Antonio Hernando fa punts per ser el nou Rubalcaba

De ser un home de confiança de Pedro Sánchez i defensar a ultrança el "no" a Rajoy ha passat a ser la veu que justifica l'abstenció del PSOE

Hernando, al debat d'investidura
Hernando, al debat d'investidura | PSOE
27 d'octubre del 2016
Actualitzat el 28 d'octubre a les 10:01h
"Ni suport ni abstenció, sobretot serem coherents i no ens desdirem 48 hores després de les eleccions del que hem dit durant tota la campanya". La frase la deia el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, el 28 de juny, dos dies després de les eleccions espanyoles. L'hemeroteca és ara la gran llosa d'aquest dirigent del PSOE que, fins fa poc, era un dels homes forts de Pedro Sánchez. De defensar el "no és no" ha passat a ser la veu que justifica l'abstenció dels socialistes a la investidura de Mariano Rajoy

Hernando (Madrid, 1967) forma part dels considerats "nois" de José Blanco, ministre de Foment (2009-2011) i secretari d'Organització del PSOE entre 2004 i 2010. El trident el completaven Pedro Sánchez i Óscar López, un home que sí ha fet costat fins al final a l'exlíder del PSOE. Hernando i López van fer el salt a la primera línia de la cúpula del partit abans que Sánchez, que sempre es quedava a les portes de tot fins que va guanyar les primàries que el van catapultar com a secretari general. Gràcies, això sí, a l'inestimable suport de Susana Díaz i els vots de la federació andalusa.

Ara, però, Hernando ha trencat amb el trident. Des de que el comitè federal del PSOE va decidir abstenir-se a la investidura de Rajoy, ha buscat sobreviure fins i tot a costa de menjar-se les seves pròpies paraules. Inevitable és fer un paral·lelisme amb la trajectòria d'Alfredo Pérez Rubalcaba, que va passar de ser "felipista" a "zapaterista" per poder mantenir-se en primera línia política. Es va adaptar als canvis de direcció per no perdre rellevància fins a arribar a prendre el comandament. En part, Hernando amenaça de fer el mateix.

Assenyalat per l'esquerra

Hernando va ser escollit diputat per Madrid a les eleccions generals del 2004 i va revalidar el seu escó l'any 2008 i el 2011. Va ser membre de la comissió d'investigació dels atemptats de l'11-M, del 2004 al 2006 va ser portaveu d'immigració i entre 2006 i el 2014 –Rubalcaba va ser ministre d'Interior entre el 2006 i el 2011- va ser el portaveu de la comissió d'Interior del grup parlamentari socialista.

Pedro Sánchez va confiar en Hernando des del primer moment que va prendre el poder al PSOE. Ell li ha respost amb una traïció i en el debat d'investidura de Rajoy ha intentat blanquejar el gest que farà el PSOE perquè torni a ser president. Ho ha fet amb un discurs adreçat a la militància i prometent que en cap cas els socialistes reunien a l'abstenció.

Ell, que va ser un dels homes designats per Sánchez per negociar amb Podem després del 20-D per explorar un govern alternatiu al del PP, ha estat l'home assenyalat per Pablo Iglesias. "Van justificar l'OTAN i ara només li fa falta dir que va ser molt dur descavalcar Pedro Sánchez però que el temps li donarà la raó", li ha etzibat el líder de Podem.
Arxivat a