«Els toros no tornaran a Catalunya»: el Govern promet desobeir el TC

"No volem espectacles públics a partir de la mort i el patiment d'un animal", assegura el conseller Josep Rull | Tots els partits, excepte PP i C's, es mostren contraris a la sentència del tribunal

20 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:48h
Catalunya va prohibir les curses de braus i el Govern de la Generalitat deixa clar que res, tampoc el Tribunal Constitucional, revertirà aquesta decisió del Parlament. "Els toros no tornaran a Catalunya", ha proclamat el conseller de Territori i Medi Ambient, Josep Rull, un cop ha tingut notícia de la sentència. Des de l'executiu català, ha dit, s'activaran "tots els mecanismes" normatius que estan al seu abast per fer "impossible" que a Catalunya es pugui tornar a celebrar un espectacle taurí i desobeir així la sentència. Tots els partits, a excepció del PP i de Ciutadans, s'han compromès a fer costat al Govern a l'hora d'explorar les vies per frenar la decisió del tribunal.
 
"No volem espectacles públics a partir de la mort i el patiment d'un animal", ha etzibat Rull, que ha recordat que el Parlament va prendre la decisió de prohibir els toros no només perquè així ho va decidir una majoria de 68 diputats l'any 2010, sinó perquè així ho va demanar una iniciativa legislativa popular. La decisió del Constitucional de tombar la prohibició dels toros a Catalunya ha arribat en plena celebració del ple del Parlament. El Govern, en paraules del secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, ha denunciat el que considera una nova "agressió" del TC contra "la democràcia catalana i la legitimitat del Parlament". Salvadó, això sí, ha admès que la decisió "no és cap sorpresa" i entra en la "normalitat" de l'acció de l'alt tribunal espanyol.

El diputat de Junts pel Sí Ferran Civit també ha lamentat que "qualsevol llei que suposi un avenç" sigui tombada pel Constitucional. "Anirem a la nostra perquè és un avenç democràtic", ha dit. En la mateixa línia s'ha expressat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegurant que "no hem de canviar només d'Estat, hem de canviar d'època".L'oposició que fa costat al Govern

Tant la CUP com Catalunya Sí que es Pot i el PSC han deixat ben clar que faran costat al Govern a l'hora d'impedir que els toros tornin a Catalunya. El diputat socialista Jordi Terrades ha assegurat que el seu grup "no comparteix" la decisió del tribunal sobre un debat que a Catalunya ja estava "tancat" i que comparteix la immensa majoria de ciutadans. "Hem de trobar les vies jurídiques perquè es compleixi allò que va aprovar el Parlament", ha dit Terrades, que s'ha compromès a "acompanyar" l'executiu català en aquesta qüestió.

"És un atemptat democràtic", ha proclamat la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortènsia Grau. La dirigent de la confluència d'esquerres ha assegurat que estan disposats a recórrer als tribunals internacionals i ha recordat que la mesura de prohibir els toros va ser vista com un "avanç" a ulls de tot el món. "Buscarem totes les fórmules per no acatar", ha proclamat.

"Estem farts que el TC toregi aquest país i de les estocades de la justícia espanyola polititzada contra les decisions sobiranes del Parlament", ha etzibat la diputada de la CUP Mireia Boya, que ha afegit que en cap cas s'obeirà un TC que, sis anys després, pretén obrir un debat que estava enterrat a Catalunya.

PP i Ciutadans es queden sols

PP i Ciutadans són els dos únics partits que han celebrat la sentència del Constitucional. El president dels populars al Parlament, Xavier García Albiol, ha considerat una "bona notícia" que es doni "llibertat als catalans" per decidir si veuen o no un espectacle de toros. Ha assenyalat també els independentistes com els culpables que en el seu dia es prohibissin a Catalunya. "Volen eliminar tot allò que olori a Espanya", ha dit. Ciutadans també ha atribuït al mòbil "identitari" la prohibició de les curses de braus. "El debat s'ha d'obrir al Congrés. El marc legal no pot ser l'autonòmic ni l'identitari", ha conclòs el portaveu adjunt del grup, Fernando de Páramo.