Del «govern obert al diàleg» a la defensa de la sobirania: Rajoy en 10 frases

El president en funcions ha fet un discurs d'investidura més curt i menys dur contra Catalunya

Mariano Rajoy, al Congrés
Mariano Rajoy, al Congrés | Europa Press
26 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 21:08h
Mariano Rajoy ha fet, aquesta vegada, un discurs per a la seva investidura més curta i amb alguns matisos: ha ofert diàleg als grups de l'oposició conscient que només amb la geometria variable el seu govern podrà tirar endavant. A continuació, les deu frases clau del seu discurs:

1. Estem creixent a un ritme que duplica el creixement de la zona euro i som el país que més ocupació crea.

2. Els espanyols han mostrat en dies ocasions la seva clara preferència pel PP. Sembla raonable que governi la formació política que més suport té entre els ciutadans.

3. L'alternativa que el meu grup planteja és, a hores d'ara, l'única raonable de govern, com el temps s'ha encarregat de demostrar.

4. Seria una frivolitat que avui primessin les preferències particulars. No podem estar permanentment en funcions i estar repetint eleccions cada sis mesos.

5. Des de desembre parlo d'un govern d'àmplia base parlamentària. És la millor manera d'interpretar allò que els espanyols van expressar amb els seus vots.

6. La meva primera obligació com a representant, igual que la de totes ses senyories, és defensar aquesta sobirania nacional i amb ella la unitat d'Espanya, la igualtat dels espanyols, el respecte a la llei i als drets fonamentals. Compliré amb aquesta obligació buscant l'entesa amb tots els grups que defensen els principis que recull la Constitució. 

7. He mantingut i mantinc la disposició al diàleg i a la cooperació amb la Generalitat. He procurat donar resposta a les necessitats dels catalans. M'importa el que els passa. Valoro la seva capacitat d'acollida, el seu dinamisme i la seva diversitat. Estic disposat a buscar fórmules de solidaritat interterritorial. La solució passa pel respecte a la legalitat i a mantenir els drets de tots els espanyols.

8. Els espanyols no ens van donar el seu vot per fer política petita. El PP no és una finalitat, sinó un mitjà al servei de la societat. Si avui preguntés als espanyols què fer amb aquesta eina [el PP], em dirien que formés govern sense demora. 

9. Que no existeixin pactes de legislatura no significa que puguem conformar-nos amb un govern en el qual no importi ni el com ni el per a què.

10. Cada dia haurem de construir una majoria per a la governabilitat i per això haurem de tenir un govern obert al diàleg. Faré tot allò que estigui a les meves mans per treballar de forma conjunta. No em faltarà temps per atendre tothom. Tinguin la total certesa que sabré interpretar allò que han dit els espanyols.