Allau de crítiques a Sánchez després de suggerir un acostament a Podem i a Catalunya

Presidents autonòmics, "barons" territorials i diputats li demanen que no interfereixi en el futur del PSOE | Dirigents dels socialistes andalusos li recorden que el partit de Pablo Iglesias va aplaudir Rufián i Bildu en el debat d'investidura de dissabte passat

Pedro Sánchez, al Congrés
Pedro Sánchez, al Congrés | Europa Press
31 d'octubre del 2016
Actualitzat el 01 de novembre a la 13:02h
A Pedro Sánchez li deuen haver xiulat les orelles cada cops minuts des que ahir va aparèixer al programa Salvados. L'exsecretari general del PSOE, des del format que presenta el periodista Jordi Évole, va suggerir un acostament a Podem i va emetre senyals d'acostament cap a Catalunya, a la qual va definir com a "nació" després de negar-ho sovint durant el seu mandat al capdavant dels socialistes espanyols. Aquests dos elements discursius han provocat una allau de crítiques cap a Sánchez provinents de presidents autonòmics, barons territorials i membres del grup parlamentari del PSOE.

"No hauria de ser un estorb en la refundació del PSOE", ha assenyalat rotundament el president de l'Aragó, Javier Lambán. "Ha d'abandonar la primera línia amb dignitat" ha afegit Lambán, un dels dirigents territorials que va promoure la caiguda en desgràcia de Sánchez al costat de Susana Díaz. El president aragonès es referia amb aquestes paraules a la voluntat de l'exsecretari general de comandar de nou les sigles a través d'una campanya molt enfocada a escoltar la militància.

És Podem populista?

Una de les frases de l'entrevista a Salvados que ha generat més controvèrsia dins les files socialistes és aquella en la qual Sánchez admet que es va equivocar definint Podem com a "populista". Aquesta afirmació ha rebut la ràpida resposta de Rafael Simancas, diputat al Congrés per Madrid, que ha definit el partit de Pablo Iglesias com a "populista" i incapaç de "plantejar res seriós". "Allà on ha arribat a governar, governa malament", ha apuntat Simancas, que ha posat com a exemple la capital de l'Estat: "Hi ha més brutícia, embuts de trànsit i endollats que mai".
 

Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés Foto: Europa Press


El diputat madrileny no s'ha quedat sol en aquesta línia argumental. També l'ha fet servir Manuel Jiménez Barrios, vicepresident i conseller de la Presidència del govern andalús, que ha apuntat que el PSOE plantarà cara al "populisme, la protesta i la pancarta" que, segons ell, representa la nova esquerra. "Mariano Rajoy està molt còmode amb Podem i per això es gasten bromes", ha ressaltat Jiménez Barrios, en referència a l'intercanvi que van tenir Iglesias i Rajoy a tomb dels SMS que el president espanyol va enviar a Luis Bárcenas quan ja estava sota la lupa judicial pel presumpte finançament irregular del PP.

Els límits del PSOE

Els populars, de fet, es freguen les mans davant la situació de crisi que viu el PSOE. "Sembla ser que Sánchez es deixarà cua", ha apuntat la vicesecretària d'estudis i programes del PP, Andrea Levy. En tot cas, part de la vella guàrdia dels socialistes considera que l'exsecretari general està anant més enllà de les fronteres habituals de les sigles històriques. L'eurodiputada Elena Valenciano, per exemple, ha apuntat aquest dilluns que els posicionaments expressats ahir per Sánchez el situen fora dels límits del PSOE i més a prop de Podem i els independentistes.

La batussa es desenvolupa al mateix temps que l'engranatge intern es comença a preparar per al decisiu congrés que viurà el PSOE durant els propers mesos. La data és, encara, un misteri. Sánchez va demanar dissabte, en la roda de premsa en la qual va renunciar a l'acta de diputat, que la comissió gestora fixés immediatament dia i hora per al conclave. Ignacio Urquizu, diputat del PSOE i valor de futur, ja l'ha advertit que el congrés serà d'aquí a cinc o set mesos.

Serà una etapa convulsa en la mesura que els equilibris de poder han quedat fortament tocats després que el PSOE decidís abstenir-se en la investidura de Rajoy. En aquesta decisió hi va tenir molt a veure el socialisme andalús -sempre amb la col·laboració de Felipe González-, a qui Sánchez va retreure manca de lleialtat mentre ell era secertari general. "Nosaltres sempre hem estat lleials", ha destacat avui Antonio Pradas, un dels homes de confiança de Díaz. De passada, Pradas li ha recordat a l'exsecretari general que Podem va aplaudir els discursos d'ERC -Gabriel Rufián va enervar els socialistes de forma insòlita- i de Bildu.