L'economia solidària: una altra forma de pensar en els diners

Més de 200 entitats i empreses es presenten a la V Fira d'Economia Solidària de Catalunya (FESC) | Els projectes que hi participen prioritzen el benefici social sobre l'econòmic | L'edició d'enguany gira entorn l'àmbit agroalimentari

Maria Rubio
22 d'octubre del 2016
Actualitzat el 24 d'octubre a les 10:11h

El cantant de Txarango, Alguer Miquel, el cantant de Gossos, Natxo Tarrés i Aurora Álvarez, membre de l'Ateneu Popular de 9 Barris a l'acte inaugural. Foto: Maria Rubio


L’economia és una disciplina que compta amb la desafecció del gran públic: pot ser complicada d’entendre i no acostuma a anar acompanyada de bones notícies. Més enllà de les formes de fer i estudiar-la tradicionals, existeixen projectes que estan impulsant altres maneres d’entendre el món de la distribució de recursos. És el cas de l’economia solidària, o el que és el mateix, tota activitat econòmica pensada únicament i exclusiva per aportar un benefici social.

Xavi Palos és el coordinador de la V Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC) que se celebra aquest cap de setmana a Barcelona. Per ell, plantejar aquest tipus d’alternatives esdevé una necessitat: “És imprescindible que davant el model social de capitalisme salvatge en el que ens trobem es construeixin altres formes de pensar l’economia que posi per davant les persones i no els diners”. La Fira aplega 203 empreses de tota mena: educació, oci, serveis jurídics, financers, del sector alimentari... 

Els projectes de la Xarxa d’Economia Solidària compleixen tots una peculiaritat que els distingeix d’altres tipus d’empreses: la participació. “Per què en l'àmbit polític tots entenem que una persona és un vot però després acceptem que per herència algú té dret a tenir més poder econòmic?”. Segons Palos, l’economia solidària pretén aprofundir en la gestió democràtica de les empreses fins a aconseguir un model on els treballadors tinguin el poder de decisió. A més, totes les entitats han d'integrar-se en l'entorn, respectant el medi ambient i donant solucions als problemes i les necessitats de la comunitat.

Els problemes del camp, a la ciutat

Durant la seva cinquena edició, la Fira d’Economia Solidària de Catalunya posa l’accent en les alternatives de la pagesia sota el lema “Terra compartida, Terra cooperativa”. La iniciativa neix amb la voluntat d’acostar les realitats de la ciutat, on la Xarxa d’Economia Solidària està desenvolupant gran part de la seva tasca, i el camp, cada cop més mancat de mà d’obra i més centralitzat en poques mans.

Clara Griera forma part de l’Olivera Cooperativa, una productora de vins i olis de l’Urgell que fa més de 40 anys que treballa amb persones amb discapacitat psíquica. “Hem de desenvolupar les economies petites i invisibilitzades, potenciar aquells projectes on la gent sigui protagonista. Cal aturar el drama del despoblament al camp”. Aquest any, la seva cooperativa formarà part de la Fira, com moltes altres empreses agrícoles que aposten per la producció local.

Un altre exemple en el sector és l’ONG Justícia Alimentària Global, que tradicionalment havia treballat amb països en vies de desenvolupament però que ara també denuncia l’estat de salut de la pagesia a Catalunya. Núria Bernat, coordinadora a Barcelona, denuncia que “així com a l’Amèrica Llatina les poblacions indígenes s'estan quedant sense terres, els pagesos i pageses catalans tampoc tenen accés al camp si no és per família”. Bernat lamenta que la compra de terrenys s’hagi encarit a causa de l’entrada de la construcció, a més dels problemes que generen les patents de llavors, entre d’altres.

Tret de sortida

L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència del cantant de Txarango, Alguer Miquel, el cantant de Gossos, Natxo Tarrés, i Aurora Álvarez, membre de l'Ateneu Popular 9 Barris. La cultura ha sigut l'eix central de la xerrada, en la que els tres convidats han parlat de com aplicar la perspectiva de l'economia solidària als seus projectes. Segons Tarrés, "la cultura va més enllà de les Belles Arts, va lligada al territori, va sobre ocupar un espai predicant un exemple".

També hi ha parlat el comissionat d'Economia Social i Cooperativa del govern municipal, Jordi Via, per mostrar el suport de l'Ajuntament. La Fira estarà tot el cap de setmana a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats i també comptarà amb tallers i xerrades sobre l'economia solidària.
Arxivat a