grup promotor està format per sis membres del consell nacional, dos membres de l'actual direcció del PSC, sis regidors i l'exconseller Xavier Sabaté. Fa tres dies que fan difusió sobre la seva creació i asseguren que ja tenen prop d'un centenar de persones que s'han adherit al corrent. En el seu manifest expliquen que l'objectiu és funcionar com una plataforma de "reconstrucció" del socialisme que profunditzi en la seva filosofia política i ideològica aportant "idees" per influir en el PSC i "propiciar un gir a l'esquerra tant en la seva línia estratègica com en les seves formes de participació i autogovern intern".

Roj@s es presenta emparant-se en l'article 90 dels estatuts del PSC. "Fem el pas ara perquè així tindrem dret a estar representats als nous organismes de direcció que es triaran en aquest congrés", explica Martín. El corrent assenyala els tres àmbits en els quals s'ha de fer una sacsejada: estratègia, línia política i organització.