La recepta de Rajoy: pactes d'estat per garantir-se un govern estable i cap concessió a Catalunya

El president espanyol en funcions es compromet a "negociar totes les decisions" per assegurar-se el suport continuat de PSOE i C's | El líder del PP planteja grans acords en pensions i educació, i una reforma del finançament també per a Catalunya | Tanca la porta al dret a decidir i assegura que "complirà" amb l'"obligació" de preservar la "unitat" d'Espanya | Reivindica el PP com l'única "opció raonable" i obvia la corrupció

Mariano Rajoy, al debat d'investidura
Mariano Rajoy, al debat d'investidura | PP
26 d'octubre del 2016
Actualitzat el 27 d'octubre a les 12:01h
Poc menys d'una hora de discurs. Canvi en les formes per garantir-se una legislatura que no sigui abrupta i cap concessió rellevant en relació a Catalunya. Mariano Rajoy ha pujat al faristol del Congrés per complir el tràmit de la investidura, assegurat com té el retorn a la Moncloa després que un PSOE en estat de convulsió li hagi aplanat el camí amb la decisió d'abstenir-se. Han passat dotze mesos després de l'última sessió de control a la cambra baixa i el líder del PP avança cap a la reelecció.

Necessita, però, buscar complicitats per assegurar l'estabilitat del seu govern -ara mateix no la té garantida-, i els gestos han començat aquest mateix dimecres. En la seva intervenció -escoltada atentament per Pedro Sánchez des d'un escó secundari-, Rajoy ha fet una crida a l'entesa entre els partits constitucionalistes. I s'ha mostrat més flexible que mai. En tot, menys amb el plet sobiranista. "Estic disposat a negociar totes les decisions que siguin necessàries, no em faltarà temps per escoltar", ha expressat per obrir la nova etapa de diàleg.

Sense definir un programa de govern -ho ha explicitat el mateix Rajoy-, el cap de files del PP s'ha mostrat disposar a negociar cadascuna de les seves decisions, un missatge especialment dirigit al PSOE, i també a Ciutadans, amb qui ja va firmar a l'estiu un acord en mesures prioritàries. "Cada dia hauré de construir una majoria per a la governabilitat i, per això, estaré obert al diàleg", ha argumentat. Ha fet, això sí, una crida als diputats de l'oposició per demanar la mateixa responsabilitat. "Sabré interpretar el que han dit espanyols. Espero de tots que assumeixin el mateix compromís", ha reblat Rajoy, que ha precisat que entendrà el "diàleg" com una oportunitat i no com "un peatge incòmode".

Reforçar la "confiança" i pressupostos

El dirigent popular ja va dir clarament aquest dimarts, després d'entrevistar-se amb el rei Felip VI, quines eren les seves prioritats. Un cop agraït el gest del PSOE -que va qualificar de "responsable"- el president del govern espanyol en funcions va ratificar que ara és el moment d'aportar estabilitat, per encaminar el sender de la recuperació econòmica i garantir els índexs d'ocupació i els beneficis de l'estat del benestar. Aquest dimecres hi ha incidit: ha fet una crida a reforça la "confiança". Les grans enteses hauran de començar, per força, per la validació dels pressupostos, condicionats per les exigències de Brussel·les. "L'estabilitat pressupostària ha de ser un compromís que es respecti", ha raonat.

En un discurs més breu que en la sessió d'investidura del mes d'agost, Rajoy ha ofert pactes d'estat als seus possibles aliats. Ha plantejat una reforma del sistema de pensions i ha anunciat que demanarà als grups parlamentaris la convocatòria del pacte de Toledo abans de finals d'any. També s'ha compromès a convocar els agents socials per avançar en mesures en matèria d'ocupació, que ha definit com un dels seus principals objectius del mandat. En una carpeta sensible, la d'educació, ha instat l'oposició a bastir un acord que permeti edificar un "model estable", conscient que la seva reforma educativa està amenaçada per una possible derogació. I citant específicament Ciutadans i el PSOE, ha subratllat que plantejarà una reforma del sistema de finançament. De fet, ha dit que convocarà una conferència de presidents autonòmics per avançar en aquesta qüestió. Ha estat la seva única oferta a Catalunya.

L'oposició no s'ha cregut el canvi de pell de Rajoy. El PSOE, famèlic i domesticat -el grup socialista ha evitat parlar de les conseqüències del desacatament dels diputats díscols-, ha promès combatre i "revertir" les polítiques del PP. Els socialistes catalans han titllat la compareixença de Rajoy com a "autocomplaent" i continuen enrocats en el "no" al líder del PP. Tot i el relat verbalitzat pels socialistes, Podem ha donat per fet que els populars pressionaran el PSOE per garantir-se l'estabilitat. Ciutadans ha optat per un paper de fiscalitzador i ha avisat que el seu suport "està condicionat al compliment de l'exigència de reformes".
 

Mariano Rajoy, just abans de començar el discurs en el debat d'investidura. Foto: Europa Press


Cop de porta al dret a decidir

La flexibilitat de Rajoy s'ha acabat quan ha parlat del "desafiament secessionista". Així l'ha qualificat. Ha estat contundent -sense matisos- per tancar la porta al dret a decidir de Catalunya. "L’únic poble sobirà és el que conformen la totalitat dels espanyols. Ningú, ni el govern ni les Corts, poden privar el poble espanyol del seu dret exclusiu a decidir sobre el seu futur", ha argumentat el president en funcions. Aplaudit per la bancada del PP, Rajoy ha insistit que "complirà" amb la seva "obligació" de preservar la unitat d'Espanya. El dirigent popular ha recalcat la voluntat de dialogar amb la Generalitat i s'ha mostrat "disposat" a buscar fórmules "que acomodin millor la solidaritat interterritorial" a l'Estat. Tanmateix, ha avisat que "tot passa per la legalitat i el respecte al dret dels espanyols".

Del veto al referèndum -una paraula que Rajoy no s'ha atrevit a pronunciar- n'han parlat les formacions catalanes, que han lamentat que el candidat no hagi fet cap oferta a Catalunya. El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha criticat que la resposta de Rajoy només sigui la "negació del debat i el continuisme". El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha recordat que, en un any, Catalunya serà convocada a un referèndum sobre la independència i que aquest dijous, en la seva intervenció, diran "adéu-siau" al PP. El cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat), Francesc Homs, ha censurat que Rajoy s'hagi instal·lat en la "confrontació", així com en el "menyspreu" cap al sentir majoritari del poble de Catalunya.

La corrupció i la "infal·libilitat"

El líder del PP ha passat de puntetes per la corrupció. En una referència breu als casos que afecten el seu partit -aquests dies es jutja a l'Audiència Nacional la primer part de Gürtel-, l'aspirant a la reelecció ha assegurat que emprendrà "les reformes que siguin necessàries per recuperar la confiança dels ciutadans". Ha dit que hi treballarà amb "humilitat", però ha advertit -en una referència dirigida al PSOE- que "ningú pot presumir d'infal·libilitat". El bipartidisme, entén Rajoy, navega en el mateix vaixell.

Rajoy vol una legislatura de quatre anys, sense sobresalts. Per això, es recepta diàleg amb qui li ha de permetre aquesta estabilitat -ara que resulta imprescindible per sumar majories- i recomana prudència als qui volen aigualir-li un segon mandat. Però Catalunya va fent camí.