JxSí i la CUP habiliten la Hisenda pròpia per demanar la informació tributària dels ajuntaments

Les dues formacions independentistes aproven per lectura única una llei que també inclou petites reformes a quatre impostos | L'oposició retreu al Govern que no vulgui afrontar un debat global sobre la fiscalitat de Catalunya

19 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 18:55h

Junqueras, aquest dimecres, al Parlament. Foto: ACN


Un debat que el vicepresident català, Oriol Junqueras, aspirava que fos breu i purament tècnic ha acabat dividint de nou aquest dimecres el Parlament entre el bloc independentista de Junts pel Sí i la CUP amb la resta del Parlament. Es tractava d'una llei que, per una banda, preveu petites modificacions relatives a determinats tipus i bonificacions dels impostos al patrimoni, de successions i donacions, a l'aviació comercial i a les transmissions patrimonials i actes jurídics documentats i, per altra banda, habilita l'Agència Tributària de Catalunya a demanar les dades tributàries a les diputacions i els consells comarcals cedides pels ajuntaments que els han delegat la gestió, liquidació, inspecció i recaptació dels seus impostos, amb l'objectiu confés de millorar la lluita contra el frau fiscal. Els grups de l'oposició, però, hi veuen en aquest segon element un pas per dotar d'informació tributària la Hisenda pròpia. En tot cas, es tracta de canvis previstos en el projecte de llei d'acompanyament dels pressupostos del 2016, que va ser retirat quan van decaure els comptes.

De fet, Junts pel Sí i la CUP ja s'han alineat en el debat previ a la discussió del contingut, ja que els dos grups han permès en solitari que la llei fos tramitada per lectura única, és a dir, amb un sol debat en el ple, sense passar per comissió. La majoria dels altres grups admetien que es tramités per la via d'urgència -retallant els terminis-, però no a través d'un sol debat. Junqueras, de fet, ha defensat sense èxit davant la majoria de grups que la llei tan sols pretenia aprofundir en la fiscalitat ambiental, donar facilitats a alguns col·lectius en el pagament dels tributs i incrementar els recursos contra el frau fiscal, sense entrar en un debat de caràcter polític.

Informació tributària per la porta del darrera

Així, el diputat de C's Antonio Espinosa ha criticat la cessió a l'Agència Tributària de Catalunya de dades que "no pertanyen a les diputacions" i ha lamentat que "volen aconseguir a la força el que no poden aconseguir de forma voluntària" i, al mateix temps, "violar els drets fonamentals de les persones, emparats per la llei orgànica de protecció de dades". "Ens fa sospitar que vostè demani dades tributàries dels ajuntaments a les diputacions i els consells comarcals", ha coincidit la diputada del PSC Alícia Romero, que hi veu un "fons polític molt important". "Quan vulgui parlar a fons de política fiscal, en parlarem", ha criticat la socialista, que ha lamentat que Junqueras no vulgui debatre reformes fiscals profundes, ja que ha subratllat que els canvis d'aquest projecte de llei només permetra "recaptar 395.000 euros de més".

Al seu torn, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha preguntat també per quin motiu aquesta cessió de dades no s'incloïa en la llei de l'Agència Tributària de Catalunya, el debat a la totalitat de la qual té lloc dijous. Una norma, de fet, que assegura que no ha redactat ni Junts pel Sí i la CUP, ni el Govern, sinó Deloitte i PricewaterhouseCoopers amb els informes que van fer per al Govern anterior sobre el projecte d'Hisenda pròpia. "Vol eludir el debat de fons de la fiscalitat", ha criticat Coscubiela, que ha demanat que Junqueras deixi de dir que a Catalunya es paguen molt impostos, ja que ha asseverat que "els tipus fiscals de Catalunya no són elevats".

En una línia similar, el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha criticat que el Govern "ha volgut camuflar de qüestió tècnica un debat polític de fiscalitat". En aquest sentit, per exemple, ha tornat a demanar la supressió total -i no meres modificacions- de l'impost de successions. Pel que fa a la cessió de dades tributàries, el popular ho ha definit com "un requisit indispensable pels seus objectius de convertir l'Agència Tributària en una estructura d'estat per aconseguir les dades quan les necessiti". "I no caldrà que li digui l'entusiasme que això ens desperta", ha afegit irònicament.

Altres crítiques a la llei

Els grups de l'oposició també han criticat el que consideren "deficiències tècniques" en els canvis que inclou la reforma i han qüestionat els motius pels quals Junqueras no ha inclòs en la llei totes les bonificacions i modificacions que preveia el projecte de pressupostos fallit del 2016.

L'única formació en donar-hi suport -a banda de Junts pel Sí- ha estat la CUP. Tot i coincidir en criticar que el Govern abusa de la tramitació per lectura única i en lamentar que Junqueras no vol afrontar un debat complet sobre fiscalitat, la diputada Eulàlia Reguant ha admès "certa urgència en algunes d'aquestes mesures". Malgrat això, ha exigit "que aquest Parlament tingui un debat de política fiscal en totes les seves dimensions". "No es tracta de fer un debat d'impost per impost, taxa per taxa, sinó de com recuperar els serveis bàsics i compensar l'esforç que han fet les classes populars, amb impostos cada cop menys progressius", ha asseverat la parlamentària de la CUP, que ha instat a "abordar el debat de què són rendes altes, mitjanes i baixes" a l'hora d'establir un llindar sobre qui hauria de pagar més impostos.

Reunió entre Junqueras i Iceta pels pressupostos i xocs amb l'Estat

Junqueras, però, no s'ha estat quiet mentre es debatia l'anterior llei en el ple. Així, durant el debat a la totalitat a la llei d'arquitectura, s'ha reunit amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al Parlament per parlar de com "defensar Catalunya i fer front al PP", segons han explicat a l'ACN fonts coneixedores del contingut de la conversa, així com del projecte de llei dels pressupostos del 2017. De forma discreta i sense avisar els mitjans, el vicepresident català ha entrat al seu despatx habitual al Parlament, i pocs minuts després ho ha fet el líder dels socialistes catalans. La reunió, que les dues parts asseguren que han volgut i demanat, servirà perquè tots dos puguin compartir les prioritats de les seves formacions de cara als comptes, i comprovar si poden bastir estratègies compartides per afrontar els embats judicials i polítics que el govern de Mariano Rajoy impulsa i pot seguir impulsant.