El PSC lamenta la incomprensió del PSOE: «Avui és un dia trist»

"Ens hagués agradat que el comitè federal entengués les raons del PSC", assegura la secretària d'Organització dels socialistes catalans, Assumpta Escarp

La secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp
La secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp | ACN
24 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 19:06h
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar aquest diumenge al PSOE intel·ligència, sensibilitat i comprensió. De poc va servir el seu exercici de pedagogia per fer entendre que el socialisme català necessita preservar el seu paper de garant del "diàleg, negociació i pacte" enmig del procés sobiranista que impulsa el Govern. El socialisme espanyol no només va fer un cop de timó i va decidir fer Mariano Rajoy amb una abstenció, sinó que va tancar tota porta a pactar la discrepància perquè els set diputats del PSC puguin votar a consciència.

"Avui és un dia trist", ha proclamat la secretària d'Organització del PSC, Assumpta Escarp, que ha argumentat que als socialistes catalans els hagués agradat trobar "més comprensió" del PSOE sobre el fet que Rajoy s'hagi negat a dialogar amb Catalunya no dóna marge al PSC per moure's del "no". "Hi ha una realitat catalana que han d'entendre", ha avisat.

Passades 48 hores del comitè federal, el PSC activarà tota la maquinària per refermar-se en el seu vot contrari a Rajoy en la investidura. Aquest dimarts es reunirà primer l'executiva i després el consell nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos, i finalment es farà una trobada amb els diputats del grup parlamentari.

Sigui com sigui, Escarp ha reiterat, com també ha fet Iceta, que el dia de la investidura el pla dels set diputats catalans és prémer el botó del "no" i que ho faran assumint les conseqüències que se'n derivin. Ara bé, des del seu punt de vista, no s'hauria de produir una "ruptura" que no desitgen. "El PSC no es plantejarà la ruptura amb el PSOE en cap moment. Volem continuar parlant i treballant conjuntament", ha afirmat. De fet, una revisió del protocol de relacions segellat l'any 1978 entre els dos partits no entra a hores d'ara en els esquemes de Miquel Iceta.

Ximo Puig demana que no s'expulsi els diputats catalans

El president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha dit aquest dilluns que no és partidari "ni de confrontacions ni d’expulsions" i ha apostat perquè aquesta setmana es busquin vies de diàleg entre el PSOE i el PSC sobre l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy. Puig ha dit, però, que si es participa en una votació s'ha de ser "conscient que s'ha d’acatar la decisió". En aquest sentit, ha afegit que hi ha un document "que compromet tot el partit" i que en aquest no només es parla del caràcter "instrumental" de la decisió, sinó que "reflecteix una sèrie de mesures de caràcter urgent que s’han de plantejar, com la derogació de la reforma laboral, de la LOMCE, la llei mordassa o el finançament autonòmic".