L'ICUB encara està en funcions després del rebuig de l'organigrama

El darrer consell d'administració de l'Institut de Cultura de Barcelona va tombar la proposta de Jaume Collboni | Aconseguir l’aprovació del cartipàs és la prioritat de l'equip del líder socialista | BComú i el PSC han xocat per la gestió de l'organisme

27 d'octubre del 2016
Actualitzat el 28 d'octubre a les 12:32h

El Palau de la Virreina, seu de l'ICUB Foto: Wikicommons / Kippelboy


El Palau de la Virreina, seu de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), que en temps pretèrits va ser la residència del Virrei Amat, ara acull sobretot la incertesa. Cinc mesos després que se signés l’acord de govern a l’Ajuntament de Barcelona entre Barcelona en Comú (BComú) i el PSC, l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) encara no té l’organigrama aprovat. Una anomalia agreujada pel fet que en la darrera reunió del consell d’administració de l’Institut, la proposta presentada pel segon tinent d’alcalde i responsable de les àrees de Cultura, Empresa i Innovació, va ser rebutjada. Ni els més "vells" de la casa recordaven una derrota així de l’equip directiu en el consell d’administració.

Un fracàs inesperat

Dimarts 11 d’octubre. Es reuneix el consell d’administració de l'ICUB. Presideix la reunió el flamant segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni. El consell està integrat per una quinzena de persones: un representant de cada força política al consistori, una representant del comitè d’empresa, diverses personalitats independents vinculades a la cultura i el gerent, que no té dret a vot. Aquell dia hi va haver també alguna absència. La sorpresa va venir en el moment de ratificar la proposta d'organigrama presentada, que va ser derrotada. Quedaven a l’aire designacions rellevants.

La discussió al consell d’administració va ser dura. Encara que, segons fonts de Cultura, menys que l’anterior sessió, en què es van escoltar paraules gruixudes entre els representants de BComú i de CiU. Va sobtar que en la proposta d’organigrama només hi figuressin alguns càrrecs directius i no tot el personal. Al final, la suma dels representants dels partits d’oposició, el comitè d’empresa i algunes absències van decidir la derrota de la proposta.

Però la partida no està perduda per la cúpula de l’ICUB. Segons fonts de l’Institut, la "vella política" de la casa està optimista després de l’acord de BComú i el PSC, especialment pel fet que Collboni assumís l’àrea de Cultura. "Han tornat" és una frase que aquests dies s’escolta al Palau de la Virreina.

Nació Digital s'ha posat en contacte amb l'ICUB per conèixer la seva versió de la situació de l'Institut. Des de la gerència es prefereix no fer declaracions sobre el tema però s'ha assegurat que s'està treballant per poder aprovar l'organigrama en una propera reunió del consell d'administració, que es reunirà probablement en la primera quinzena de novembre.  

La mala maror que va generar la derrota de Collboni va ser enorme entre els quadres dirigents de l’ICUB, als quals alguns treballadors anomenen “la casta”. Es tracta d’un seguit de professionals que porten molts anys a la casa, la majoria provinents de l’etapa de l’alcalde Jordi Hereu, i fins i tot d’abans. Són una tecnoestructura ben relacionada amb el PSC i també, en menor mesura, amb ICV. Entre els tècnics que depenen de l’aprovació de l’organigrama hi ha Carles Sala, responsable d’Infraestructures Culturals, Patrimoni i Coordinació, i que ja ha vist passar diversos alcaldes; Carles Vicente, director de Memòria i Patrimoni, que va arribar a l’ajuntament en temps de Xavier Trias, però que portava molts anys treballant a la Diputació de l’era socialista; Rosa Mach consolidaria la direcció de Cultura Comunitària i Proximitat (amb atribucions sobre festes i festivals); Òscar Abril és la figura nova, de BComú, com a director de Sectors Culturals i Innovació. Però per damunt de tots ells “regna” Isabel Balliu, la directora de Recursos i veritable dona forta de l’estructura de l’Institut.  
 
Xoc entre vella i nova política a l’ICUB

Les contradiccions entre BComú i els nous socis de govern del PSC han estat evidents a l’ICUB i es van manifestar en l’intent dels socialistes de nomenar Xavier Marcé com a comissionat. Marcé havia treballat anteriorment a l’ICUB, en els temps ja llunyans de Ferran Mascarell. Vicepresident del Grup Focus, l’intent de Collboni va ser aturat davant la protesta d’un ampli sector de BComú, que considerava que Marcé contradeia totes les promeses sobre incompatibilitats. Finalment, Collboni se la va haver d’embeinar, però ha col·locat Marcé com a assessor seu. Una presència que, segons fonts del Palau, incomoda alguns dels més propers a l’alcaldessa Colau, com Gala Pin, vicepresidenta de l’ICUB.   
 
La cultura, assignatura per aprovar de Colau

La situació a l’ICUB denota, segons els seus crítics, les mancances de l’equip de govern municipal en l’àmbit cultural. Va haver de passar temps abans que l’alcaldessa entrés en aquest terreny. De fet, ja des d’abans de les eleccions municipals del 2015, es va criticar que el programa electoral de BComú no donava molta rellevància a la política cultural. El màxim rang en cultura va ser el de comissionat, no pas una regidoria, fins que va arribar l’acord amb el PSC. La polèmica per l’exposició al Born tampoc no ha afegit solidesa al projecte cultural de l’equip de govern de Barcelona. Una polèmica de la qual ha sortit indemne, per cert, Jaume Collboni.
Arxivat a