Homs ofereix diàleg pel referèndum a Rajoy i el situa com a motor de la desconnexió

El cap de files del PDECat assegura que, si hi ha pacte, "es pot parlar de tot", en la línia del que ja va defensar Puigdemont fa dues setmanes a Madrid | El futur president espanyol sosté que prefereix el suport del PSOE al de la CUP

Francesc Homs, al debat d'investidura
Francesc Homs, al debat d'investidura | Congrés
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:59h
El cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECAT), Francesc Homs, ha encetat amb ironia la seva intervenció en el debat d'investidura al Congrés dels Diputats. "Vostè és un mag", ha apuntat Homs, que ha ressaltat la manca d'estabilitat que patirà el futur govern de Mariano Rajoy, a qui ha ofert diàleg per pactar el referèndum d'independència previst per al 2017. "Si hi ha pacte, es pot parlar de tot", ha apuntat l'exconseller de la Presidència, que ha vinculat la consulta vinculant a la millor idea de "democràcia".

"No sé quant temps estarem al Congrés, però mentre hi siguem volem sortir a jugar", ha ressaltat Homs, que ha situat el PP com a "motor" de la desconnexió. De fet, ha recordat que quan Rajoy va arribar al poder a Catalunya hi havia una majoria sòlida pel pacte fiscal, mentre que cinc anys després al Parlament hi predomina "el dret a decidir, el referèndum i la independència". Rajoy, en el torn de rèplica, ha apel·lat a la llei i ha determinat que prefereix el suport del PSOE al de la CUP.

La judicialització de la política

L'exconseller de la Presidència, que està esperant ser jutjat al Tribunal Suprem per la seva implicació en la jornada de participació del 9-N, ha carregat contra les inhabilitacions que promou l'Estat contra el procés independentista. "Està renunciant a fer política. Assumeixi les conseqüències", ha apuntat Homs en la seva estrena com a diputat al grup mixt.



"Quan ens hagin inhabilitat a tots, què? Ja l'hem calat!" ha expressat el cap de files del PDECat, que ha acusat el govern espanyol de promoure "unilateralment" la ruptura entre la Generalitat i les institucions espanyoles. De fet, Homs ha retret a Rajoy que el missatge democràtic que va sortir de les urnes és que ell no fos president.

El paper "residual" del PP

L'exconseller de la Presidència ha apuntat que el PP és "residual" a Catalunya, i Rajoy li ha respost que a Barcelona -ciutat i demarcació- els populars van quedar per sobre de Convergència en les últimes eleccions. Homs, en el torn de contrarèplica, ha apuntat que el PDECAT governa a la Generalitat, a les quatre diputacions i a més de la meitat d'ajuntaments del país.