Iglesias, al PSOE: «Vostès estan més a prop del PP que de nosaltres»

El líder d'Units Podem acusa populars, socialistes i C's de viure d'esquenes a la plurinacionalitat de l'Estat | Carrega contra la corrupció tot assegurant que hi ha "més delinqüents potencials" dins del Congrés que fora | Xavier Domènech defensa el dret a l'autodeterminació de Catalunya al debat d'investidura

Iglesias, al debat d'investidura
Iglesias, al debat d'investidura | Europa Press
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:54h
El líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, ha pres la paraula al faristol amb un clar objectiu: valer-se de l'abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy per erigir-se com a cap de l'oposició al Congrés. "Vostès, encara que els costi reconèixer-ho, estan més a prop del PP que de nosaltres", ha sentenciat el líder de la formació lila.

Iglesias ha titllat de "tràmit desagradable" per a Ciutadans i "vergonyant" pel PSOE l'abstenció en segona volta per "entregar" el govern al PP i li ha recordat que és "molt difícil" fer d'oposició després d'aquest gest que farà dissabte. "El temps posarà cadascú al seu lloc", ha deixat anar tot afegint que Units Podem és l'esquerra que no està disposada "a passar per l'aro". Adreçant-se directament al portaveu socialista, Antonio Hernando, el líder de Podem li ha retret com el PSOE ha "descavalcat" Pedro Sánchez i com el seu partit estava abans associat a les esperances de progrés mentre que ara anirà de la mà del PP.

La crisi del bipartidisme és, a jutjar per Iglesias, el més evident d'aquest debat d'investidura en què es visulitzarà una "triple aliança" per intentar barrar el pas al canvi. Ha recordat que, efectivament, PP, PSOE i Ciutadans sumen 15 milions de votants. "Però es deixen fora les nacions sense estat, els menor de 45 anys i les grans ciutats", ha insisitit. Ha recordat que els partits tradicionals han passat a ser "marginals" tant a Euskadi com Catalunya, un fet que demostra que no estan preparats per atendre "els desafiaments plurinacionals".

Especialment polèmic ha estat el moment en què Iglesias s'ha volgut referir a la corrupció tot etzibant que hi ha "més delinqüents potencials dins del Congrés que no pas fora". La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha fet una crida a l'ordre i al respecte a "l'honor de la cambra", però lluny de callar, Iglesias ha replicat: "Jo em dec a l'honor del meu país". Iglesias ha afirmat que la seva formació està al costat dels ciutadans que es manifesten i ha demanat al PP que "calli" quan a l'hemicicle es pronunciï la paraula "delinqüent" per "respecte a la cambra".

Un PSOE que representa "l'oligarquia"

El líder d'IU, Alberto Garzón, ha afegit que la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l'expresident Felipe González han estat els dos dirigents que han aconseguit fer "canviar d'opinió el PSOE", un fet que, ha dit, suposa un "frau electoral" pels seus votants. Ha subratllat que a hores d'ara el Partit Socialista representa "l'oligarquia" de l'estat espanyol i ha maniobrat per "evitar un govern alternatiu" al del PP en el qual l'esquerra represetada per Units Podem "tingués influència".

L'alternativa que defensa "el dret a decidir de Catalunya"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha advertit que més aviat que tard, Units Podem i les confluències d'esquerres seran l'alternativa que reconegui "el dret a decidir de Catalunya", que no s'enfronti a "aquells que no pensin igual", que no es construeixi "enviant la gent a la judicatura" i "comdemnant un de cada quatre catalans a viure sota el llindar de pobresa".

Rajoy ha replicat que el futur d'Espanya el decideixen tots els espanyols i que no serà ell qui utilitzi la Constitució com una "arma llancívola". El president en funcions ha afegit que ell posarà de la seva part per dialogar amb Catalunya però no si els independentistes es presenten amb un "document d'adhesió".

Rajoy recorda que és ell qui ha guanyat les eleccions

Rajoy ha respost al discurs d'Units Podem i de les confluències amb un to xulesc tot recordant que si ell és el candidat a la investidura i no Pablo Iglesias és perquè els espanyols han preferit "de forma molt majoritària" el PP. "Vostès no han estat capaços ni de guanyar les eleccions ni d'articular una majoria raonable", ha sentenciat. Rajoy també ha dit que ell no té cap tipus de por ni de les manifestacions ni de les vagues generals. "Clar, vostès tenen por de la policia escorcollant les seves seus i els seus discs durs", ha etzibat Iglesias.