Rajoy perd el tràmit de la primera votació i serà investit dissabte

El candidat del PP rep uns insuficients 170 vots del seu partit, C's, Fòrum Astúries, Coalició Canària i UPN | El PSOE, que aquest dijous ha votat en contra, permetrà d'aquí a 48 hores que el president en funcions surti reelegit i juri el càrrec el mateix diumenge | Units Podem protagonitza la polèmica de la jornada en abandonar l'hemicicle per sentir-se ultratjats per unes paraules del portaveu del PP

27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:47h
Rajoy saludant la bancada popular
Rajoy saludant la bancada popular | PP
Les previsions s'han complert i Mariano Rajoy haurà d'esperar a dissabte a la tarda per ser reelegit president del govern espanyol. El candidat del PP ha rebut els insuficients 170 vots favorables del seu partit, de Ciutadans, d'UPN, de Coalició Canària i del Fòrum Astúries, que no han estat suficients perquè al davant hi ha tingut la resta de formacions de la cambra –189 vots en contra-. D'aquí a 48 hores, gràcies a una abstenció del PSOE que ha centrat bona part del debat, la situació serà una altra i s'obrirà el procés per formar un govern que prendrà possessió a principis de la propera setmana. Ell té previst jurar el càrrec el mateix diumenge, quan torni el rei de la cimera iberoamiericana.

El tràmit fallit d'aquest dijous serveix perquè Rajoy tasti quina és la realitat a la qual s'enfrontarà aquesta legislatura. El líder del PP governarà en minoria i, per tant, haurà de teixir consensos per aprovar les lleis més importants, com és el cas de la de pressupostos. Aquest matí, Antonio Hernando –que ja fa punts per convertir-se en el nou Rubalcaba del PSOE- l'ha advertit que no tenen intenció d'aprovar els comptes que prepari el govern espanyol per al 2017.
 
La posició dels emergents

Ciutadans té més opcions de convertir-se en el soci prioritari del PP, però també ha volgut marcar distàncies amb Rajoy pels casos de corrupció i la manca de renovació de les files populars. Podem, erigit com l'actor de l'oposició més bel·ligerant contra el líder popular, també té intenció de carregar contra el PSOE per haver permès que Rajoy ser president a través de l'abstenció que es materialitzarà dissabte –el ple començarà a les 18.30 i la votació a partir de les 18.45-.

Catalunya, com s'ha vist al llarg del debat de tota la jornada, serà un dels aspectes centrals de la legislatura. Joan Tardà, portaveu d'ERC, ja ha advertit que el Parlament ratificarà Carme Forcadell en el càrrec si és inhabilitada, mentre que Francesc Homs, cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), ha ofert diàleg pel referèndum.