El PNB retreu a Rajoy que no li surt la vena pactista ni quan la necessita

Aitor Esteban assegura que sense pactar amb els nacionalistes bascos i catalans "no hi haurà solució" | Joan Baldoví (Compromís) demana disculpes a la societat perquè s'investeix Rajoy | Maite Beitialarrangoitia (Bildu) expressa suport al "futur democràtic de bascos i catalans"

Aitor Esteban (PNB)
Aitor Esteban (PNB) | Congrés dels Diputats
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:37h
El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha retret a Mariano Rajoy la seva nul·la predisposició a arribar a pactes, fins i tot amb aquelles forces polítiques amb les quals diu que vol arribar a acords. “No ha canviat res des de l’agost”, ha etzibat al candidat i president en funcions. Esteban ha dit que a Rajoy no li surt la vena pactista ni necessitant-la i que “empatia i posar-se en el lloc de l’altre no és el seu fort”. En un moment donat, ha arribat a dir que "no toqui els nassos a aquells amb qui vol pactar".

El polític nacionalista ha repassat algunes de les coses que han passat des que hi ha govern en funcions. Ahir mateix, aniversari de l’Estatut de Gernika, el govern espanyol va presentar dos recursos contra l’autonomia, un contra la llei de reconeixement de les víctimes de violacions dels drets humans en els anys 1978-79 i l’altre contra el desplegament de la policia basca, contra la qual ha acusat Rajoy de patir una “obsessió patològica”. La setmana passada, el PNB va presentar una proposició a la comissió de Foment perquè s’establís un calendari per garantir la Y basca, un eix prioritari per als transports, i que la proposta va ser rebutjada amb els vots del PP, Podem i Bildu, i que l’horitzó del 2019 és impossible.

Esteban ha estat contundent al criticar la manca de tot gest de l’executiu espanyol en matèria de pacifcació i convivència, cinc anys després de la fi d ela violència, cosa que contrasta “amb l’entusiasme amb què aplaudeix el procés de pau a Colòmbia i els elogis que fa al president Santos”. 

Cap projecte per a Catalunya i Euskadi

Aitor Esteban ha assegurat que el discurs de Rajoy delata una manca absoluta de cap projecte per a Catalunya i Euskadi, fruit de la seva concepció intolerant d’Espanya. El dirigent penebista ha recordat l’apel·lació feta per Rajoy a les forces constitucionalistes, inclosa una reforma constitucional, i ha dit que “sense la participació de nacionalistes bascos i catalans no hi ha solució”. Li ha tornat a reclamar un gir en la direcció de la seva política.

El portaveu dels nacionalistes bascos ha recorregut a l’humor per, canviant una mica un refrany, demanar al líder del PP que “si bién me quieres, Mariano, da menos leña y más grano”. Ha sentenciat que “com no canviïn molt, ho passaran malament”.

Rajoy ha dit que el seu equip li assegura que la Y basca estarà enllestida el 2019 i que s’està treballant en els nusos d’accés a les ciutats d’Euskadi. Sobre la política de convivència i pacificació, ha dit que només demana que ETA es dissolgui. Ha proclamat que el país Basc disposa avui d’un nivell d’autonomia política, administrativa i tributària com no ha tingut mai i que no en coneix una altra tan àmplia en tot el món. Ha dit a Esteban que l’executiu basc ha qüestionat més competències de l’Estat que a l’inrevés. En el duel del refraner, ha contestat al penebista que “si quieres grano, Aitor, te puedo dejar el tractor”.

Aitor Esteban, en la contrarèplica, ha dit que ell també vol la dissolució d’ETA, però que el govern espanyol ha de fer esforços per assolir-ho: “A Colòmbia recolzen coses que aquí els semblarien inacceptables”.  Ha rebutjat el relat de la “gran autonomia” basca al dir que “tenim molta autonomia però no podem pagar els sous que voldríem als funcionaris”. Ha afirmat que si s’ha de complir la llei, que comenci el govern espanyol, que no compleix la llei ni respecta les competències establertes en l’Estatut, des d’aspectes de la gestió de la seguretat social a política penitenciària. “Els que tenen la força, que són vostès, són els que incompleixen”, ha conclòs.

Baldovi: "Vostè podria ser un heroi de pel·lícula"

Joan Baldoví, portaveu de Compromís, ha començat el seu discurs demanant disculpes a la societat perquè, tres-cents dies després, la situació s’aboca a la investidura de Mariano Rajoy. “Ho vam intentar”, ha dit el polític valencià en referència als esforços fets des de Compromís per aconseguir tancar un acord de canvi amb socialistes i Podem. 

Ha expressat tres felicitacions, tres “chapeau” als tres socis del tripartit que faran Rajoy president el dissabte, al·ludint a PP, PSOE i Ciutadans. Amb ironia a Albert Rivera, a qui li ha llançat en cara els continus canvis d’opinió respecte a Rajoy. Al PSOE amb tristesa, per la gestió que han fet de la situació política, i de com s’han imposat les vaques sagrades del partit “embrutides pel diner”. Però el “chapeau” de debò ha anat adreçat a Rajoy, de qui ha dit que podria ser l’heroi d’una pel·lícula, “El gallec impassible”.

Baldoví ha dit que no li donen la confiança al candidat perquè no ha fet res de positiu per als valencians en cap àmbit, ni en inversions, ni en infraestructures ni en finançament. Ha anunciat que seran combatius perquè els pressupostos i el BOE deixin de ser una amenaça per a la gent corrent i ha citat Balzac que deia que la resignació és un suïcidi quotidià i “nosaltres volem viure amb dignitat”.

Beitialarrangoitia al PSOE:”Abans blava que democràtica”

Marian Beitialarrangoitia, portaveu de Bildu, ha començat recordant la mort d’un treballador avui en una planta de Michelin, i que és la cinquena víctima mortal aquest any al País Basc per les condicions de precarietat laboral. Tot seguit, ha lamentat la investidura de Rajoy i ha criticat els socialistes. La diputada ha dit que “hem passat de l’abans roja que trencada a l’abans blava que democràtica”.

La parlamentària de Bildu ha criticat la manca de suport del govern espanyol al procés de pacificació, i que han fet els possibles per obstaculitzar el desarmament d’ETA, davant l’estorament de la comunitat internacional, i que practica una política penitenciària basada en la revenja i no en la justícia.

Beitialarrangoitia ha emfasitzat que Euskal Herria necessita acords amplis i ambiciosos, que facin que la nació basca miri més a l’Europa avençada que a Madrid, i ha mostrat el seu suport al “futur democràtic de bascos i catalans” i al procés sobiranista en favor d’una República catalana.