El cordó polític i un clam: «La Forcadell no es toca»

Més d'un miler de persones clamen contra la justícia espanyola i donen suport a la presidenta del Parlament | El sobiranisme dibuixa un cordó a les portes del Parlament en defensa de la institució

Forcadell, a les portes del Parlament
Forcadell, a les portes del Parlament | Adrià Costa
20 d'octubre del 2016
Actualitzat el 21 de novembre a les 17:34h
Queden 72 dies per acabar l'any i, a hores d'ara, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no sap quants cops més haurà de comparèixer davant dels mitjans de comunicació per dir "que tornaria a fer allò que va fer" -permetre un debat i una votació- i que queda demostrat que "a Espanya no hi ha separació de poders". Ja fa mesos que viu immersa en una querella a terminis que pot acabar en una inhabilitació. El sobiranisme ha donat el tret de sortida al que segurament haurà de ser tot un serial de protestes al carrer. "Sortirem tants cops com faci falta", promet un dels més d'un miler de manifestants concentrats a les portes del Parlament.

A quarts de set comença a fosquejar. Els diputats van plegant després d'una llarga jornada que ha començat a les nou del matí. Els del PP han procurat marxar ben d'hora ben d'hora. També els del PSC han marxat discretament. Però els de Ciutadans s'han endarrerit i han acabat topant amb el primer gran gruix de manifestants que ja s'havien plantat a la Ciutadella. La pitjor part se l'han emportat Carlos Carrizosa, que ha respost a l'escridassada amb un somriure i una salutació desafiant, i la líder del partit, Inés Arrimadas. "Fora feixistes del Parlament", han començat a corejar els manifestants.

Fa fred però l'ambient es caldeja. "No podem permetre més aberracions d'Espanya. Com més ataquin més sortirem al carrer", etziba amb el front arrufat i veu greu Pere Gavarra, que als seus 72 anys és portaveu de Jubilats per la Independència. Uns metres més enllà, la Roser de Haro, que té un any menys que el Pere, es posa les mans al cap: "El govern espanyol ho està fent tot tan malament que no podem deixar sola la Carme". Sosté ben dreta una pancarta de cartró: "Totes amb la Carme Forcadell. La voluntat d'un poble no és il·legal". Els cartells els ha fet la Lola Majoral, que considerava que a protestar s'havia de venir ben equipat més enllà d'estelades i senyeres.

"Sense por"

Bany de masses pels diputats de Junts pel Sí, que es fan un tip d'estrènyer mans, i de la CUP. Els "comuns" també hi són. I les entitats sobiranistes. I els expresidents del Parlament. I regidors. I exconsellers. I el Govern. Equip de gala del sobiranisme. Formen una filera. Un cordó de protecció a les portes del Parlament. Alguns fins i tot entrellacen les mans. Crits "d'independència", de reivindicar el dret a votar i carregar contra la justícia espanyola. "Sense por. Desobeïm per la independència", diuen les pancartes que sostenen diputats de la CUP i d'ERC. El dirigent del PDCat Jordi Turull també, però exhibint només la part del "Sense por". 

Arriba Forcadell i esclaten els aplaudiments. Més d'un miler de persones la reben i la volen tocar, abraçar. Ella s'apropa. Primer als seus companys de fatigues a l'hemicicle, també a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que hi és. I després saluda la gent. "L'hem seguit des del primer dia que es va posar al capdavant de l'ANC", explica el Jaume Solana. No ha dubtat en agafar el tren des de Blanes per palplantar-se a les portes del Parlament i cridar, ras i curt, que "la Forcadell no es toca".
 

Jordi turull, a la concentració d'aquest dijous. Foto: Adrià Costa