​Barcelona es planteja construir prop de 1.000 pisos d'ús social a l'any

Preveu invertir 1.666 milions d'euros en aportacions directes en deu anys | La inversió multiplica per dos l'assignació de l'anterior pla d'habitatge

Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat el 29 de desembre a les 17:14h

El regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, i la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz. Foto: ACN


L'Ajuntament de Barcelona vol canviar el model de la política d'habitatge per frenar les tensions que provoquen fortes desigualtats i dificultats per accedir a un pis a les famílies més vulnerables. El nou pla es dirà pel Dret a l'Habitatge i la seva actuació cobrirà un període de 10 anys entre el 2016 i el 2025. En aquest període, l'Ajuntament preveu construir prop de 1.000 habitatges l'any fins a tancar el pla amb 8.854 nous pisos socials a la ciutat, amb una inversió de 1.662 milions d'euros, un 77% més que els 756 milions que es van invertir en l'anterior pla que era de vuit anys i abastava entre el 2008 i el 2015. Aquesta actuació permetrà crear 29.000 llocs de treball, ha informat l'ACN.

En l'actualitat, l'Ajuntament disposa de l'1% dels habitatges que hi ha a la ciutat. Sumat als de la propietat de la corporació els que estan en mans de les entitats socials el parc de pisos socials a la capital catalana s'enfila fins als 20.000 habitatges. Per arribar a les xifres de mitjanes de les grans ciutats europees caldria multiplicar per cinc aquesta xifra i arribar als 100.000 pisos d'ús social, ha explicat el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, el qual ha advertit que aquest pla, de més de 450 pàgines, s'ha de sotmetre al tràmit de validació dels grups polítics i de la participació ciutadana. Es preveu que es debati en el ple municipal del gener.

Tensions que dificulten accedir a un pis

La tinent d'Alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha explicat que aquest és el tercer pla d'habitatge que posa en marxa l'Ajuntament i que per primera vegada aquest pla preveu actuar amb la idea que l'habitatge és ''un dret com una casa'' per a les famílies i veïns de la ciutat. Ha defensat que l'habitatge es troba en fortes tensions que fan que els preus s'incrementin tant en venda com en lloguer, cosa que impossibilita o crea moltes dificultats a les famílies per accedir-hi.

Cal doncs, ha explicat Ortiz, abordar les necessitats com l'emergència residencial o la mobilització de pisos buits. A més, cal afrontar i neutralitzar una realitat que s'està imposant, com l'impacte que està suposant l'envelliment de la població o la pèrdua del parc d'habitatge destinat a primera residència, com a conseqüència de l'alta rotació d'una població flotant com és el turisme i també els professionals que vénen a treballar a la capital catalana.

El pla preveu invertir entre el 2016 i el 2025 un total de 1.662,2 milions d'euros per construir un total de 8.854 pisos, a uns 1.000 pisos a l'any de mitjana, segons Ortiz. Aquesta xifra és l'aportació directa de l'Ajuntament, la qual podria arribar fins als 2.000 milions si se sumen els que posarà la Generalitat en el marc del Consorci d'Habitatge de Barcelona. Ortiz també ha incrementat aquesta xifra fins a 2.973 milions si es tenen presents les aportacions d'altres actors públics i privats que acompanyaran el paquet d'inversió directa de l'Ajuntament.

En aquest paquet d'inversions també s'inclou un increment de la partida d'ajuts al pagament del lloguer, com també les que es destinen a la rehabilitació del parc d'habitatge tant en actuacions en l'interior dels pisos com en la façana exterior.

En l'actualitat la maquinària de l'Ajuntament construeix uns 200 habitatges a l'any destinats a lloguer social. En el moment que el pla es desplegui es construiran 1.000 habitatges a l'any dels quals el 80% es destinaran a lloguer social. Montaner també ha destacat que gràcies al desplegament d'aquest pla es podran crear 29.000 llocs de treball directes en el transcurs d'aquests deu anys.
Arxivat a