Rivera reclama al PSOE i a Podem que s'impliquin en la governabilitat de l'Estat

El líder de C's envia un dard a Iglesias: "La nova política no és cridar, és donar solucions als espanyols" | Afirma que liderarà canvis a l'Estat per satisfer Catalunya com una reforma constitucional, un nou finançament o el corredor mediterrani | Rajoy demana no revertir totes les polítiques del seu govern ni gastar més del compte

Albert Rivera, al debat d'investidura
Albert Rivera, al debat d'investidura | Europa Press
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:28h
El líder de C's, Albert Rivera, vol posar en valor el seu pacte amb el PP per facilitar la investidura de Mariano Rajoy i contraposar la seva actitud pactusta amb la de Podem, a qui ha reclamat que s'obri a acordar mesures amb el govern espanyol en una legislatura més oberta on també vol sumar-hi el PSOE. Aquests han estat els pilars del discurs del cap de files liberal, que no ha perdut l'ocasió de citar l'expresident espanyol d'UCD Alfonso Suárez, quan va afirmar, en relació a la transició: "Hem hagut de canviar les canonades sense tallar l'aigua". Tot i això, ha reconegut que la ciutadania no ha votat canvi, però sí una forma de governar amb més diàleg.

Tanmateix, no ha trigat a contraposar el seu paper amb el de Podem, ja que ha subratllat que "no va haver-hi canvi de govern ni de president perquè Podem no va voler-ho". "Hem estat els del sí, els del sí a les dues candidatures que ha proposat el rei d'Espanya", ha destacat Rivera, que ha assegurat que no li "importa guanyar", sinó "servir". Així, ha reconegur que ni el PP ni Rajoy són les opcions que volia C's, però aquest és "l'únic govern possible amb el que han votat els ciutadans", tot i lamentar que els populars han "decidit legítimament no renovar".

D'aquesta manera, ha recordat les reformes pactes amb el PP en relació a les cotitzacions dels autònoms, els llibres de text o les retallades en dependència, i ha llençat un dard a Podem: "La nova política no és cridar, és donar solucions als espanyols". En aquest sentit, li ha demanat igualment a Rajoy que "no es posi la vena abans de la ferida" en assegurar que serà complicat arribar a acords ple a ple: "El major responsable que això vagi bé o malament és vostè". "El principal responsable del que duri la legislatura és el president del govern", ha insistit, reclamant-li que compleixi el pacte de legislatura i les 150 mesures firmades.

Crida al PSOE a pactar mesures

Així, Rivera ha afirmat que "aquesta legislatura pot ser fructífera", ja que "Rajoy s'ha d'adaptar a aquest parlament, i no el parlament a Rajoy", motiu pel qual ha instat el PSOE a pactar mesures més enllà de la legislatura, ja que l'entesa entre el seu partit i el PP inclou punts pactats en l'acord que compartia C's i Pedro Sánchez abans de les eleccions del 26 de juny: "Sumin-se a aquests acords per tirar endavant els acords als quals es van comprometre". Davant un possible temor al sorpasso de Podem, per tant, ha reclamat als socialistes que no han de "mirar el retrovisor", sinó buscar acords.

En aquest sentit, també ha reclamat a Pablo Iglesias i als diputats del seu grup si negociaran reformes o estaran "obsessionats amb el sorpasso i destruir el PSOE", agafant "el pitjor de la vella política", que és "posar el colze, partidisme i pensar en els escons". "No envoltin les institucions, no envoltin la democràcia", ha demanat, en relació a les protestes al voltant del Congrés, i s'ha preguntat: "Com l'envoltaran, si vostès hi estan dins?". Ha retret igualment a Podem que afirmi que el govern de Rajoy no és legítim o que es titlli la investidura de cop d'estat, moment en què ha recordat l'intent de cop d'estat del 23 de febrer del 1981.

A Rajoy, de fet, l'ha citat poc, i tan sols li ha demanat que activi els pactes socials per lluitar contra l'atur i s'acordi amb sindicats i patronals per buscar fórmules per generar ocupació. De fet, Rivera ha agraït als ciutadans que hagin seguit treballant tot i els deu mesos sense govern.

Reformes per satisfer Catalunya

Pel que fa Catalunya, el líder de C's ha recordat que "dos dels set pares de la Constitució eren catalans", en relació a Miquel Roca i Jordi Solé Tura. "Alguns catalans no hem renunciat a aquest paper", ha lamentat, i ha preguntat als independentistes si estaran a les meses per negociar la reforma de la Constitució, un nou sistema de finançament o infraestructures com el corredor mediterrani. "Nosaltres liderarem les reformes a Espanya que són bones per a Catalunya", ha afirmat, i ha assegurat, en català, que treballaran "junt amb tots els catalans, amb els que volen la independència i els que no ".

Finalment, Rivera ha tornat a desdramatitzar la fi de la majoria absoluta i la necessitat de negociar cada àmbit, ja que "posem final a 35 anys de bipartidisme i obrim una etapa de post-bipartidisme" en què "el que ens uneix guanya sobre el que ens divideix". I en nous dards contra Podem, ha afirmat que no vol "populisme ni l'immobilisme". "Volem ser Dinamarca o Veneçuela?", s'ha acabat preguntant, en relació al fet que en el primer país ja fa dècades que no hi ha governs de majoria absoluta. De fet, el líder de C's ha mostrat la seva solidaritat amb tota l'Amèrica Llatina, amb qui ha afirmat que els uneix llaços amb Espanya.

Rajoy demana no derogar totes les seves mesures ni gastar massa

En la seva primera rèplica, Rajoy s'ha mostrat disposat a dialogar i pactar: "Si actuem amb sensibilitat, sensatesa i sentit comú, podrem posar en marxa els acords del mes d'agost i d'altres a què puguem arribar en un futur". En aquest sentit, ha fixat com a prioritats les mesures sobre ocupació, educació, lluita contra corrupció o reducció de la pobresa.

Per aplicar-les, però, ha demanat que el Congrés doni estabilitat al govern i, sobretot, ha fet dues peticions. Per una banda, ha demanat "no liquidar totes les reformes fetes l'anterior legislatura" i, tot i que s'ha obert a fer reformes, ha rebutjat revertir mesures senceres pel fet que les impulsés la majoria absoluta del PP. Per altra banda, ha reclamat "no gastar allò que no tenim". "Tots sabem les conseqüències del que passa a Espanya quan el dèficit es dispara", ha subratllat. Sigui com sigui, ha admès que hi haurà molt a dialogar i a pactar i ha agraït el suprot de C's.

Crític amb diverses lleis del PP

Finalment, en els darrers torns de paraula, Rivera ha reclamat aconseguir recursos passant les "tisores en la bombolla política" i evitant duplicitats administratives, així com evitar que les grans empreses paguin menys en impost de societats que les petites. Sigui com sigui, ha tornat a instar a l'esquerra a que s'impliquin en la governabilitat de l'Estat: "Seria molt estrany veure el PSOE o Podem dient que no a polítiques que porten al seu programa o que hem firmat amb ells".

Pel que fa a l'economia, el líder de C's ha apostat per "donar facilitats i llibertat als que generen riquesa", apostant per la recerca i la innovació, i "llavors es podrà repartir", ja que, "si no, es repartirà misèria". En aquest sentit, ha garantit que no aprovarà "pedaços, ni reformes, ni contrareformes", sinó "mesures per modernitzar aquest país", no canviat lleis segons si les ha aprovat un o altre partit, "sense apriorismes, sense dogmatismes, mirant el que fan els altres països". De fet, s'ha mostrat crític amb algunes lleis que Rajoy havia posat com a exemple d'èxit, en relació a la reforma de l'impost de societats, la llei Wert o la reforma energètica que grava més les renovables.

Defensa de les reformes estructurals

Al seu torn, el president espanyol ha admès que la recerca, la investigació i les patents fan que l'economia millori, "però també moltes altres coses, com l'estabilitat pressupostària i les reformes estructurals". I és aquí on ha cridat a preservar la seva obra de govern, ja que "sobretot les reformes econòmiques són molt decisives per la confiança que pot generar Espanya". Així, no s'ha tancat a pactar esmenes, i està "disposat a parlar-ne, però amb l'objectiu de preservar l'interès general" i no la de col·lectius concrets. Sigui com sigui, s'ha mostrat convençut que podrà pactar amb C's les reformes necessàries.